Direktlänk till inlägg 19 juni 2009

...i mark där villebråd finns...

Av Lisbeth - 19 juni 2009 09:09

Nu stundar midsommar, den ljuvligaste av svenska högtider. Det märks på många sätt, inte minst här i Roslagen. Den närliggande storstaden töms på folk, invånarna myllrar ut i spenaten. Under helgen tredubblar Roslagen sin befolkning, hundratusentals stadsbor har intagit sommarstugor och campingplatser. Den säsongsbetonade populationsförskjutningen uthärdas med jämnmod av rospiggarna... Tyvärr trängs besökarna inte bara på parkeringar och stormarknader. Hela Roslagen ses som en legering av Disneyland och Lill-Skansen. Många av besökarna har hund. Det är inte så bra...




För när barnen slutat hoppa groda, matte lagt sju blommor under huvudkudden och husse somnat efter den tionde snapsvisan, då är tillsynen av hunden inte den bästa. Det är nämligen förbud mot lösa hundar... Just nu är vilda djur som känsligast och hundförbud råder i skog och mark.




Enligt jaktstadgans 9 § ska hundar under tiden 1 mars- 20 augusti förhindras att löpa lösa i mark där det finns vilt. Under denna tid förvandlas naturen till en enda stor barnkammare med harungar, rådjurskid och fågelhonor på ägg. Vilken hund som helst kan ofreda och till och med döda vilt. En löslöpande hund kan dessutom komma bort, bli överkörd eller råka illa ut på annat sätt.




Jakträttsinnehavaren har lagen på sin sida mot hundägaren, om det skulle visa sig att hunden har förföljt eller ofredat vilt. Hundägaren riskerar dryga efterräkningar. Hunden kan i sin tur råka ut för att bli dödad av jakträttsinnehavaren. Den paragrafen kan tyckas sträng, men det bör observeras att tre villkor måste uppfyllas för rätten att döda löslöpande hund:




hunden ska jaga eller ofreda villebråd




hunden ska inte låta sig upptagas




det ska framgå av omständigheterna att hunden uppenbarligen är löslöpande beroende på ägarens eller innehavarens vårdslöshet.




Påföljd mot förseelse mot jaktstadgan kan innebära att ägaren eller innehavaren av hunden döms till böter eller fängelse upp till sex månader.




Nu brukar försumliga hundägare hävda att "Min lilla Fiffi skulle aldrig röra minsta lilla fågelunge!" eller "Klodo är så väl tränad att jag alltid kan kalla in honom..."




Men det duger inte. En liten harunge trycker stenhårt och kan dö av skräck utan att den synbart har blivit jagad. Ett rådjur med nyfött kid kanske inte hunnit knyta så starkt band till kidet att hon söker upp det igen, om hon blivit störd. En fågelmamma lämnar i panik boet, ägg och ungar blir kalla och dör...




Under midsommarhelgen inträffar tusentals sådana tragedier. Dessutom är hagarna fulla av annat smått; lamm, kalvar, fölungar. Många av dessa blir ofredade av lösa hundar. För några år sedan blev ett föl i grannskapet jagat till döds av hundar på vift.




Hur ska man då bete sig om man träffar på ungar och bon?




Tvärnita! Samla upp barn, hund eller hundar. Stå inte kvar och titta, hur rar synen än är. Ta inte hand om ungen eller ungarna! De är inte övergivna, mamman finns i närheten och kommer att uppsöka sin avkomma, bara de lämnas ifred och hon får chansen. Vänd och gå långsamt därifrån i samma riktning som man kom ifrån. Stanna inte och fotografera! Det är förståligt, men urbota dumt och hänsynslöst, att insistera att föreviga ögonblicket... Framför allt, klappa inte! (Inom parentes sagt: går det inte att göra något åt den grasserande klappningsmanin? De flesta tamdjur gillar inte att bli klappade i tid och otid, ivf inte av främmande. För vilda djur framkallar beröring av människor dödsskräck...)




PS Medan jag ändå har ångan uppe kan vi ta det där med tävling och träning:




Naturvårdsverkets dispens beträffande tävling och träning i markerna under tid då hundförbud råder (1 mars-20 augusti) gäller organiserad verksamhet – ej enskilda hundförare som tränar på eget bevåg. Samma sak gäller SBK:s försäkringsskydd. Träningen ska bedrivas av behörig träningsledare, auktoriserad lärare eller instruktör. Träningsledarkort eller certifikat för lärare eller instruktör samt legitimation ska alltid medföras. Markägare och jakträttsinnehavare ska ha lämnat sitt tillstånd innan verksamheten påbörjas. Vid träning i sök, rapport och avsökande samt vid uppletande av föremål ska hunden bära tjänstetäcke.




Enskild träning, dressyr eller motion av hund omfattas inte av Naturvårdsverkets dispens från förbud mot lös hund.




Ovanstående text är till större delen från Brukshunden 2002 men är dessvärre ständigt lika aktuell. Är det bara Yours Truly som (hemligen) hoppas på spöregn under midsommarhelgen? Då håller sig storstadsborna inomhus, förhoppningsvis med sina hundar...














 
 
Taina

Taina

19 juni 2009 10:48

Är tvungen att kolla denna blogg innan midsommarbordet intas:-)
En ytterligare fundering gällande ovanstående inlägg. VARFÖR har skogsägare rätt att i tid och otid vara ute i markerna för att röja, hugga och flisa??
Ett otal djur bli massakrerade av dessa skogsmaskiner som far fram under den känsligaste yngeltiden...

Glad Midsommar önskar Taina

http://www.chiroskas.se

 
Ingen bild

Nilla

19 juni 2009 12:08

Fasen vad bra du är Lisbeth!! ÅTER IGEN har du tagit upp något som är så rätt!!!

KRAM på dig.....

 
Ingen bild

Duritzan

19 juni 2009 13:15

För drygt två år sedan hade Ville hittat en leksak i vår hage. Den pep när han höll den i munnen. Jag gick dit och tittade närmare på lekasken som visade sig vara en harunge. Oskadd men aningen blöt. Jag satte ner den och talade om Ville och de andra hundarna att "Man får inte leka med Lille Skutt" och övervakade dem medan jag fortsatte jobba (med vad det nu var) i hagen. Lille Skutt var kvar på olika ställen i hagen större delen av dagen men fick vara i fred för hundarna. Till kvällen hade han förflyttat sig en bit utanför staketet och jag lade dit litet morot och på morgonen var han borta. Jag hoppas och tror att hans mamma sökte upp honom under natten och är samtidigt ganska imponerad av att hundarna faktiskt lät honom vara i fred hela dagen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards