Alla inlägg den 9 september 2010

Av Lisbeth - 9 september 2010 18:15

Lite dunkla bilder på grabbarnas kollovistelse:

   Uno och Rasmus hjälper husse kärra ved.

   Viggo och Jack samsas gott i köket.

Av Lisbeth - 9 september 2010 09:06

  Ch Ulvus Gunvald Jackson med lillasyster Ulvus Odetta Gordon

 Hane eller tik? skriver Anita http://www.svedala2u.se/ i ett tänkvärt inlägg. Läs det!

Hane eller tik - du har makten att välja. Det var den slogan varunder SKK gick i Pride-paraden nyligen. Yours Truly och ulvusbloggen har "Hane eller tik" som rubrik för dagens inlägg. Men menar då något annat...

Det här är inget som jag hittat på i stundens ingivelse. Nedanstående är från vad jag skrev för länge sedan i Hunduppfödarens handbok, ICA-förlag, nu slutsåld. Det här har jag alltså funderat på i åratal, då de flesta valpköpare är intresserade av en tik och utbudet av hanvalpar är så oändligt mycket större. Ta min egen ras västgötaspets. I våras var antalet anmälda hanvalpar på SKV:s valphänvisning 37, antalet tikar samma tid - 19...

Hur trevlig, rolig och härlig är inte en fin hanvalp av just den rasen! Ändå framhärdar många i att söka med ljus och lykta efter en tikvalp, oavsett om man är avelsintresserad eller ej. Ett argument som hörts är att det "måste" vara en tikvalp, för grannen/kompis/släkt har en tik och det kan bli problem med löpning, bla-bla... Alternativet är kastrering... Nej vet ni vad!

Så här skrevs i ovanförmälda bok, jag tycker att det fortfarande tål att tänka på:

Valp eller vuxen? Tik eller hane? Hur "börjar" man egentligen?

Ponera att du, käre hundvän, har blivit biten rejält av hundsporten och vill göra en så "riktig" start inom din ras som möjligt. Hur bär man sig då åt?

De allra flesta tänker sig börja med en så bra tikvalp som möjligt, kanske med lite obestämda funderingar på framtida avel. Det var säkert det rådet du tänkte dig - skaffa en bra tikvalp.

Men är det egentligen så förfärligt klyftigt? Handen på hjärtat - är det verkligen avel som du är intresserad av?

Det är fråga om tid, plats, möjlighet, nerver och inte minst råd att föda upp, placera och följa upp valpkullar. Om du envisas med att vilja ha en tik och begynna din tänkta vinnarlinje med henne - vad är det då som säger att din tikvalp är den idealiska starten i rasen? Är hon från en bra moderslinje, vad vet du egentligen om detta?


Satsa på en vuxen tik!

Kommer du fram till att det är just uppfödning som du vill syssla med, då bör du helst avstå från den lilla tikvalpen, vars kommande utveckling du inte vet ett dugg om.

Satsa istället på en vuxen tik, som har hunnit klara av de behövliga hälsokontrollerna utan anmärkning, ställts och kanske vunnit en del och som i bästa fall hunnit lämna en vällyckad kull valpar. Sådana tikar finns inte, säger pessimisten, i varje fall inte till salu och inte till överkomligt pris.

Säkert är det så att den typen av hundar sällan erbjuds till salu. Men de finns!


Tag kontakt med den uppfödare vars hundar har tilltalat dig mest. Tala om vem du är, berätta så ärligt som möjligt om dina ambitioner, etc. Försök bygg upp en bra relation (det är i ock för sig förutsättning för fortsatt gott samarbete inom rasen). Uppfödaren har säkert en lovande ung tik för egna framtida lagerkransar. Be att få köpa den istället!  

Ge inte upp! Har uppfödaren fått förtroende för dig, så går det kanske att göra någon form av överenskommelse. De flesta uppfödare har problem att hålla hundantalet nere. Han eller hon har kanske behållit den lovande tiken för att hålla igång en viss tiklinje. Det kan vara givande ur avelssynpunkt att etablera ett samarbete med en ambitiös kollega. På så vis kan uppfödaren hålla kenneln i en hanterlig numerär genom att "hoppa över" en generation, och samtidigt undgå att "förlora" den tiklinje som man byggt upp verksamheten på.


Går det att komma till någon form av uppgörelse (kanske är uppfödaren intresserad av att låta en framtida valp ingå i överenskommelsen), se då till att alla detaljer noteras skriftligen. Undvik att ta en fodervärdstik. Det tar alltför lång tid innan du själv får möjlighet att förverkliga dina planer och med de första kullarna har tiken kanske givit sitt bästa i aveln. 


Om du skaffar en tik, valp eller vuxen, köp för all del ingen "make" till henne, hur passande blodslinjer än är och hur rart det än verkar med pappa-mamma-barn. Använd de dokumenterat goda avelshundar som står till buds. Deras ägare har lagt ner oändliga mödor på att meritera sina hundar inom alla områden. Utnyttja deras jobb, låt kollegornas ansträngning komma dig till godo. Det skulle kosta dig mycket i tid, pengar, misslyckande och besvikelser innan du själv kunnat åstadkomma något motsvarande, om det ens skulle vara möjligt. 

Och när du sen får valpar, behåll för all del ingen son till mamman. Han kommer alltid att växa upp i sin mors kjolar och blir sällan vad man hoppas. Behåll en dotter istället, om du ska behålla någon valp alls. Detta om tikar.


Varför inte en hanhund?

Varför inte tänka tvärtom? Skulle det inte vara vettigare att satsa på en riktigt bra hanhund, kanske skrinlägga alla tankar på uppfödning? I varje fall om det är hundsporten som sådan som du är intresserad av.

Utbudet av bra hanvalpar är nämligen så otroligt mycket större än motsvarande på tiksidan. Flertalet uppfödare, inte minst de ledande inom respektive ras, har en lång väntelista på tikvalpar såväl för avel och tävlingsverksamhet som för sällskap. Köpare av rena sällskapshundar hyser ofta den fördomen att tikar på något sätt är "snällare" än hanhundar, vilket inte alls är stämmer. Dessutom vill uppfödaren ofta behålla en tik, kanske den bästa, för egen del. Den tik som blir över för dig är varken den bästa eller ens den näst bästa. 


En tik för utställningsringen är en sämre investering än motsvarande hanhund. Genom löpning och pälsfällning är tiken sällan i så god form eller ens "vislig" när utställning och domare råkar vara lämpliga. Hanen har mer inbyggt showmanship, är lättare att få att visa upp sig till sin fördel och är i god form under längre tid av säsongen. Du får oändligt mycket mer att välja på om du vill satsa på en hanvalp av utställningskvalité.


De flesta uppfödare är oändligt hjälpsamma och verkligt angelägna om att det blir den bästa valpen som kommer att representera deras prefix i utställningsringen. Om du satsar alla dina ansträngningar på en enda förstklassig hanhund, har du större möjligheter att lyckas och få glädje av din hund i olika sammanhang.

Dessutom slipper du det allt överskuggande problem som förr eller senare drabbar alla uppfödare - antalet hundar är för stort.

PS (red 11 sept) På SKV:s valplist är nu anmält 10 hanvalpar och 23! tikvalpar! Man kan undra vad det är som påverkar det här. Tillfälligheter? Att "alla" plötsligt får flickbebisar... och nästan "ingen" fick tikvalpar i våras...


Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards