Direktlänk till inlägg 24 augusti 2008

En favorit har felat

Av Lisbeth - 24 augusti 2008 07:37

Idag avslutas Olympiska spelen. Frid över dess minne. För c:a 20 år sedan, på förra SKK-ordförandes tid, då spådde denne trosvisst att inom en inte alltför avlägsen framtid, då skulle hundsporten komma med på OS. Med detta menades att lydnaden skulle införas som OS-gren. Liknande tankegångar hördes från SBK-toppen. Glöm det! Lydnaden fick förvisso sina mästerskap och landslag, men OS... Nej! Det sista OS-arrangörer vill ha är fler djur... Dessutom är lydnad visserligen arenasport men inte publiksport. Därtill är den alltför svårtillgänglig för den bredare publiken. Jag har sett otaliga lydnadstävlingar, även på SM. Påminner om de anläggningar som finns på hästkapplöpningar. Där sitter en lika invigd som bister expertis och fikar och röker och hoppar med benen, morsar kollegialt på varandra, gratulerar till framgångar och vinster, för att plötsligt, på en given signal som den utomstående omöjligen kan uppfatta, hoppa upp och slå sig för pannan eller jubla eller gripa efter penna och papper. Någonting har hänt. En favorit har felat.






En hund har flyttat på en tass.






I morse åkte husfadern till Västerås för att umgås med likasinnade kamrater och titta på Bruks-SM. Jag och Ingrid kommer att ansluta senare under dagen. Svenska Brukshundklubbens stora begivenhet är numera delad. Tidigare var det gemensamt SM för Bruks, Lydnad och Agility, numera har brukshundarna sitt SM (med IPO) för sig. Bruks är lite lättare att ta till sig, men bara lite. Publiksport? Nix! Det viktiga försigår ute i bushen, på rapportbanor, i sökrutor och spårmarker. Det som sker på tävlingsarenan är lydnaden och så planskyddet. Spektakulärt förvisso, men inte helt lätt för en utomstående anamma. Som en Wagner-föreställning på Operan, for the happy few. Kring arenan sitter en hop bekanta med sina ryggsäckar och termosar och programmet med betygsrutor som noggrant fylls i och hela den här rekvisitan som hör till la claque och som har som syfte att skapa en gemenskap kring något vars värde i sig kanske inte är allom givet. Det kan vara rent hypotetiskt. Det väsentliga är den rituella sammankomsten med sina stränga cermoniel.






Brukshundklubben (med ursprung för 90 år sedan) bildades 1940 såsom specialklubb för de raser som ansågs särskilt väl ägna sig för militära och polisiära ändamål samt som skydds och vakthundar för civilt bruk.






Reglerna för de fyra bruksgrenarna utformades med detta syfte för ögonen. Nu lyser brukshundsraserna med sin frånvaro på SM. När SM gick i Västerås förra gången, 1994, vanns sök av en rottweiler. Nu är det knappas någon enda med. Fram till för några år sedan kunde man hitta schäfrarna i schäferrasens sista utpost - skyddshundsgruppen. Nu har grenen övertagits av blixtsnabba malinois. Utvecklingen därhän har gått smygande, senare i accelererad fart. Och tävlingsreglerna har ändrats med höga krav på hastighet vid utförandet av momenten. För 40 år sedan fick en border collie vara med på SM i sök utom tävling. Border collien utklassade konkurrenterna. Rasen fick tävla officiellt och snart ville flertalet förare ha border collie. Enda gren med i huvudsak bruksraser är rapport. En trevlig familjesport, men ingen kan väl med fog hävda att rapporten längre har någon militär betydelse?






Var finns då alla schäfrar? Jo, de tävlar i IPO, den internationella skyddsgrenen, vilken inte är alldeles lätt att sympatisera med för den som är skolad i svensk djursyn. Hundarna "belastas" med slag av så kallad soft stock och ska spåra på ett sätt som inte är naturligt.






Den entusiast som ska propagera för, eller förklara, dagens brukshundsverksamhet, har det inte helt lätt.






Tråkig och fantasilös betraktare: Vad är det bra för?






Jo (harkel) - det är för att pröva arbetsegenskaperna hos brukshundar, vilket är bra för aveln, för då får man fram hundar som polis och militär har nytta av.






Den tråkige och fantasilöse: Har polisen border collie?






Nä...---



PS Nu vill jag, Viggo, skotsk terrier med blykoll, ha ett ord med i laget! Stormatte snackar i nattmössan, eller i kepsen om det ska va rätt. Hon köpte nämligen en keps med SM 2008 och en jättestor solskärm. Så hon kan inte ha sett ett dugg. Men det gjorde jag och härmed försäkras att det var en massa schäfrar där! Jag lekte med dom till och med! Och så träffa vi en Uno-hund som hette Paavo och en mini-Uno som hette Zvante. Han var så liten så han fick inte följa med in, men det fick jag!


Alltså kan jag tala om hur det var! Rätt ska va rätt, som stormatte sa när hon fick av sig kepsen...

 
 
Ingen bild

Solan

24 augusti 2008 18:49

Håller med om att hundtävlingar oberoende om det är lydnad eller bruks i övrigt inte är läpade som publiksport. Man måste kunna regelverket för att ha något utbyte av det. Vi har haft brukstävlingar i klubben i helgen, och de enda som är intresserade är träningskamraterna och några till från klubben.
Vi är så gammelmodiga i klubbhen så vi har till och med rottweiler och schäfer som tävlar. Men vi gör det för att det är kul att träna hund och en bra gemenskap mellan oss som tränar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16
17
18 19 20 21
22
23 24
25 26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards