Direktlänk till inlägg 11 mars 2009

Colliegialt

Av Lisbeth - 11 mars 2009 07:41

Hej Lisbeth! Vad jag är glad för att du finns!


Så har det låtit hela veckan... Mycken uppmuntran, uppskattning och många vänliga ord bland kommentarer och mail. Tack så mycket! Jag blir smått rörd... Nu man också har fått uppmärksamhet internationellt! Hur har detta gått till? Det kommer numera mail som inleds med Kære Lisbet, Hello Lisbeth Hogman, Hi Lisbeth och Dear Mrs Högman, vilket naturligtvis är smickrande, ja rent överväldigande!




Det börjar höjas röster för att SKK centralt må intressera sig för de aktuella motsättningarna inom collieklubben. Svenska Kennelklubben har inget intresse av att en i Sverige stor ras praktiskt taget förintas för våra ögon. Dessutom anses motsättningar vara så stora och åsiktsskiljaktigheterna för avgrundslika för att klubben internt ska klara av att lösa dem.




SKK har olika instrument till förfogande för att hjälpa och stödja problemklubbar. Det yttersta på skalan är tvångsförvaltning - vilket under SKK:s historia har tillgripits i ett par fall, exempelvis för några år sedan specialklubben för västgötaspets. Det gick ju inte an med förhållandet att en svensk nationalras för vilken SKK innehar rasansvar internationellt och delegerat avelsansvar till specialklubb, där föreningsarbetet enligt stadgan i praktiken upphört eller i vart fall gick på kryckor.




I fallet med collie ligger det lite annorlunda till. Collie är ett globalt intresse, en världsras. Här går det inte heller an att en rasklubb i specialklubb inom SKK i viktiga avseenden förändrar en ras utan att det får betydande konsekvenser även internationellt sett.




"Colliefrågan" i Sverige är frukten av en överenskommelse (eller en hel kedja av beslut och förhållningssätt) som är så rotig och invecklad och antagen under så tvivelaktiga former att den skulle kunna kallas "kryptiken" - den kryptiska, obegripliga.




Men jag ska ändå göra ett försök att granska bevekelsegrunderna som lett till dagens situation. Jag ska plocka fram stadgar, beslut, protkoll, etc. Det är riktigt spännande!




Men först ska djuren skötas och få sin mat! Erst kommt das Essen, dann kommt die




Moral, som Brecht så riktigt påpekade. Först kommer käket, sedan kommer moralen...

 
 
Anita

Anita

11 mars 2009 09:42

En av de flesta uppfödares stammoder. Tror inte någon collie av idag inte har henne i sin grundstamtavla. Du fångar verkligheten av idag och tar fram historien av igår på ett verkligen bra sätt! Jag fortsätter att läsa och jag hoppas du fortsätter din framfart med historia. Det är väldigt intressant läsning!

http://www.spireans.se

 
AnnLotta

AnnLotta

12 mars 2009 23:14

Jag blev så glad att ögonen nästan tårades, då jag hittade Din blogg, läste Dina nedskrivna tankar, funderingar och åsikter om den absolut underbaraste hundras som finns: collien! ÄNTLIGEN en person som tydligt, kunnigt och insiktsfullt försvarar och vågar stå för vad majoriteten av collieägare anser, men som inte har Din förmåga och Ditt mod att uttrycka det hela! Och att Du dessutom har orken att rota vidare i vad historien har att förtälja att våga ifrågasätta och rada upp bevis; det är ta mig tusan värt ett pris av något slag!
Jag är en lycklig collieägare, men kan inte tänka mig att vara medlem i "min" specialklubb, p.gr.av de hätska tonfall som används av de som sår split mellan utställningsintresserade, bruksintresserade och oss vanliga dödliga. Det, att inte känna att jag passar in, tar jag som en stor förlust, då jag så som varande en novis, skulle vilja ha en stödjande och opartiskt informativ specialklubb att vända mig till.
Lova att ALDRIG sluta engagera Dig för den här fantastiska ras som collien är!
Med önskan om en fantastisk vår! hälsar
AnnLotta

http://www.anlyn.se

 
Kerstin

Kerstin

18 mars 2009 01:35

Lisbeth:
Vill du på fullt allvar mena att det faktum att en majoritet i en avelsförening på årsmöte efter årsmöte, under de snart 30 år som jag varit medlem, anser att åtgärder behöver vidtas för att rasen ska bli stabilare mentalt, och nu senaste, för att klubben inte ska tillhandahålla valphänvisning på kullar där båda föräldrarna reagerat med allvarlig rädsla på MH (mentalbeskrivning hund), är ett så allvarligt problem i en rasklubb att det borde vara rimligt med "tvångsförvaltning" från SKK av klubben.

Sedan när blev det ett problem med att majoriteten bestämmer i en demokratisk förening? Vad har du för demokratisyn?

Som det nu är reser etologer land och rike runt och berätta om vad man kan åstadkomma i aveln med hjälp av MH (mentalbeskrivning hund) och exemplifierar då bl.a ärftlighet av rädslor med collien. Det gör man för att collien är den näst räddaste av samtliga de omkring 65 raser som testats. Med collien kan man klart visa hur avel på hundar som är väldigt rädda på det här mentalbeskrivningarna, ger räddare avkommor än avel på hundar som inte reagerar med samma intensiva rädsla.
Därmed börjar det bli svårare att sälja collievalpar, vilket tydligen fått en del uppfödare att gå upp i limningen. Deras förslag för att komma tillrätta med "problemet" är att vi ska slopa kravet på MH för avelsdjuren, ett krav som föreligger för samtliga raser som SBK har ansvaret för, alltså även collies. "Dölj sanningen så blir vi glada", är deras budskap. "Se till att folk inte får en chans att kolla upp föräldradjurens mentala status på MH", är alltså vad man förordar som lösning på "problemet". De ser inte rädda collies som något problem som kan förorsaka sämre efterfrågan på valpar. De ser istället den minskande efterfrågan på collievalpar som det stora problemet.

Dessa uppfödare hävdar alltså, avslöjar du nu, och håller dessutom med dem, att det är vi som anser att vi måste ta itu med det här rädsleproblemet i rasen, som riskerar att förorsaka total kollaps av rasen. Man tror inte det är sant.

Slutligen; Att du får instämmande melj från utländska uppfödare, som fått sin information från de MH-negativa uppfödarna här hemma i Sverige, är verkligen inte mycket att skryta med när man har sett den här BBC-filmen om hur illa det gått i somliga raser pga ensidig exteriöravel.

http://www.asterpix.com/v/18781361/pedigree-dogs-exposed-by-eric/



http://www.kebi.se/convoco

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards