Direktlänk till inlägg 11 juli 2009

Barricade Bulletin - Obs nu med med dansk mening!

Av Lisbeth - 11 juli 2009 00:35

Alltså, ju fler gånger jag läser AK:s beslut i det protokollet där de beslutade om hälsoprogram (HD) för dansksvensk gårdshund - desto mer bryllad blir man. Enligt alla tänkbara signaler från de högre environgerna så ska SKK fortsättningsvis vara ytterst restriktiv med nya hälsoprogram - och en del av de som finns kan förmodligen fasas ut på sikt. Det ser konstigt ut att man i samma andetag beslutat avslå ansökan om hälsoprogram från ett par andra raser i SAMMA specialklubb som de små pigga gårdshundarna...& ändå köra igenom hälsoprogrammet för DSG?





Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att ana mygliga orsakssamband... Det är noterbart att AK uppenbarligen inte var enig - beslutet togs efter viss diskussion. Nå då får väl CS ta och titta på det här; en liten ras med trång genpool mår väl kanske inte så bra av ytterligare selektering? Från rasklubbens sida är oeningeheten markant; förslaget pressades igenom på senaste årsmöte under former som påminner om motsvarande i collieklubben... Är dansksvensk gårdhund verkligen betjänt av ett "tredje världskrig"? Se på hur det gick för västgötaspetsarna (tidigare) och collie (nu) - spåren förskräcker... Dessutom - inte minst viktigt! Dansksvensk gårdshund har något så unikt som delat rasansvar... Vad säger danskarna om att Sverige skapar hindrande avelskrav? Rasen är nyligen godkänd av FCI - hade det inte varit bättre att den fått tid att "sätta sig"? Varför denna brådska?











Mycket märkligt i sammanhanget - när det är så viktigt i RAS och grunderna för ett bra RAS som det har proklamerats - att det ska bygga på KOMMUNIKATION tillsammans med och i SAMRÅD med RASENS UPPFÖDARE - hur kommer det sig t ex att specialklubben SGVK inte la ut sina protokoll under första halvåret 2009, och detsamma för rasklubben...? Hoppsan, vilken tillfällighet! Eller...





Förvisso är sakkunnig SKK-person inbjuden till RDSG:s årliga utställningshelg första helgen i augusti, Avelsforum för uppfödare på fredagen....men man kan ju vara tveksam till nyttan av diskussion... i efterhand? Det blir väl mest en form av det bekanta uttrycket "gilla läget"!





Precis sådant här trixande har vi sett förr när kontroversiella frågor ska krånglas igenom. Det är enkel, ful och vanlig politik.
***
Det vore av intresse att även danskarna fick ett ord med i laget!
Svar kom från söderled och det med besked!


Formanden (ordförande) Danske Gårdehundeklubben, Julie Sámalsson:
"Det er godt at vide, hvad der foregår. Det er bare ærgerligt at det skal
ødelægge så meget for os, der gerne vil bevare en sund race og have en bred
genetisk avelsmasse. Så må vi jo bare krydse fingre for at det INTE bliver
godkendt!" (Julie Sámalsson har givit sitt medgivande att detta publiceras
här)





 
 
Erika

Erika

11 juli 2009 03:41

TACK för detta upplysande inlägg - kan tyvärr inte skriva "...i debatten" för den dialogen saknas i sammanhanget.

Det är ett märkligt skeende detta med införande av hälsoprogrammet, milt sagt. Och ännu märkligare är det att Avelskommitten beslutar om ett hälsoprogram på en ras som bara varit godkänd som ras sedan 1987 av SKK, och av FCI sedan 2008!

En ras som Dansk/Svensk Gårdshund som av environgens dolda makthavare tidigare högljutt proklamerats som "lantras", "sund & frisk" och agiterats vara i stort behov av att bredda genbasen...!?! Äldre hanhundar, som ej tidigare gått i avel, efterlyses från rasklubbens hemsida och medlemstidning.

Går detta i samklang med beslut om införande av hälsoprogram?

Samma klick av dolda maktföreträdare drev med fanatisk iver igenom eget förslag om "stängd" stambok - i och för sig EFTER att de själva inmönstrat DS Gårdshund...

Beslut om stängd stambok & hälsoprogram sker i och mot en ras som bara varit godkänd under SKK som ras I KNAPPT ETT TJUGOTAL ÅR!

Hört talas om evolutionens principer...

http://www.stoltaebbas.se

 
Duritzan

Duritzan

11 juli 2009 13:05

Det är inte bara hundar som pinkar revir!

http://www.duritzans.se

 
 CarinaJ

CarinaJ

11 juli 2009 16:29

Vad jag inte förstår är hur man kan ta detta beslut i AK UTAN att ha en dialog med DK med hänsyn på det gemensamma avelsansvaret vi har. Borde inte detta diskuterats i NK, kanske?? Eller får det verkligen gå till så här?? Danskarna måste ju känna sig riktigt överkörda av "storebror"...... :-(
Hade drivande i denna frågan haft velat göra detta på ett sätt där många kunde komma till tals hade man tagit initiativet till möte med sakkunniga tidigare, gjort en "stor öppen affär" av detta med massiv information ffa till klubbens uppfödare, drivit öppna, breda dialoger ang ev vinster og ev "biverkningar" med detta hälsoprogram.

Nej, det här liknar mest Livets Ord; 1 stor ledare, trogna nära anhängare som får total lycka på livets väg, lyckliga anhängar i periferin som oxå kommer att få ett bra liv om dom "sköter" sig, sen blir det ett gäng kvar som kommer att brinna i helvetet....å frälsaren; ja, det måste ju vara hälsoprogrammet.... ;-)
(jag är redan "svidd i rompan" så jag vet vart jag ska ;-D)

Hade det varit möjligt hade jag registrerat mina hundar i DK istället...........

Detta är trist, riktigt trist.....

Det ska dock bli intressant att se vad AK menade med att klubben uppmanas se över sina avelsrekommendationer och kraven för valphänvisning??????? Vad månde kommar ur det??????

Fortsatt Glad Sommar önskar en som väntar valpar efter en oröntgad hane och röntgad tik.........(allt enligt eget val och ansvar)

http://www.skaneskrabban.se

 
vicke

vicke

12 juli 2009 01:08

Hej. Nu är det ett tag sen jag hade datorn igång, jag är så TRÖTT på alla dessa duktiga personer som finns. Helt klart respekterar jag deras åsikt och lyssnar på dom, men vad tror ni dom gör jo kör över oss "gammla" så de visslar om det.
Vist skall AK´S ordförande hålla ett föredrag om RAS på våran rasspecial. Men är det lönt att man lägger mer tid på detta. Under 2008 hölls det 3 uppfödar träffar i olika delar av landet. Där majoriteten sa nej till hälsoprogram, där var även en viss framtoning om att vi kanske skulle vara lite öppna vad gäller röntgen, Sen är där ett gäng uppfödare med ett x antal valköpare som skriver en motion om införande av hälsoprogram. Styrelsen skriver att det vore fel med ett införande nu, då så många inte vill och stryelsen föreslår att motionen avslås. Dock röstades denna motion igenom. O det är himmla konstigt att man på årsmötet 2007 la mer eller mindre alla frågor rörande avels osv just på uppfödar träffarna som skulle hållas 2008. Varför gick det inte och göra de denna gången med, en sådaan här viktig sak borde väl för jösse namn nötas o stötas i klubben, nä vagga in folk i tron om att det inte blir något och sen slår vi benen av dom......och varför skall man lyssna!!!
Nu till en tanke. vi hade årsmöte den 15 mars. när sen SGVK har haft möte vet jag inte men underlaget gällande HD var inne på AK innan deras möte den 13 maj. Hur i hela friden har detta gått till, för vad jeg vet skall väl en sådan här sak först gå till special klubben o sedan till Skk. och herre gud vad detta under lag gått fort att ta fram. Konstigt att vissa saker får sådan prioritet och andra inte. Jag kan heller inte läsa mig till i SGVK´S protokol att dom har taget upp frågan gällande hälsoprogram där. men jag kanske inte kan läsa....
Du skall veta att jag är så himmla glad för att du tar upp detta.
Hälsningar från en trött skåning//Vicke

http://www.blogg.kilhults.se

 
Ella

Ella

12 juli 2009 13:19

Jag var på Dansk Svenska Gårdshundsklubben årsmöte i år. Det var min första kontakt med Dansksvenska Gårdshundsklubben. Jag har varit på många årsmöten genom åren och trodde jag hade upplevt allt som kan hända på ett årsmöte.
Ett exempel på en händelse på årsmötet. I pausen pratade jag med två äldre damer som precis som jag aldrig hade varit på ett årsmöte med Dansk Svenska Gårdshundsklubben. Damerna berättade att de blivit till frågade av X om de kunde komma dit och rösta på Hälsoprograms motionen. Eftersom de bodde nära och inte hade något annat för sig kunde det vara trevligt att träffa andra hundägare och bli bjuden på en trevlig eftermiddags fika. De kände sig osäkra på hur det skulle gå till och bad mig säga till när den motionen kom upp och de skulle ropa JA.
Vem som helt som har den minsta erfarenhet av avel förstår snabbt att något är riktigt fel i föreningen. I min värld jobbar styrelsen för rasen och medlemmarna. Ett hälsoprogram vara eller inte vara är något som medlemmarna och styrelsen ska jobba fram tillsammans under en längre tid för att beslutet kännas väl underbyggt och genom tänkt .
Tråkigt att Skråckhönsen inte tog sig an en annan ras. // Ella

http://www.minishetland.com

 
Ingen bild

Bella

14 juli 2009 05:57

Det måste vara fler än jag som har tröttnat helt på den totalreglering av allt som föreningspolitikerna på SKK håller på med. Och de är glatt supportade av okunniga småpåvar i ras- och specialklubbar, som ser en sista chans i livet till makt och inflytande - i en hundklubb, pinsamt.

 
Ingen bild

Mathilda

14 juli 2009 09:39

Jag måste säga att jag tycker det är anmärkningsvärt att man försöker minska urvalet i aveln på en ras som redan är så liten som denna är! Man kommer osökt att undra vad anledningen är och om det är personliga intressen som ligger till grund istället för vad som är bäst för rasen!!

Har också förstått på inläggen ovan att människor som ej är insatta i saken uppmanas att komma och rösta..??? HUR F**N kan man göra så om man vill ha en förening med demokrati?? Då låter man de som vill rösta, precis hur de vill och sen lever man efter det resultatet som uppkom!

Jag är aktiv i en helt annan ras, men det har ju varit mkt fuffens i er klubb under en längre tid och om ni tror att det inte sprider sig till andra aktiva i andra raser så har ni fel!! Och dom enda som framstår som "dåliga" är den maffian som försöker driva rasen dit de själva önskar!! Utan hänsyn till rasens bästa!! Usch!! :-(

 
Ingen bild

Charlie

14 juli 2009 21:01

Ja här verkar det vara otroligt mkt snack med, vad det ser ut som, minimal verkstad. Ni skriver en massa långa texter med har någon av er verkligen försökt göra något? Typ sitta med i styrelsen för att göra sin och andras röster hörda.
Har ni tänkt på att vi valpköpare faktiskt blir mer medvetna om vad HD status är och väljer valpar därefter. Kan ni inte ge oss den servicen att veta hur föräldradjurens höfter mår. För utan valpköpare går det ju ändå inte att avla och då är det väl ändå skit samma hur smal genbasen än är??
rasen är relativt ny men har ju exploderat i popularitet. Det är svårt att spekulera i vad som har hänt med rasen om ytterligare 20 år. Tänk om HD blivit ett allvarligt problem med många sjuka djur, kommer ni inte att ångra er då?
Och vad det gäller dsg:s styrelsemöte finns det helt klar olika versioner av den, precis som allting annat:)

 
Ingen bild

Charlie

14 juli 2009 22:53

oj jag skrev visst styrelsemöte men jag menar ju givetvis årsmöte...

 
Ingen bild

Annelie

14 juli 2009 23:01

Men lilla gubben då! Dikterade mamma det du skulle skriva, eller...?

För det verkar som om du inte har kunskap så det räcker till!

 
Ingen bild

Charlie

15 juli 2009 09:05

Jag är en helt vanlig människa, valpköpare, som ni säkeligen mer än gärna hade valt att säjla valp till. Jag är ung och har framtiden för mig. Jag ställer ut och tävlar med min hund, vliket jag klassar som den bästa reklamen för vilken kennel som helst. För visst är det snyggt och se sitt eget kennelnamn i tex utställningssammanhang?? Sorgligt nog kommer det nog aldrig att bli med något utav era kennelnamn.
Kunskap är en sak, reflektioenr är väl nåot helt annat??Är som sagt en helt vanlig valpköpare med egna tankar...

 
Erika

Erika

15 juli 2009 10:55

För att kunna reflektera måste kunskap finnas...

http://www.stoltaebbas.se

 
Ingen bild

vicke

15 juli 2009 10:59

Hej Charlie!
Jag föder upp hundar i första hand tänkta som familjehundar, och för mig slår det hundra gånger högre att mina hundar är ljuvliga familjemedlemmar än att mitt prefix finns med i någon kattalog som slängs efter avslutad tävling/utsällning.För den bästa reklamen får jag från nöjda köpare//Vicke

 
Duritzan

Duritzan

15 juli 2009 20:23

HELT enig med Vicke. Det absolut viktigaste är att hunden får det bra och blir en familjemedlem!!

Och jag är en helt vanlig hundägare och uppfödare som OCKSÅ har egna tankar...

http://www.duritzans.se

 
Ingen bild

Erika

23 juli 2009 12:25

Märkligt sammanträffande det du skriver om att protokolla inte lagts ut. Jag var inne på Rasklubbens för Dansk/Svensk Gårdshunds hemsida www.gardshund.com och letade efter dokument rörande hälsoprogrammet. De borde ju ligga under Länk Avelsarbete, men där hittas inget... Under uppdaterat finns länkar angivet till dokument som berör RAS, men...
Sammanställningen för RAS - finns inte!?
Protokoll från Uppfödarträffarna - finns inte!

VARFÖR finns inte dessa dokument tillgängliga på hemsidan?

VARFÖR ligger inte protokollen från Uppfödarträffarna 2008 ute?
På uppfödarträffarna behandlades just frågan om införande av ev hälsoprogram för HD där majoriteten tillsammans med styrelsen var emot införande av hälsoprogram för HD.

?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards