Direktlänk till inlägg 3 september 2010

Gammal goding

Av Lisbeth - 3 september 2010 12:56

Foto: Wilhelm Dufwa   

Int & Nord NordV-79 Domarringens Frej äg Rolf Söderlund

Läste något klokt skrivet på Skogsbygdens hemsida, skrivet av Kim Johansson, som alla vet ägare till vinstrika västgötaspetsen Ch Skogsbygdens Nora Supernova. Så här skrev Kim:

"Jag undrar - är det någon? som någongång någonstans sett en västgöte utan avvikelser från standarden? någon?
avvikelser som t.ex (för att börja framifrån) kort huvud - rund hjässa - dåligt stop - ljusa ögon - tandförluster - lågt ansatta öron, stora öron - brant kors - sänkt rygg, karprygg, överbyggd - uppdragen buklinje - klen bestomme, för grov benstomme - kort överarm - veka mellanhänder - spretiga tassar, utåtvridna tassar - tåtrång fram/bak - hasvid - bred front - dåliga vinklar - övervinklad - för lång päls, för kort päls, mjuk päls, stritthårig - för mkt vitt - under/över idealhöjd - slö, rädd, aggressiv, stressad? jodå det finns mer... men ni fattar va? (dom flesta iaf)
Det hade inte blivit många kvar om domarna benhårt skulle följa standarden... detta måste innebära att alla domare premierar avvikelser... suck, = sant.

Tänk vad lätt det går att att klaga över brister och bara se det som stör ens eget öga. 
Alla
 hundar har mer eller mindre avvikelser/fel/brister" 

Varför har jag då valt att illustrera Kims tänkvärda ord med ett 40 år gammalt kort? Jo, jag minns att ovanstående Frej var lätt att kritisera i något avseende, men var en vidunderlig hund som med framgång tävlade på den tidens Årets Hund-lista och skänkte rasen glans och uppmärksamhet. Precis på samma vis som Nora gör nu.

Och är det inte typiskt att de som gastar högst om att: ...domarna ska följa staandard! är de som aldrig själva åstadkommit något vare sig på det ena eller andra sättet...!?

Ursäkta! Var bara tvungen... ibland storknar man av all förstockelse och allt skryt... och de inhemska och vanliga hemska som ser världen genom ett vassrör... Efter det här blir det väl ganska tyst i vgs-sammanhang runt min ovärdiga person... Men det får man väl leva med. Skillnaden är faktiskt inte så stor.

Eller som mycket kände domaren Göran Bodegård hördes yttra: Vi ska bedöma hundar - inte fördöma hundar.


 
 
Ingen bild

Anita W

5 september 2010 17:55

Nej är svaret på en fråga som Kim skrivit i början av hennes inlägg och som domare ser jag mer än utställarna. Mer hundar alltså. Naturligtvis finns det fel och vi får aldrig någonsin glömma att detta är en bedömnings sport. Vad jag inte tycker är "livs viktigt" kanske en annan domare premierar högre. Så är det bara. SOM TUR ÄR! Jag , t.ex kanske inte störs av något långa öron och föredrar alltså den hunden framför en med något platta tassar. Nästa domare gör tvärt om. Helt ok. Vi är inte programerade robotar. Det är ju detta som gör det intressant att åka på utställning. Eller?
Naturligtvis ska domaren döma efter standarden. Men som en vanlig oprogramerad människa så tolkar han den ju annorlunda till sin kollega/uppfödare. Är inte detta förklarligt?
Det tråkiga som händer är att när en stjärna dyker upp och det igentligen inte finns något större fel så letas det med ljus o lykta. Ett småfel blir katastrof för rasen. En mindre av vikelse blir något som måste ältas om på varennda blogg och i varje mun
Jo Kim. Det finns massor med av vikelser. Vad gör det. Så dödstrist med en perfekt värld

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards