Direktlänk till inlägg 24 maj 2009

Är det här kul?

Av Lisbeth - 24 maj 2009 07:39

Javisst, tillfällen som den här i Högbo Bruk för några år sedan, när Jack nio månader gammal, så småningom Ch Westorps Jack Mc Call, vann sitt första cert, BIR och annat lullull. Det var otroligt kul! To proud owner´s obviuos joy...




Men hur roligt eller ens meningsfullt är hundutställandet i gemen idag?




Jacks uppfödare Annika slår huvudet på den så kallade spiken i följande på sin hemsida:




"...tyvärr kan ju inte alla vinna och vi alla har ju olika "mål" med varför vi ställer ut. Någon är överlycklig bara för att delta och hunden sköter sig och någon anser att en bästa tik el. hanplacering inte är något värt om man inte får certet eller står som BIR och BIM. Inget fel i detta, man får lov att vara besviken eller missnöjd eller naturligvis SKIT nöjd. Vi har alla olika mål med varför vi äger en hund."




Precis så är det. Många åker på utställning för att det är en umgängesform eller någon slags livsstil Och sedan - om man har tur - kan ju hunden gå sta och få någon fin placering eller rent av vinna! Och tänk DENNA gång var resultatet ett HELT annat än på förra stället! För det är inte det som är grejen utan det mer spel- eller lotteribetonade. Ibland är det Bingo! och ibland får man lomma ut ur ringen med ett blått band eller värre, beskedlig min och själen i uppror. Jaha... Det är den här typen av utställare som ivrigt studerar domarkritiken, för att ur dess dunkla formuleringar kondensera fram några mindre dunkla omdömen om utställningsobjektet.




Yours Truly, hemska människa, åker inte på utställning för att umgås. Är alldeles för inriktad på vad som ska försigå i ringens mitt för att lägga märke till folk i omgivningen. Inte heller kastas mer än en förströdd blick på den mer eller mindre djupsinniga kritiken. Ställer ej ut för att "få en bedömning" som så mången aningslöst får till det. Jag, mitt världsliga kräk, vågar påstå att jag vet precis vad som finns i andra ändan på kopplet och lika bra som någon domare - nej bättre - känner såväl förtjänster som fel och brister på mina hundar. Det var väl att sticka ut hakan rejält? Ska svära i kyrkan en gång till och medge att tävlandet går ut på att vinna, inte att kämpa väl. Allt utom cert, CACIB, BIR eller BIM (eller motsvarande) är ett misslyckande som i förekommande fall kan ursäktas med att det faktiskt var någon bättre hund på plats.




Nuförtiden är man inte speciellt engagerad i av vad som "ovan är" - dvs finaltävlingar. Vad det beror på och orsakssammanhangen kan spreta i olika riktningar. Dels har domarna blivit oskickligare på att "kunna hund" - det hela blir mer en bedömning av konsten att visa hund. För det andra har utställningsarrangörernas resebyråverksamhet och besottenhet i okända storheter, gjort det hela märkligt ointressant. Hur kan det komma att det kynologiska kunskapsträdets frukter nu plötsligt måste hämtas från forna öststater?




Många är utleda på bokstavsdomarna, andra blir uppiggade av tanken att få chans på ett okänt kort.




Våra kompetenta svenska domare med gedigen utbildning i bagaget får se sig frånsprungna av 28-åriga allrounders från öst. Det är bara att studera finaldomarna på de stora dubbelutställningar... Trots välkända och erfarna inhemska domare i startfältet är finaste biljetterna vikta för de vanliga hemska från Långt-borti-stan...



En del markerar på eget sätt... En av våra tungviktare avböjde att rycka in på en vakans med orden:




- Nej tack! Jag dömer inte på Invandrarverket...

 
 
Lucia Wikmark

Lucia Wikmark

24 maj 2009 10:34

Hej Lisbeth,

Vet Du om………..egentligen gillar jag inte Dig. Du skriver allt det jag tycker, och mer därtill, och fasen så mycket bättre!!

Synnerligen frustrerande. Jag begriper inte vad Du får allt ifrån. Hur kan en enda hjärna tänka SÅ många klara tankar. På en och samma gång.

Slut med superlativerna för denna gång. (Människan kan ju få storhetsvansinne….) Nej, Du har säkert hört det förut. Jag tycker i alla fall att Du har både kunskap och insikt och framförallt ett väldigt stort civilkurage som oförtröttligt i inlägg efter inlägg vågar och orkar att stå upp för våra fyrbenta vänner.

Det behövs verkligen. Skulle bara önska att fler vågade vara ”obekväma” och ha egna åsikter.

Nu har Du banat vägen och i viss mån också Pernilla Wester med sin blogg. ”Kärringarna mot strömmen”.
Jag hoppas att fler följer Ert exempel och tar upp stafettpinnen och offentligt talar om sina tankar och åsikter.

Då kan det bli riktigt bra och konstruktivt.

http://www.vastgotaspets.nu

 
Anja

Anja

24 maj 2009 18:25

Hej Lucia.
Jag håller fullständigt med om Lisbeths förmåga att ur olika "dunkla" vinklar
våga med sitt civilkurage, kunskap ta saker och ting upp till solljuset.
Det är alltid upplyftande att läsa hennes blogg och få sina egna tankar bli klarare. En AHA upplevelse.

I alla fall nu pockar det på hos mig att
få tala om hur samarbetet uppfödarna emellan
behövs och framförallt inom collierasen för
att vår ras även exteriört inte ska gå under.
Visserligen mätt i utställningsringen idag.

Blev så glad över att Marianne Hansson i dag i Österbybruk med sin avelsklass undan sin SW-07 Gatefield's Good Old Days och efter
Steadwyn Showmanship för den finska hårdingen gällande exteriör Soile Bister lyckades bli RESERV BÄSTA AVELSGRUPP av 17
olika grupper.
Ann-Kristin med sin Sammen´s uppfödning tog BIR med sin unga tik Sammen´s Blue Queen of Diamonds(blandad med Finskt och Steadwyn) och hon
även fick 2:a BH.

I Finland, Helsingfors på Finska Collieklubbens specialutställning med 176 långhår anmälda hade FinJW-06 FINW-06 Steadwyn Mahogny Hit blivit BIR, dömd av två olika engelska domare.
Förresten hans unga avkommor undan olika
tikar har skördat otrolig mängd cert CACIB
vinster både i Finland och Sverige.
Att Golden Mist Cool Country Man ur junkl ,19 anmälda, undan Steadwyn Bewitched
e. Moonraiders Blue Avalon fick reserv-certet och egentligen var r-BH (placeras bara fyra )
gjorde inte saken sämre.
Jag känner minst lika stor glädje som om det var jag,då jag med min avel har kunnat bidra
till andra uppfödarnas framgångar oavsett
gren också.
Då känns det att jag trots allt har lite grann "lyckats" med min avel att
bidra även till andra uppfödarnas framgångar och även till rasens bästa.
Det här med utställningar får man trots allt också ta med en nypa salt.Men absolut glädja sig åt när det går bra.

http://www.steadwyn.se

 
Nilla

Nilla

25 maj 2009 05:53

Ja jag tycker att det är kul att gå på utställning & ja jag är där för att umgår & för att få en rättvis bedömning på min hund, jag behöver inte vinna men en rättvis bedömning vill jag ha & en kunnig domare på rasen!

Jag vill INTE ha blått band för jag anser att mina hundar är röttband hundar! *L*

Följande kritik gav domaren sist till en hund, ngt lågställd. Men den hund som vann hade kortare ben än en Corgie!!??

Och visst blir jag skitglad om jag vinner, MEN det är inte ett måste, en bra placering/rättvis placering funkar bra!!

Jag var på SKV utställning nu sist & vi hade jätte trevligt runt ringen....Fast själva utställningen var väldigt lam...

Kram nilla

http://vastgotaspets.bloggagratis.se

 
Jojjo

Jojjo

25 maj 2009 06:40

Ja, det är kul att ta cert. Ja, det är kul att "sno" cert för andra. Ja, det är den moroten att ta cert som gör att man ställer. Ja, det är en inriktad avel på certhundar. Ja, det är en kortsiktig avelsplanering som gör att man avlar på matadorer för att få certvinnare. Ja, idag så måste man vara superproffsig i ringen för att kunna ta cert, pust...

Jojjo

http://www,chiroskas.se

 
Siv

Siv

25 maj 2009 07:16

Jag tar fasta på det du skriver i sista delen.
Ett absolut bottennapp var domarens agerande vid bedömningen av Grupp 9 i Österbybruk
Utställarna stod tappert med sina hundar i minst ½ timme på uppsamlingsplatsen. Ingen domare kom. Deltagarna fick paradera in i stora ringen. Där stod "Hans Höghet" från ett litet land långt borta och gick direkt fram och pekade på sina finalister utan att ägna de andra någon uppmärksamhet, titta på rörelser eller andra detaljer.
Så skulle aldrig en domare från Norden eller ett land med utställningskultur uppträda.
USCH, usch, usch.
Ingen skugga faller över vinnarna, de var alla vackra hundar. Vill också nämna att jag endast var åskådare denna dag och alltså inte själv berörd, endast UPPRÖRD!!!!!

http://vendettas.posterous.com

 
Ingen bild

Lisbeth

25 maj 2009 07:20

Nej jag tycker inte det är kul att "sno" cert för andra...
Min uppfödning är inte inriktad på att "får certhundar" - inriktningen är rastypiska hundar med rastypiskt temperament, eftersom jag uppskattar det sköna vill jag också ha exteriört harmoniska hundar, samt hundar som är trevliga och som "folk kan ha"...
Utställning är bara en liten del av livet!
Ingen kan påstå att jag någonsin avlat på matadorer!

Så fort man börjar avla på en enda egenskap:
Höftleder
"lydnadsegenskaper"; bättre gripande, jaktkamplust...
"finalegenskaper"; orka stå på tånaglarna en hel dag, etc - listan kan göras lång!
- Ja då har man gjort ett vägval och därmed kanske uteslutet andra egenskaper: tåla mat, modersegenskaper, parning, kunna umgås med andra hundar...

Har man gjort en hel del i hundlivet så lär man sig att livet inte är så enkelt som de mest tunnelsynta fundamentalisterna föreställer sig - de som med brinnande bokstavstroende nit gärna sätter sig till doms över andra, men själv "står över" när det passar.

Räcker det inte med att hunden är vacker och trevlig?
Jag behöver inga kvitton på detta, men visst är det roligt att vinna. De hundar som visas är sådana som jag tycker meriterar sig för cert eller motsvarande. Tror mig begripa hur en sådan ser ut och beter sig...
Så kan det ju finnas hundar på plats som som vinner för att de ser bättre ut den dagen och deras ägare är bara att gratulera!

 
Ingen bild

Lisbeth

25 maj 2009 07:30

PS Glömde något av det viktigaste - förutom skönhet och trevlighet - nämligen att hunden är och får vara FRISK!
Vad har man för glädje av ett utmärkt MH och en championtitel om hunden inte tål käk?
Kanske måste stå på konstant dietkost...

 
Jojjo

Jojjo

25 maj 2009 07:40

Hjälp, menade absolut inte dig Lisbeth.

Ser bara en liten trend hos några få fanatiker i vissa raser.

Jojjo

Förlåt

http://www.chiroskas.se

 
Ingen bild

Lisbeth

25 maj 2009 08:10

Jojjo, känner mig absolut inte träffad...

Kram/Lisbeth

 
Annette

Annette

25 maj 2009 16:49

Hej Lisbeth :) Jag har aldrig skrivit till Dej tidgare utan bara läst din blogg...den är bara så himla bra. Följer också colliebloggen.
Jag har hållit på med hundar hela mitt liv..visst skrev du i tidningen Hunden på 70 talet? Det var en mkt bra tidning och jag har för mej att Du skrev där.

http://toptails.dinstudio.com

 
Lisbeth

Lisbeth

25 maj 2009 18:16

Hej och välkommen Annette!

Visst skrev jag i Hunden på tiden det begav sig, vill minnas att krönikan hette Hundar & Människor, skrev också en del rasspalter och annat. Det var en mycket rolig tid...
Synd att den tidningen lades ner...

http://www.gocities.com/ulvuskennel

 
Annette

Annette

25 maj 2009 18:32

Tack Lisbeth.! ´Ja det va fasiken den bästa hundtidning som funnits i Sverige. Dina sanna rader och Ruth Hägglunds kåserier..Ni helt oslagbara.

http://toptails.dinstudio.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards