Alla inlägg den 19 augusti 2012

Av Lisbeth - 19 augusti 2012 11:37

En svensk tiger, mottot för en kampanj under andra världskriget med syfte att påminna om tystnadsplikten och försvåra spioners verksamhet.

En Svensk Tiger skapades på uppdrag av Statens Informationsstyrelse, SIS, hösten 1941.  Kampanjens syfte var att mana allmänheten till tystnad om allt som kunde skada det neutrala Sverige, som vid tiden för kampanjen var omgivet av krigförande och ockuperade länder i andra världskrigets Europa.

En blågulrandig tiger med texten En Svensk Tiger sammanfattade det som avsågs: vikten av att hålla tyst om svenska angelägenheter. Alltså, att i alla lägen blunda och hålla tyst, samt i förekommande fall, inte "lägga sig i"...

 

Det lilla notisblocket fick Yours Truly som souvenir tillsammans med en penna med samma logga av en säkerhetsofficer (kanske det heter?) vid besök på ÖB/SÄK, Högkvarteret, Försvarsmakten vid Lidingövägen i Stockholm. En besökande journalist var kringgärdad med rigorösa säkerhetsföreskrifter och slussar. Syftet med besöket var en intervju ang den svenska beredskapen (mot terrorister) vilken försäkrades vara god. Mitt intervjuobjekt var så hemlig att namnet ej ens fanns i några rullor och fick självklart inte nämnas. Beredskapen var god. En svensk tiger.

Det här begriper varje svensk. Så är det nämligen än i dag. 

Den svenska flatheten och och tigande svenskars ovilja att ta itu med överhetsmissbruk och andra uttryck för maktfullkomlighet, kan te sig obegriplig för människor från en annan kulturkrets. 

Det här uppdagas inte minst när människor med andra livserfarenheter än den gängse svenska modellen utsätts för och reagerar mot överhetsmissbruk och maktfullkomlighet - orättvisor och mygel - med andra ord.

Måste det till folk med erfarenheter av KGB och motsvarande organ inom totalitära regimer för att identifierar en mygelkultur? Trakasserier, hot, hemliga domstolar, avstängning av misshagliga, titlar annuleras...  Mygelkulturen frodas på arbetsplatser, i politiken, i föreningslivet... Man måste ju tro vad som kan ses med egna ögon!

Och vilka reagerar? Jo, människor som lärt sig känna igen förföljelser och maktmissbruk, typ bögar från öststaert (vilka säkert ända in i skinnet har känt av ett repressivt system), personer med kristen värdegrund (dito), personer som levt ett lång yrkesliv utanför Sverige - in the land of the free, dvs USA.

Och vad gör då övriga? Blundar och tittar bort, samt förfasar sig över att någon "sjaskar ner" den fina organisationen. En svensk tiger...

Det är kanske magstarkt att jämföra KGB och motsvarande med förhållanden inom en svenska rikstäckande ideella djurorganisationer, men det är samma mekanismer som styr: spioneri, snokande på hemsidor och i sociala media, angiveri, uteslutningshot, trakassarier - det hotar civiliteten, livskvalite och tryggheten inom organisationen. Ifrågasättande och kritik och tom hovsamma undringar kondenseras ner under samlingsrubriken illojalitet. I förlängningen - osäkerhet och vantrivsel sprider sig, medlemmarna sviker liksom deltagarantal i föreningens arrangemang. Vad är det för nytta med det?

Eller är huvudsaken bara att "inget kommer fram" - så vankelmodigt, så fegt - så svenskt.

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards