Alla inlägg den 28 februari 2012

Av Lisbeth - 28 februari 2012 10:20

Nyheter/ Ekot 27 febr. I Afghanistan angreps i morse flygplatsen i staden Jalalabad av en självmordsbombare. Nio människor dog. Talibanerna säger att de låg bakom, och att motivet var en hämnd för att amerikanska soldater i förra veckan bränt koraner. Och än finns inga tecken på att ilskan mot USA mattas.

Antalet döda i våldsdåd efter koranbränningen, som president Barrack Obama och flera av USA:s högsta militära ledare bett om ursäkt för, är nu runt 40.

Också Afghanistans president Hamid Karzai vädjar om att våldsamheterna måste sluta.

– Nu när vi visat våra känslor är det dags att uppträda lugnt, sa Karzai.

Han säger att han respekterar afghanernas upprörda känslor efter bränningen av några koraner och andra religiösa texter vid en amerikansk militärbas  – en bränning som verkar ha skett mest av obetänksamhet.

Även om sex dagars ofta våldsamma protester runt om i Afghanistan är oroande i sig väcker dödsskjutningen av två amerikanska officerare i Kabul i veckoslutet  mera djupgående frågor om hur överlämnandet av säkerhetsansvaret till afghanerna ska gå till.

Det är oklart om mordet på de två officerarna, inne i vad som skulle vara ett säkert rum i inrikesministeriet, har direkt koppling till koranbränningen.

Men händelsen är den senaste i en lång rad där amerikanska och andra västliga militärer dödats av medlemmar av afghanska säkerhetstyrkor – styrkor som utlänningarna är tänkta att utbilda och ge råd till.

En central del av USA:s strategi är att amerikanska militärer ska arbeta intimt ihop med sina afghanska kolleger för att förbereda dem inför att stridande utländska styrkor ska lämna landet 2014.

Syftet är att den afghanska regeringen själv ska kunna upprätthålla landets konstitution, med dess nya rättigheter för kvinnor och minoriteter, och att den ska kunna förhindra att talibanerna återtar makten.

Våldsamheterna gör nu att hela den amerikanska strategin verkar mera osäker. Amerikanska och andra västliga officerare har nu tills vidare beordrats att lämna afghanska ministerier och andra regeringskontor, på grund av risken för nya attacker.

Ingen verkar kunna säga om och när de kan återvända till sina uppdrag.

 

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17 18 19
20
21
22
23 24 25 26
27
28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards