Senaste inläggen

Av Lisbeth - 26 november 2010 08:46

Det är kallt, blåser och kräksnöar... Inne är det förvisso något varmare, men ylletröja, halvvantar och raggsockor gäller + helst en spinnande kattunge i knät som extra värmedyna. Kära far och jag är osannoligt klena; huvudvärk, feber, hosta, rinnsuva... Vi är alla fall överens om att värre kan det inte bli! Husse vacklade iväg till jobbet, Yours Truly har sitt hemma...

   Det finns annan huvudvärk.... På grund av kunskaper om SKK som kanske has och som ivf människor förväntar att Yours Truly har, så händer det ganska ofta faktiskt att frågor kommer om att "öppna eget". Dessa äro vanligtvis från medlemmar som - ibland förståligt - känner sig motarbetade eller i övrigt upplever svår vantrivsel i den ras/specialklubb där medlemskap innehas. Man vill starta en ny klubb... Mitt svar är alltid ett och samma - gör det inte! Ivf inte om man på något vis vill "fortsätta" inom den officiella verksamheten. Saken är den att SKK-organisationens stadgar inte tillåter mer än en klubb för respektive ras.

Det finns naturligtvis inget som hindra människor för att gå samman kring ett gemensamt intresse och bilda en cirkel/sällskap eller liknande. Vi har föreningsfrihet i vårt land! Men så fort sammanslutningen börjar likna den officiella inom SKK och ha liknande service/utbud som t.ex valphänvisning, då är den vips en konkurrent till rasklubben och nekas annonsering inom SKK. Så ÄR det bara!

Mitt råd i dylika fall - om man vill ha en förändring: gå de officiella vägen - via medlemsmöte, årsmöten och motioner. Nu säger de luttrade att det är ingen idé, etc. Men det är enda sättet...

Av Lisbeth - 25 november 2010 21:21

  Clintan och Marina har generöst donerat  ett katthus i kartong som kära far kom hem med. Katthuset skulle monteras ihop... Husfadern har om möjligt ännu värre hosta än jag!

Obetalbara syner när två gamla, närsynta och genomförkylda människor, hostande, nysande och snorande, ska försöka vika ihop ett legoarbete som sen ska resultera i ett katthus. Vi var båda lika ivriga att se när katterna invigde huset!

Ännu mer obetalbara syner när tre exoter, varav en kattunge, ska prova huset samtidigt...

Mandrake kan nu ta sig fram överallt! Det känns inte särskilt betryggande... Idag hittade jag honom sovandes på bredbandet - en fyrkantig pryl på skrivbordet. Han kan omöjligt ha hoppat upp - måtte gått armgång på en gardin? Hurusom är skrivbord det roligaste som finns - hur många grejor som helst att peta på! Pill, pill, krafs, pet...FWWWWWWWWWWWWW.... Gick på tangentbordet....Jag skulle lika gärna kunnat ha en apa på kontoret... FÖRRA MENINGEN SKREV LILLA M....

För övrigt ser han precis ut som en liten minikatt med en ofattbart tjock päls (av kylan?) - ett mellanting mellan polarhund och krusbär. Kan tyvärr ej föreviga underverket då min kamera fungerar bara tillfälligtvis - stänger av sig (kylan?). Så då gör jag det med.

Go ´natt Zzzzzz   

Av Lisbeth - 25 november 2010 11:52

För att hedra Anna    ... här med sin vinnare i Berlin....

och Marina, med sin championmisse... mer inomskärs...

   och här de båda kära (Anna räknas till familjen!) mer informellt tillsammans...

 för att de väckt mitt intresse och kärlek till de fantastiska exotic, publiceras här närmare info om dessa katter.

Heders Ladies!

--

Faktauppgifterna är från kattförbundets SVERAK:s hemsida http://www.sverak.se/


Exotic godkändes 1984 som ras i FIFe och 1987 registrerades den första inom SVERAK. Det registreras c:a 900 perserkatter och 300 exotic/år.


Om rasen EXOTIC


Exotic är en korthårig perser, dock anses den vara något livligare. Det är en sällskaplig och vänlig katt med ett jämnt temperament. Oftast är den tystlåten och tar tillvaron med ro. Även om exotic har samma typ (standard) som perser framträder dragen tydligare eftersom den inte har någon lång päls.


Det är en medelstor katt med kort bred kropp, korta låga ben, ett brett runt huvud, små öron och stora, runda vackra ögon.


Precis som för perser pratar man om att kattens ansikte ska ett ”sött öppet uttryck” (”sweet open expression”).


Pälsen är kort och tät, stående ut från kroppen (men ej fluffig). På en vuxen exotic blir pälsen 3-6 cm lång.


Exotic förekommer i drygt 300 färgvarianter.


EXOTIC – historia och ursprung


Exotic är en korthårig variant av perser och är ett resultat av ett medvetet och selektivt avelsprogram, som påbörjades i USA i mitten av 1960-talet med syfte att få en perser med kort päls. I huvudsak parade man perser med american shorthair, och ibland med burma, men i Europa var det framför allt brittiskt korthår som användes.


Från början kallades rasen exotiskt korthår och den tävlade på utställningarna tillsammans med övriga raser inom kategori korthår men efter perserstandard (bortsett från pälslängd). Från 1991 överfördes dock exotic till kategori I, långhår och bedöms idag tillsammans med perser.

---

 En exotic när den är som bäst - Grand Champion Ormeryds John -Eric of Mockingbirds från http://www.ormeryds.com/






Av Lisbeth - 25 november 2010 09:15

... dvs den lyser just nu med sin frånvaro. Det är oroväckande för det är inte likt Yours Truly... Jag har alltid en plan... sen om den går att genomföra eller om den nu var/är så genialisk det är en annan sak.

  

Normalt uppstiger Yours Truly varje morgon ur paulunen  likt en åttarmad indisk tempeldansös och uträttar stordåd. Så icke denna morgon... en stor klenhet hade infunnit sig... feber, svårartade hosta! Förtog mig gissningsvis på gårdagens skottning. Hittade en pava i kylen med hostmedicin. Men strikt hushållning lär den räcka under dagen.

Snön faller fortfarande, blåsten har drivat ihop alltihop - av gårdagens mödor syns ej ett spår!

Kära far tog sig tydligen ut, men min bil står på ett annat ställe. Orkar jag skotta 50 meter stenhårt packad snö?

Egentligen skulle jag inte behöva tänka på det  - än. Det brukar räcka med att röja bortre grindhålet så att husfadern kommer in i kväll. Det fixar även en klen åldring. Vi har gott om ved, hö, havre, hundmat, mat till "storkatterna", etc. Men småkatterna stirrar anklagande på en hastigt införd ransonering. Ja, inte kattungen Mandrake - han har det väl beställt och spinner belåtet i knät. Men hans mamma och lekfarbror kastar mörka blickar på sin extramatte. Köttfärs är gott, men var är våra torrisar och blötmaten?

Hoppas detta kan lösas på telepatisk väg. Just nu går det inte att komma av gården, vilket jag inte kunde räkna ut igår.

Av Lisbeth - 24 november 2010 15:23

  Bilden med Viola bland snödrivorna får duga en gång till, för den visar på pricken hur det ser ut här i Vårdal! Yours Truly har ägnat någon timme och oanande ansenliga kroppskrafter åt snömassorna...

Har inget däremot, tvärtom - ett friskt och härligt arbete! Och så känns det lite bättre till mods som man alltid gör efter hederligt arbete... Å andra sidan has inget val, kära far kommer näppeligen in på gården eljes och det är han som lär få skotta resten, ha ha...

Av Lisbeth - 24 november 2010 09:29


Kung Bore och Fenriksulven har gemensamt lagt gården i svepning...

  Det började redan igår, vinden friskade i, snön föll... Yours Truly skyndade på med arbetet, ho vet när man nästa gång skulle kunna skicka manus! TV:s meterologer och nyhetsförmedlare voro som budbärare ur Jobs bok, dräktiga med rapporter om olyckor, kullblåsta träd, bilar i diken, strömavbrott och landet i mörker...

Hann precis skriva den sista bildtexten innan det blev svart för gott. Så kallat planerat strömavbrott! Väldigt bra tajmat må man säga...

För övrigt har vi klarat oss och elen har hållit, as a precaution fyllde vi upp med vatten i hinkar och värmeljus och ficklampor till hands. Sen gick vi och lade oss... Men någon sömn blev det inte tal om... Stormen kom rusande; som en stor jätte som satte skuldran till alla byggnader och pressade på. Det gamla huset jämrade och kved, ute dånade vinden - orkan! Jag låg med täcket upp till nästippen och grunnade huruvida den åldrade linden som står närmast skulle ge upp och lägga sig över taket...

  1. I morse gick det så klart inte att elda, hutter, hutter... det skulle bli sotning. Kl. 8.30 klev sotar´n in med stort skrammel. Hundarna i extas! Det var det mest spännande som hänt den här veckan. Tur att man har vovvar med prima karaktär... Alla hundar uppförde sig oklanderligt, även Rasmus som aldrig sett en sotare!
  2. Sen var det bara att tutta på... Det finns nästan ingen yrkesgrupp människor som jag beundrar så mycket som dessa seniga, vänliga, sotiga och yrkesskickliga män (har aldrig sett en kvinnlig sotare?) - vilka kliver in i människors hus och utför sitt livsfarliga arbete, balanserande på isiga tak - vilket i slutändan resulterar i värme, trevnad och brandsäkerhet. Dagens sotare var dessutom en gammal bekant med positiv syn på hundar - ett extra plus!
  3. Det kan behövas att träffa en vänlig själ och på så vis få hjälp att hålla mörka tankar borta, ety dessa kommer förvisso krypande... (Det här kanske låter övermåttan patetiskt - nerbrutna murveln Högman träffar en snäll sotare och blir vips uppåt igen! Men det vara sådant i Lifvet som gör den lilla skillnaden).
  4. Ett annat sätt är att leka med kattungen Mandrake, 8 veckor igår.   Mandy fick en ny leksaksvippa vid senaste besöket hos Marina. Mycket populärt!
   Yffranes New Moon Rising, creme tabby exotic. Kanonfin!
---
PS Just nu ligger ulvusbloggen på 4:e plats av 96.000 bloggar! Hur kan detta vara möjligt?

Av Lisbeth - 23 november 2010 22:28

  To cause a diversion from all doggy affairs and mysterious feuds we continue the study of Macbeth or The Scottish Play:
The theme of the play, according to G.R Elliot is that a "wicked intention must in the end produce wicked action unless it is not merely revoked by the protagonist's better feelings, but entirely eradicated by his inmost will, aided by Divine grace." This is seen most clearly in Act V, Scene 1, where the Doctor says, "More needs she the divine than the physician." It also seen throughout the play in Macbeth's murderous plots.


Also rampant through the play is the idea of "Fair is foul, foul is fair." Basically, this means that appearances can be deceiving. What appears to be good can be bad, and this is seen in such things as the deceptive facade of Lady Macbeth and in the predictions of the witches.


The play as a variety of underlying motifs, such as the supernatural, the temptation of evil.
...whereof, as saith Ecclesiastes, "It is your portion under the sun"

Av Lisbeth - 23 november 2010 10:33

  Nej, det handlar inte - som en kollega antytt - om en journalist fälls och utesluts ur SKK, så borde detta vara ett fall för Janne Josefsson och Uppdrag Granskning. (Yours Truly har inte löst ut brevet från SKK med den troliga DN-anmälan från ovänsbloggen som hotat anmäla och inte bestämt hur fortsättningen ska bli).

Det handlar om något helt annat. Ovänsbloggen vill nämligen vara Janne själv.

Enligt aktuell programförklaring:

Programförklaring

 Det kanske är i senaste laget men det finns anledning att klargöra syftet med denna blogg. Hade vi verkat inom radio eller TV kanske vi kunde ha fått epitetet "Public service" - i allmänhetens tjänst. Vi är hundägare och ser på collien, och collieuppfödningen, med de ögon sådana har. Ibland sammanfaller våra åsikter med andras, även uppfödares, men vår lojalitet finns i första hand hos hundarna och valpköparna - hur skulle vi annars kritiskt kunna granska uppfödarna och deras resultat? Vi kommer aldrig att bli ett redskap, en reklampelare eller något liknande för någon uppfödare. Vi läser artiklar och statistik, vi jämför, vi funderar och drar en och annan slutsats. Det var precis så vi tänkte när vi startade bloggen - och precis så tänker vi fortsätta. 

  

 Den pessimistiskt lagde kan förvisso tänka: Megalomana knasbollar med hybris... Det är en svada; en massa förslag, papper, prat. Men här antyds en god vilja och ett sympatiskt syfte.

Förhoppningsvis utesluter inte "granskandet" de egna leden? Ja, egna och egna... En av de mest meriterade uppfödarna inom bruks - och tillika varm tillskyndare av ovänsbloggen om man ska döma efter kommentarer å sagda blogg - har haft oturen att få riktiga skitresultat efter sin senaste satsning (import). Sådant svider såklart. I  första egna kullen är alla sju  (7 )röntgade: 1A, 1B,  3  C, 1 D,  1 E (i Norge)  = 5 med HD av sju. I procent blir det 70%. I den andra kullen, samma kombination,  två i Sverige röntgade med  1 A, 1 C.

 Uppfödaren annonserar på sin HS att denna tik, som haft 3 kullar och blir 8 år i jan, ska paras igen. I hennes första kull finns det någon med HD (inget att orda om, sånt händer), i andra kullen nu fem med HD och senaste kullen, dryga året nu redan 1 med HD av två röntgade. Idé att låta tiken bli pensionerad?

Fast det är klart - MH-resutaten för hundarna har kryssen i de rätta rutorna... Kanske viktigare än att bakkärran hänger med? För den rene är ju allt rent!

Än mer betänksam blir man inför nästa förslag till "service" på en till ovännerna närstående blogg, collieinfo (det blir lite rörig det här men det är samma huvudperson och pådrivare).

Två genetiker på SLU:s har åtagit sig att besvara frågor om praktisk genetik. Inom kort öppnar frågelådan "Genetiker svarar".

 

Hur kan SLU:s genetiket ställa upp på sådant på en alldeles privat blogg? Har detta gäng tagit över SCK:s roll som rasutvecklare? Och vad säger SKK?

 





Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards