Direktlänk till inlägg 27 mars 2010

Standards

Av Lisbeth - 27 mars 2010 12:18

Då dagen genomsyrats av kreativt raseri så är det väl bara att fortsätta på samma tema. På privata sajten Collievänner finns följande tillkännagivande: "Det finns ingen standard." Jaha. Är Svenska Kennelklubben informerad? Spelar det någon roll? För några dagar sedan tog jag del av den reviderade standarden för pekingese - fick faktiskt gå och lägga mig en stund. Den nya standarden beskriver inte en pekingese, utan en dålig tibetansk spaniel. Hur kunde detta ske? Orsakssammanhanget ligger i en anpassning till den högljudda och aggressiva lobby som har för avsikt att förgöra all allvarligt menad hundavel. Och de hukande kennelklubbar som i anpasslighetens namn går mobben till mötes. Under den tid som Yours Truly gjorde ett litet men hyfsat framgångsrikt inhopp i pekingese stod rasen på topp. Mina hundar var vackra, sunda och standardenliga - jag hade minst ett halvt dussin som vann sina titlar. En egenuppfödd champion figurerade frekvent i finalsammanhang. Stolta stunder! Mina pekar var friska som nötkärnor, levde länge och var aldrig sjuka. Flertalet gjorde med glans s.k BOK-prov - bevaknings- och karaktärsprov, eller den gamla karaktärsprovet, som då krävdes för championat. De parade med stor entusiasm, födde naturligt och var goda mödrar (med något undantag) och var på det hela taget otroligt trevliga och väl fungerade individer, var och en med sin säregna och förtrollande personlighet. På ovanstående foto av Gerwyn Gibbs syns resultatet av Yours Truly´s dömande av 88 pekingeser South Wales Pekingese Club Show 1988. BIS Pemyn Call Me Madam & res-BIS Eirlyn Fly Cimcer. En stor ära att bli inbjuden och ett nöje att gå igenom dessa fina hundar, så uppenbart i kärleksfulla och kunniga händer! Då - var det ingen som ifrågasatte att britterna hade världens finaste pekingeser. Nu - ska denna kulturras knappast ens få finnas till. Vad är man ute efter - egentligen?

__PS Nu till något helt annat - Rekommenderar ett par bloggare med respektive utkikspunkt i Sörmland som Yours Truly läser med särskild förväntan http://vastravegred.bloggplatsen.se/ - om blommor, islandshästar, kulturhistoria m.m - allt lika kunnigt och välskrivet - underbara bilder! samt http://blogg.svedala2u.se/ -från livets middagshöjd, personligt med en säregen knorr och igen - underbara, oväntade bilder från djurlivet ute och inne. Få människor orkar vara generösa och bjuda på så mycket... Läs dem!  
 
Ingen bild

Gunilla

27 mars 2010 14:26

Those were the days...Inte klokt vad som händer nu. Pekingese som är en urgammal ras och så fin och lättskötta som de var... Dessutom: Så makalöst tjusiga vi var förr i tiden, nu är vi ju vackra nu med, men i alla fall jag saknar den ungdomliga touchen och kanske även den ungdomliga orken.Ibland känner jag mig som TRÖTT på allting som stavas hunderi... det var bättre förr.... SANT!
När du är igång med kreativt raseri händer det saker.Vi väntar med spänning...

 
Annette

Annette

27 mars 2010 23:18

Men fyyy faaan vilket jävla dravel på den andra bloggen..Jag blir så upprörd när jag läser där. Du behöver inte publicera denna kommentar om Du inte vill. Jag kände bara att jag va tvungen skriva till Dej..

http://www.toptails.dinstudio.com

 
Ingen bild

Gudrun

28 mars 2010 09:39

Det är inte klokt det som sker nu! Man får snart försvara att man vill ha rashundar. Ju mer vi lär om genetik ju galnare tycks resonemangen bli. Eller snarare okunniga. Jag har skrivit det förr på din blogg och skriver det igen - SKK måste våga utmana uppfattningen att blandraser på något sätt skulle vara bättre än rashundar!
Här har generationer av duktiga avlare fått fram fina hundar utan alla den genetiska kunskap vi har idag. Och så när ypperliga verktyg kommit så abdikerar hela etablissemanget. Pratar bara sjukdomar och elände!
Ingen skulle drömma om att korsa islandshästar och russ. I isisaveln använder man de senaste kunskaperna och selekterar mer än förr med ärftlighetsanalyser. Och det med strålande resultat!
Varför i hela friden sker inte det i hunderiet???
Colliefolket måste ha tappat perspektiven totalt! All avel är selektion. Antingen avlar man på utseende OCH mentalitet med en standard i botten. Eller så avlar man enbart på mentalitet. Det är en smalare och därmed farlig väg. Kan dom inte fatta det??
Gudrun

 
lisbeth

lisbeth

28 mars 2010 10:44

Tack Gudrun!
Utmärkt väl sammanfattning av dagens hysteriska och olyckliga vägval.

http://ulvus.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Gunilla

28 mars 2010 18:01

Gudrun skyll inte så kallade "collievänners" tokerier på alla collieuppfödare.De flesta av oss är helt vettiga och tar naturligtvis avstånd från dumheterna på "en annan blogg". Vi kämpar på för den klassika collien med rastypiskt temperament, dvs vanliga vettiga collies som passar som sällskapshund för vem som helst, gärna en barnfamilj, eller som collies att tävla lydnad-bruks-agility-vall eller rally.. Sällskapshundar måste ju ha bra temperament och en collie skall vara vänlig till sinnet och aldrig nervös eller agressiv. Över 60 st vettiga collieuppfödare skrev till SKK om detta förra året. Att tro att "man" kan ändra i colliestandarden är ju som du vet rent nys.De kan inget, vet inget, förstår inget och har ingen hum om seriöst colliehunderi.De tycker saker hit och dit, en av dem som är högljuddast med hög profil "på andra bloggen" har en collie som Kod A rapporterades på ett lydnadsprov, en annan av dem som gärna skriver där har en collie med kod A som rapporterades på en utställning, dessa fantastiska rasrepresentanter av rasen långhårig collie är halvsyskon på mödernet... sådana praktexemplar strävar man efter., men det gör ju de flesta andra INTE som tur är.Det som jag tycker är värst är att detta gäng snackar strunt om den ras de säger de vill" rädda" och med detta så promotar de ju faktiskt blandisuppfödning.

 
Ingen bild

Gudrun

28 mars 2010 20:11

Gunilla.
Ursäkta om du tog illa vid dig - jag veta att det är skillnad på folk och folk inom collierasen. Följer ju Lisbeths blogg.
Vad mitt inlägg avsåg var att varna för det de sk. "collievännerna" gör - de snävar in och kommer enligt min uppfattning att göra rasen en stor otjänst. Jag vet att ni duktiga uppfödare har fantastiska och vackra collies och säkert kommer ni att lyckas komma till rätta med tokerierna som "vännerna" håller på med.
Håller helt med om att blandrasaveln gynnas av allt snack som finns - inte bara i er ras. Skulle verkligen önska att SKK vågade utmana blandrasavlarna och -köparna.
Gudrun

 
Ingen bild

Gunila

29 mars 2010 08:51

Tack för klargörandet Gudrun.Vi kallar dem Collieovänner...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards