Direktlänk till inlägg 15 juli 2009

I väntan på HD-resultatet

Av Lisbeth - 15 juli 2009 09:34

Det har dykt upp en liten hetsig minidebatt om hälsoprogram (HD) för dansksvensk gårdshund (se nedstående inlägg Barricade Bulletin). Yours Truly, som hittat på alltsammans - alltså det ursprungliga inlägget - har tänkt att låta gårdshundfolket dividera och reda ut detta själva. Men nu framkommer sådanan välbekanta tongångar, så det rycker till i ett friskt öra...

En kommentar skriver ungefär så här: Tänk om HD blir ett svårt problem om 20 år...

Det är liknande tankegångar som fanns inom västgötaspets för tio år sedan. Det känns som gårdshundarna nu är på motsvarande nivå. Frågan höll så när på att föröda västgötaspetsen OCH klubben. Men så upptäcktes att många hundar faktiskt kunde få olika röntgenresultat beroende på klinik, sedering, löpcykel och annat. Åtskilliga hundar röntgades flera gånger med olika resultat. Vad är det för nytta med röntgen då??!! Och hur kan man kräva att sådana svajiga resultat ska ligga till grund för selektering av avelsdjur, rent av hinder för registrering?Jag vågar påstå att inställningen till HD inom västgötaspets nu är vida mer relaxed. Många uppfödare avlar på sina C-hundar (eller oröntgade) utan synbart men för rasen.
Schäfer, där defekten första gången upptäcktes och som var den första rasen att röntgas på 50-talet, kan jämföras. Här finns material att studera:
Hundsport 8-9/1965 återger Dr Sachs´ artikel (i tyska schäferhundklubbens tidning): ”Den snabbaste och säkraste vägen att befria schäferrasen från höftledsfel är naturligtvis att utvälja, dvs. till avel rekommendera, enbart sådana hundar som är röntgenologiskt fria från höftledsdysplasi. Vilka åtgärder som nu än tillgripes, blir det smärtsamt för många ägare av värdefulla hanhundar. Och dock är det nödvändigt.”---”Ingreppet måste en gång äga rum och om några år är allt övervunnet.”
Så såg man på saken för 50 år sedan. Trots att schäfer under ett halvt sekel röntgats (och till avel endast använts HD-fria hundar) har resultaten varit nedslående.
Statistiken de fem senaste åren har pendlat mellan 26 – 33% HD. Den förväntade sköna världen med nästan bara friska höftleder har vägrat att infinna sig. Nu är HD-bekämpning något som omfattar flertalet raser och en vida mer komplicerad fråga än enbart selektiva avelsåtgärder. Istället har schäferrasen fått oändliga mängder andra sjukdomar, bl.a immunbrist. Samtidigt minskar rasen. 1970 var det lätt att avelsselektera. Det fanns så många schäfrar... då registrerades 7000 hundar per år. Nu är registreringarna nere i 2.600 och kräftgången fortsätter. Om en tredjedel av årkullen per automatik försvinner via HD-röntgen blir det plötsligt väldigt klent i genpoolen.
Yours Truly slutade med schäfer på 80-talet, men har "följt med" en del, bl.a i HD-frågan. Nya rön presenteras då och då... En puzzelbit levererades på specialklubbskonferensen 1990 (Yours Truly var där som reporter för HS), då genetiker och sakkunniga från SKK framhöll att HD-frihet är en utopi, "det går inte att komma under 10 procent HD, oavsett ras och åtgärder".Nästa bit i det hela kom på en SBK-avelskonferens - jag var med och lyssnade på skelettprofessor Jorunn Gröndalens forskning om orsaksfaktorer till HD:Polygenetiskt (alltså ärftligt) 10-50 %Kön, anatomi, muskelvolym, hormoner, växt, beteende, sjukdomar med mera är möjliga disponerade faktorer som är genetiskt betingade.Miljöfaktorer är 50-90 %, såsom skador, sjukdomar, aktivitet, beteende, utfodring, vikt, växttakt.


Ändå fortsätter folk att låtsas som om samma förhållningssätt är gällande som för 50 år sedan - ”Den snabbaste och säkraste vägen att befria.....från höftledsfel är naturligtvis att utvälja, dvs. till avel rekommendera, enbart sådana hundar som är röntgenologiskt fria från höftledsdysplasi. ---”Ingreppet måste en gång äga rum och om några år är allt övervunnet.”

Gissningsvis vore det en prestigeförlust av gigantiska mått att från centralt håll vara tvungen att medge att de många miljoner som plöjts ner i hälsoprogrammen kanske är, om inte bortkastade, så inte till den nytta som avsågs.


Vi väntar fortfarande på resultaten. 
ANNONS
 
Erika

Erika

15 juli 2009 10:39

Ja, vad ska man säga?

Det är ju precis detta som vi försökt föra fram!

Men när dessa argument och bevis förts fram - just för att påkalla försiktig hantering och långsamt framskridande med inskränkningar när det gäller vår ras - så har det bemötts med hån och spe från höga vederbörande, Lap-Top & andra fanatism-anhängare & -hantlangare i yttre regionerna.

På årsmötet ifrågasatte den Teoretiskt skolade Genetikern några av de mest erfarna uppfödarna inom/av Dansk/Svensk Gårdshund när hon ifrågasatte vem av dem som hade mest kunskap - uppfödarna eller den teoretiske genetikern! Dessa är uppfödare som varit med och fört fram rasen till SKK:s godkännande som ras 1987 & som också var med och startade upp Rasklubben för Dansk/Svensk Gårdshund. De har fött upp flera av de hundar som blev de första Världsvinnarna i rasen på World Dog Show 2008 i Stockholm.

Var är respekten för varandra? Var är respekten för rasen i klubben?

Och, varför detta snabba handlande? I all avel gäller det att verkligen göra en noggrann konsekvensanalys av de ågärder som vidtas INNAN de sätts in - I efterhand är det ofta försent då mycket genetiskt material redan har försvunnit, och betydligt allvarligare problem uppstått.

http://:www.stoltaebbas.se

 
Ingen bild

Undrande ang gårdhunden!

15 juli 2009 12:49

Eftersom det debatteras friskt om gårdshunden i denna blogg så fortsätter jag.
Kan någon som varit med från början av rasen gårdshund tala om varför man överhuvudtaget började höftledröntga den lilla gårdshunden, måste ju ha funnits någon orsak till detta? Vad hände? Kan ju inte bara ha varit en hunds problem! Vad jag kan se när man tittar på uppfödares hemsidor så röntgas det ju friskt i dagsläget och även avlas på låg inavelsprocent, med tanke på smal genbas. Enl det kommande hälsoprogrammet så får man avla på ej friröntade höfter och registrera sin valpkull, har jag fattat rätt? Däremot får man ingen valphänvisning via rasklubben om höfterna ej är fria, eller hur? Men den populära gårdshunden hänvisar ju sig själv i dagens läge. Går ju knappt att få tag i en valp. What´s the problem? Är det de danska oröntgade (gamla) hanarna som ej kan användas i Sverige? Är det fina hanhundar borde de ju vara använda i Danmark redan med avkommor i sin tur och de i sin tur. Dela några uppfödare och köp in någon avkomma efter de danska hanarna och röntga dessa i Sverige, då kommer generna svenskarna till gagn. Någon hade hittat en gammal hane här i Sverige som var oröntgad. Tala om var han finns så kanske någon vill para med honom NU så bevaras hans gener. Säkert många som är intreserade av honom. Jag tror gårdshundens popularitet är ett värre hot mot rasen än ett hälsoprogram som inte stoppar aveln, däremot syns det hur HD:n är i rasen, det kanske inte alls är ett problem.

 
Erika

Erika

15 juli 2009 13:33

Så rätt du har!

I kombination blir populariteten och hälsoprogrammet livsfarligt för rasen!

http://:www.stoltaebbas.se

 
Ingen bild

Kent

15 juli 2009 14:13

Till "Undrande ang gårdhunden!"


Missade du att läsa Lisbeths text?

Aj då, det gjorde du visst - men det var ju förmågan att förstå som fattades, eller hur?

 
Ingen bild

Undrande

15 juli 2009 15:57

Men kära ni alla! Alla dessa diskussionerna och konflikterna hade vi antagligen sluppit om alla som var emot hälsoprogrammet kom och gjorde sin röst hörd på årsmötet. Vilka argument som än finns eller hur fel respektive bra det är med ett hälsoprogram kommer det alltid vara klubbat som ett årsmötesVALT beslut. Sorgligt men så är det. Så i fortsättningen. Ta semester den dagen årsmötet är. Se till att hålla sig borta från sjuklingar så att hälsan är i behåll. Ja är detta så viktigt för er vilket jag inte tvekar en sekund på att det är, så se för allt i världen till att ta er till Årsmötet. Det kan hända mer saker där än vad man tror. Det är uppenbarligen bevisat nu. Men det är ju smart att vara efterklok...

 
Erika

Erika

15 juli 2009 18:42

Javisst har du rätt i att om fler hade kunnat ta sig till årsmötet så hade kanske;


dels mötets mening varit ett resultat av en DEMOKRATISKT utslag;


dels ock troligen blivit ett annat resultat än det nu med de tvångsinkallade legoknektarnas röster.

MEN konflikterna är minsann inget nytt i klubben - de är kanske en av anledningarna till att medlemmar inte orkade åka till årsmötet...

http://:www.stoltaebbas.se

 
Ingen bild

Annan undrande

15 juli 2009 22:49

Ursäkta en stilla undran. Hur menar du att ett hälsoprogramm utan krav på fria höfter utan bara krav på röntgade avelshundar skulle påverka på avelsurvalet? Om man avlar på sin hund oröntgad så kan man väl göra det även om den är röntgad oavsett resultatet eller?

 
Ingen bild

Lisbeth

15 juli 2009 22:57

Om du ställer en sådan fråga vet du kanske inte så mycket om vanligt folk och människors prioriteringar.

En del människor kansk inte ser någon poäng i att röntga uppenbart friska djur - kostar pengar, är ett visst besvär, inte helt ofarligt, etc. - dessa djur kommer inte att gå i aveln alls.


Eller också föds valpar upp och blir oregistrerade, såsom man ser i andra raser med liknande krav.
Det här är ingen bra utveckling.

Sedan kan man ju förfasa sig över detta, men sådan är människan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

Följ bloggen

Följ ☆'emliga armén☆ med Blogkeen
Följ ☆'emliga armén☆ med Bloglovin'

senaste kommentarerna


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se