Direktlänk till inlägg 17 november 2009

Quo Vadis?

Av Lisbeth - 17 november 2009 06:48

  

Eva Engvall med Ch Hillringens Tri-To-Follow och domare Hans Lehtinen


Quo Vadis? sa domare Hans Lehtinen om collie i Sverige. Hans Lehtinen är som alla vet en av världens mest aktade och kunniga domare och han skräder inte orden efter bedömningen av kort- och långhårig collie på Hund-93 i Stockholm. Intressant att notera att Hasse såg den centralt sanktionerade rasförstörelse som komma skulle. Så här skriver han i sin domarkommentar om långhårig collie (Colliebladet):"QUO VADIS? - fel proportioner, korta fula huvuden, låga öron, dåliga stop, fula uttryck - smala kroppar, avsaknad av ull - fula, korta, ringlade svansar - dåliga rörelser, korta steg, höga fram - några överpälsade." Den som fanns nåd inför Hans Lehtinen var ett korthår:"BIR-tiken Hillringens Tri-To-Follow, en av mina favoriter. Allt stämmer på henne."


Hasse var inte ensam om att tycka om den fina Kessi. Hon var under sin tid rasens främsta ambassadör och vann många BIR och andra prominenta placeringar och fick med tiden följande imponerade titulatur: DKUCH, INTUCH, NORDV-87, NUCH, SV-89-90, SV-93. Så här säger stolta matte Eva Engvall om sin ögonsten. "Kessi är nog den vackraste hund jag någonsin har haft och kommer att ha. Hon var en underbar personlighet och snygg så man svimmade, dessutom med ett riktigt rastypiskt kortistemperament."


Vi kan spinna vidare på tankegångarna. Det är många domare som förfasar sig över tillståndet bland brukshundraserna. Yours Truly stötte på en utställning för några år sedan ihop med Lehtinens landsman och domarkollega, Rainer Vourinen, internationell allrounder och colliespecialist. Han såg alldeles förstörd ut:- "Vad har ni gjort med era brukshundar? De ser förskräckliga ut, dessutom är många aggressiva i ringarna. Detta är mycket allvarligt!"


Vad gör man då från centralt håll? Något lite, men det mesta har inte sipprat ner till verkstadsgolvet... Istället för stödja eller ivf respektera de erkänt skickliga uppfödarna tillåts dessa bli trakasserade och motarbetade å det gruvligaste och detta får fortgå. Agendan för rasförstörarna (hemskt uttryck man kommer inte på något bättre) är att använda ett betydande inflytande i en kombination av durkdrivenhet och tillfälliga påhitt genom tvinga fram en experimentverkstad för kostsamma och äventyrliga favoritprojekt inom mentalitet och hälsa.


Vem ska betala? Uppfödarna? Valpköparna? Båda kategorierna överger raserna i förskräckande omfattning. Nå är detta något som stör nomenklaturan? Knappast. De som måste ställa ut behöver till exempel inte besvära våra nordiska världsnamn. Man kan ju söka få meriterna på mer avsigkomna ställen, för de vanliga inhemska i de lägre divisionerna eller andra hemska från Lång-bort-i-stan. På det att man må vinna de åtråvärda certen och samtidig teologisk frid i själen.

 
 
Ingen bild

Erika

17 november 2009 06:59

"Quidquid latine dictum sit, altum videtur!"

Carpe Diem :)
Erika

 
Taina

Taina

17 november 2009 08:37

Jag har också hört om en domare som var gråtfärdig efter att ha dömt Collie i år.....
Vad är det för vits att överhuvudtaget ha en rasstandard när den skall motarbetas? Det finns t.ex några "entusiaster" och blivande uppfödare inom Sheltie som tycker att ståndöron är okey, huvudsaken är att hunden har motor att springa genom tunnlar och slira genom slalompinnar. Då kan man undra hur detta har med ursprunget att göra som "naturentusiasterna" förespråkar?

Vad är värdet av att behålla en ras? Är utseéndet av underordnad betydelse och bara till för utställningsgalningar och andra supekta individer, att njuta av?

Taina

http://www.chiroskas.se

 
Ingen bild

Berit

17 november 2009 08:40

Vad betydetr det som står här ovanför på latin??? Carpe diem förstår jag, men det andra?

 
Ingen bild

Lisbeth

17 november 2009 09:00

Ungefär: "Allt som sägs på latin låter
djupsinnigt"

 
Erika

Erika

17 november 2009 10:48

:D
Här finns mycket mer av smått & nyttigt för den som vill förkovra sig i latinska uttryck;
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_latinska_ordspr%C3%A5k_och_tales%C3%A4tt

http://stoltaebbas.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Berit

17 november 2009 11:18

Tack för länken!

 
Ingen bild

lisbeth - otålig

17 november 2009 13:37

kära vänner! Skit i latinet - kommentera innehållet istället. Det är mycket mer spännande... Rubriken var bara utformad efter Hasses fråga till colliefolket:
Quo Vadis? - "Var går du?"

 
Duritzan

Duritzan

17 november 2009 14:37

"Entusiasternas" svar blir antagligen bara: Vade me cum - och vem katten vill det?

http://www.duritzans.se

 
Ingen bild

Lisbeth

17 november 2009 15:11

Vafalls Duritzan - vem vill inte gå med mig?

 
Duritzan

Duritzan

17 november 2009 15:39

Även inom andra raser, bl.a västgötaspets, håller man på att förändra utseendet. Ett antal raser kan komma att delas på två varianter: en osund variant för utställningar och en sund variant att "använda". Trist, men ännu värre blir det om bara den osunda varianten blir kvar!

Bäst givetvis om man får bort "modeavel" och håller sig till att bevara den ursprungliga sunda varianten.

http://www.duritzans.se

 
Duritzan

Duritzan

17 november 2009 15:40

Joodå, men du hör knappast till "entusiasternas" skara (obs citationstecknen!). Du hör snarare hemma bland de entusiastiska idealisterna.

http://www.duritzans.se

 
Erika

Erika

17 november 2009 20:21

Alltså, är det ingen mer än jag som har spanat in Evas dress?
SÅ stilig hon är i en mycket snygg, harmonisk och välbalanserad klädsel som komplementerar fantastiskt väl till en vacker hund!
:)

http://stoltaebbas.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Lisbeth

17 november 2009 22:59

Jodå, Eva och Kessi klädde verkligen varandra - de var ett stilfullt par på tiden det begav sig!

Det tyckte vi alla som satt vid ringside och applåderade...

 
Ingen bild

Eva E

18 november 2009 20:59

Tack Erika och Lisbeth för era vänliga kommentarer! De värmde, nu när man kommit upp i ålder och vikt... :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10 11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards