Alla inlägg den 30 juli 2011

Av Lisbeth - 30 juli 2011 17:29

Svenska Kennelklubben (SKK) - Hundägarnas Riksorganisation - är det centrala organet för de ideella föreningar som ingår i SKK. Dessa föreningar - benämnda medlemsorganisationer - är länsklubbar, specialklubbar och ungdomsklubb. Inom SKK-organisationen finns också begreppet rasklubb. Verksamheten i rasklubbarna - eller hur styrelserna tolkar uppdraget - är högst varierande. Vilket måhända ligger i sakens natur...  

 Svenska Collieklubben, SCK är en rasklubb som ingår som medlem i specialklubben Svenska Brukshundklubben (SBK). Det är SBK som av SKK har delegerats ansvaret för brukshundraserna. Rasklubben har till syfte att tillvarata de specifika intressena för den i rasklubben ingående rasen. Kristallklart, eller hur?

Eller?

"Tillvarata de specifika intressena" - ingenting kan låta vagare, mer svävande och ofarligt. Utrymme för högst kreativa tolkningar?  

Vem eller vilka "äger" rasen? Hundägarna? uppfödarna? specialklubben? rasklubben... Tillvaratagandet av de specifika intressena kan naturligtvis skötas på ett alldeles glimrande sätt - i klubbar där hyfsad endräkt råder, i klubbar där medlemmarna ser till att befolka styrelserna med intelligenta och bildade personer med stor raskunskap.

Inom klubbar där förhållandet är det motsatta och i konsekvens därav plågas av inre stridigheter blir resultatet därefter. Det här är inget nytt. Värsta skada görs när rasens angelägenheter enträget drivs i en viss riktning - när man inte strävar mot konsensusbeslut, alltså enighet - utan förlitar sig på majoritetsbeslut för att till varje pris köra över meningsmotståndare och genomdriva vissa förändringar. Hundrasen collie är i händerna - i formell mening - på tre centrala instanser - SKK, SBK och SCK.

Dessutom utövar fria debattörer ett betydande utomparlamentariskt inflytade, vilket kommit att införliva åtskilliga lösa påstående, formler och schabloner i föreningens avelsstrategi. Ett exempel på hur svada av rätt man - eller snarare fel kvinna - kan förvandlas till effektiv propaganda. Hur colliefolket avser att operera under påverkan tre olika organisationer, plus utanförstående ideologer, och där toppfigurerna i åtminstone två är identiskt samma personer, eller vad det är för mening med detta invecklade arrangemang undandrar sig allt bedömande. Frågan är väl snarare hur länge till det finns några svenska collie att tillvarata?

 På grund av stridigheter, drakoniska avelsspärrande regler och dålig stämning flyr uppfödarna, sedan 90-talet har registreringsantalet och därmed avelsunderlaget mer än halverats. Man är i alla fall överens om att man inte är överens om vad som är en bra collie. Alltid något.


Men det här rör väl bara collie?


Nej så enkelt är det inte. Colliedebatten och den av enskilda intressenter framdrivna fixeringen vid mentalbeskrivning, MH som alltings lösning vad gäller collierasen kommer att påverka hela hundvärlden.


Rädsla för arga hundar är det bärande fundamentet för SKK:s största satsning - Beteende- och Personlighetstest, BP-test (tidigare kallat BasMH). SKK-ledningen har intalat sig att medlemmarna och hundägarna alldeles som man själv oroar sig för aggressiva hundar, farlig-hund-debatt och en befarad plågsam mediauppmärksamhet.


Men medlemmarna/hundägarna tänker på helt andra saker, de är upptagna av problem med uppfödning, höga valppriser, kraftigt ökade kostnader för försäkring och veterinärvård. Mannen på gatan, den vanlige hundägaren - den tysta opinionen - är mycket mer intresserad av kostnadsutvecklingen och problem att fortsätta sin hobby. Att föda upp och hålla hund är numera ett högriskprojekt!


Det är ett skolexempel på att i en demokrati kan folk vara gripna av, engagerade i frågor som de ledande politikerna undviker, inte bryr sig om, vars betydelse de inte fattar trots att de är alla dessa människors valda företrädare. Har då kennelledningen verkligen missat vad medlemmarna bryr sig om?


Och vem har hittat på det stora mentalprojektet? Det hela är som en nebulosa som hela tiden ändrar form och innehåll. Går man igenom de senaste årens verksamhetsplaner finns inte ett ord om om mentalitet - annat än en pliktskyldig skrivning om att motverka "exteriöra abnormiteter och aggressivt beteende". Men mentalbeskrivning, MH, som SBK/SKK hittills satsat allt krut på - och även det nya BP-testet - har ingen testsituation som ger utslag för aggressioner. Tidigt bortvalt av etiska skäl var barnfiguranter, hundar och annat som kan väcka aggressivitet.


Vald slogan "mental sunda hundar" är inget fel på - någon däremot?


Det är det ensidiga fastklamrandet vid ett enda projekt som väcker undran och tveksamhet.


Kennelpolitikerna synes ådagalägga en förbluffande dragning till ytterlighetslösningar! Vägen för nymornade projektet "för mentalt sunda hundar" - från utvärdering av MH - vilket hittills inte presenterats! - via framforcerandet av BasMH/BP-test med tillörande konvulsioner (reservationer i CS, avhopp inom projektledningen) är ett bättre exempel på att i alla sådana aktioner blir de moderata, hundkunniga och framsynta initiativtagarna snabbt överspelade medan ytterlighetselementen tar över. Just aggressionsdelen är den enda opportunistiska anledningen att SKK alls blåser liv och pengar i projektet. Intressant är nya uppgifter som talar för att externa företag ska genomföra testerna...


Se där - ett bra exempel på hur enskilda intressenter knutna till en rasklubb kan komma att påverka en hel riksorganisation.

Av Lisbeth - 30 juli 2011 03:06

  true love does not hurt, neither does it cheat, it does not keep malice,true love forgives no matter how hard it is it tells d truth without a lie, true love tells you to the face how much he or she really loves you: I love you so much and i 'll keep loving you forever.

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards