Direktlänk till inlägg 16 mars 2009

Svar till Kerstin

Av Lisbeth - 16 mars 2009 07:38

Jag skrev en kommentar till Kerstin, men det blev för långt så jag vill gärna skriva ett förtydligande inlägg.

Hej Kerstin,

nu var det ju inte riktigt detta som gårdagens blogg handlade om... Mitt inlägg, förutom direkt citat av Björn von Rosens ledare i SKK:s tidskrift Hundsport 1965, tar upp följande:

"Hur SER vi rasen?" /.../ "Annars ordagrannt citerat. Nyckelmeningen har jag satt en asterisk framför. *Egenskapsbalansen är ömtålig; förbättringar på en punkt drar som bekant inte sällan med sig försämring på en annan, kanske till en början omärklig.




I den aktuella rasen collie vill rasklubben sätta avelsspärr på avkomma till föräldradjur som inte uppfyller vissa punkter i MH. Orsaken sägs vara att föreningens styrelse "befarar" att ökningen av ljudkänsligheten går allt snabbare.




Men går man in och pillar på känsliga saker som hundars mentalitet kan det ge oönskade effekter. Det är alltså inte bara ljudkänsligheten som önskas i en viss rikting, utan andra egenskaper; t.ex ökad nyfikenhet, livlighet, mer gripande, ökad jaktkamplust. Plötsligt står man där med en hund med helt andra egenskaper än de som standarden beskriver... I värsta fall en aktivare, livligare, mer lättstressad hund - fast med ljudkänsligheten i behåll. Jag har sett motsvarande i min egen ras västgötaspets. Och vad har man uppnått då?"

Tro nu inte att jag bagatelliserar ljudkänslighet eller andra rädslor. Det är är ett svårt lidande och ett djurskyddsproblem. Som tidigare påpekats skrev jag till Stockholms Kennelklubb (tidigt 90-tal) den första motionen ang fyrverkeripjäser vilken med tiden ledde till Smällarprojektet och en av SKK:s stora profilfrågor. Så ingen ska säga att jag inte är engagerad i frågan!

Vad vet jag då om hundar och rädslor? Jag - en bedagad dvärghundsuppfödare och föredetting i förskingringen... Ja, något litet... Rädslor av vad form det vara må är svåruthärdligt och ingenting att bygga på. Alltså genomgick våra avelshundar det gamla BOK-provet - även pekingeserna - vilka naturligtvis klarade detta galant. På den tiden då vi födde upp schäfer - 60-80-talen - var våra avelstikar alltid bruksmeriterade. Av vår uppfödning som hamnade hos kunniga ägare fanns många duktiga brukshundar, KM- och DM-vinnare, korade, L-testade, lydnadschampions, polistjänstehundar, m.fl

Framför allt vet jag en hel del om uppfödning och är smärtsamt medveten om att utopier sällan blir verklighet. Det var därför som jag kände igen och kan vidimera Björn von Rosens synpunkter i HS-ledare; när man går in och försöker ändra mentala funktioner i en ras leder förbättringar på en punkt inte sällan till försämring på andra.

Det var detta som gårdagens inlägg handlade om.

 
 
Ingen bild

Maud med sockertopparna

16 mars 2009 09:24

Läst din blogg dagligen och tycker du skriver många kloka rader. Du skriver i svaret till Kerstin att man ska vara försiktig när man försöker ändra saker och ting försöker man förbättra något så finns det vissa risker. Läste en kända man gjorde ett utalande om att man på rottis hade man fått bort rädslorna men hade då fått aggrevisitet i stället.Så det här med avel är enormt svårt.Tycker ordspråket "ju mer man tror man kan ju mindre vet man"...;0) säger mkt.
Måste få klämma in att hatten är sååå tjusig, beundrar den nästan varje dag..=0)

 
Kerstin

Kerstin

17 mars 2009 14:16

PS Lisbeth:
Borde förstås också ha påpekat det positiva i detta blogginlägg: Att det är väldigt glädjande att se att du är helt överens med mig om att rädda hundar är ett problem, inte minst för att de mår dåligt av sina rädslor. Därmed tror jag att du egentligen inte vill tala för att man använder de räddaste representanterna i aveln, trots att du får mest applåder från just dem som inte vill acceptera att avel på dessa räddaste hundar "bestraffas" med utebliven valphänvisning från collieklubben och som inte vill vara tvungna att MH-beskriva sina avelshundar :-).

http://www.kebi.se/convoco

 
Kerstin

Kerstin

18 mars 2009 00:56

Och vart tog min första kommentar vägen, den som ovanstående kommentar från mig var ett PS till? Den var nu inte lika positiv till det du skriver. Var det därför den föll bort?

Det var kommentaren där jag påpekade att all avel påverkar raserna och att oavsett vad man avlar på eller för, så riskerar man att få problem på köpet, om man inte är uppmärksam.
Så varför det skulle vara farligare att försöka avla fram stabilare och mindre rädda collies än att försöka avla fram korrekt tippade öron eller rätt uttryck skulle jag vilja att du förklarade nu. Även i de senare fallen kan man råka få aggressiva hundar på köpet. Sådant har hänt i andra raser.

http://www.kebi.se/convoco

 
Ingen bild

tant Karin

18 mars 2009 17:05

Kerstin, att du bara orkar...

 
Ingen bild

Anita

18 mars 2009 17:14

Bruksuppfödare har kämpat för bättre mentalitet i tiotals år om man får tro deras egen utsago.. De har uppenbarligen inte lyckats få någon nämnvärd skillnad gentemot övriga bruksraser. När de inte lyckas själva är receptet att tvinga alla andra följa deras tro på rätt väg. Varför inte inse att rädsla finns i hela rasen med mer eller mindre utsträckning. Självfallet måste ALLA prioritera mentaliteten. Men att anse att hundar blir rädda av att vara vackra är rätt likt idioti. Hur skulle en golvrädd hund kunna vinna WDS? Att man sen inte vill ha en kampgalen idiot i kopplet på utställning betyder inte att hunden saknar kamplust. Bara att den tränas från valp att vara lugn i ringen. Det viktiga är att hunden fungerar utan besvärande onormala rädslor. Inte vad en del av de svenska uppfödarna vill ha för kryss på ett papper. Att man är betänksam till MH betyder absolut inte att man struntar i mentaliteten.

 
Ingen bild

tant Karin

18 mars 2009 21:55

Du Kerstin, nu är det ju faktiskt såhär, att det finns en hel del hundar från så kallade "mental linjer", som enligt alla papper har det som ni åsyftar, med rutorna på MH ifyllda "rätt" som till och med är korade... Collies som ballat ut totalt på diverse officiella evenemang.Som bitit folk.Collies som rapporterats med kod A till SKK.Uppenbarligen har det lyckats med att avla bort det som kallas för "rädslor" och ojdå, så fick man visst agressiva collies i stället. Collies med aggressivitet riktad mot människor.Dessa collies är vad jag skulle kalla mentala vrak. Det är ju precis detta som Lisbeth skriver om.Vad har man lyckats med då? Fått fram en arg agressiv "brukshund" utav rasen collie som biter folk? På lydnadstävlingar och på SBK utställningar? Ähum...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards