Alla inlägg den 18 juli 2009

Av Lisbeth - 18 juli 2009 18:55

Så är man ute på banan igen...
















Det är nu snart ett och ett halvt år sedan Yours Truly ställde ut västgötaspets... Nu var det dags igen. Vi susade iväg i gryningen, Ingrid och jag. Utställningsföremålen var Jack och sonen Gunvald (med som sällskap) - fast han var ju pro forma anmäld förstås.
















De senaste veckorna borde ha ägnats åt brush-up av utställningsfärdigheterna... Nu kom ett punkterat knä i vägen, så det fick bli en sista-minuten-övning på trädgårdsbordet igår kväll. Tänkte att det får duga; pojkarna kommer i bästa fall ihåg vad de en gång lärt sig, även om det var ett tag sen.
















Detta var ett stort misstag, visad det sig!
















Domare Paul Stanton gick mycket metodiskt igenom sina 25 västgötaspetsar, intresserad och trevlig och med fint handlag med folk och fä. Han var också noga med att förklara sina synpunkter och placeringar. Jag tror detta var mycket uppskattat!
















Senaste gången vi ställde ut Jack fick han CACIB; förhoppningen var ett till sådant... Men Nix!
















Jack svävade in (som jag tyckte) gick och stod som en gud, men inte hjälpte det.! Domare Stanton deklarerade med en gång att gulleponken inte alls var "my cup of thea"! Jack fick "inte ett skit" som det heter på bloggnysvenska och blev för första gången i championklass utan CK. Ja, det kan man väl leva med. Jack är utställd officiellt 12 gånger och har alla gånger fått tilläggsmeriter (CK/Hp) utom en gång. Men helt OK när domaren som nu förklarade priset och motiverade sin uppfattning!
















Så här blev kritiken:
















"Ganska bra storlek, för kompakt kropp, mycket bra uttryck. Trång underkäke, stark hals, utmärkt förbröst, tillräcklig bröstkorg. Umärkt vinkling bak, ganska bra fram, lite lös i armbågarna. Utmärkt pälskvalitet. Rör sig parallellt bak, tungt och brett fram , behöver mer kraft i rörelserna. Utmärkt temperament. Bra resning." 4:a ch kl.
















Men först in av de mina var Gunvald i öppen klass. Gunvald har varit utställd officiellt två gånger; som junior med CK och som unghund fick han 2 ukl - "rynkor i pannan, för tjock," hm... Sen tappade matte sugen... det var slututställt med vgs för min del. Trodde jag...

Påläggskalven Gunvald fick sadla om, (berodde alltså inte på 2:an utan på andra trista omständigheter). G blev promenadhund till husse, som sådan har han fått utomordentlig kondition och dito muskulatur. Tyvärr har herrarna bara motionerat "rakt fram"....
















Gunvald sköt som en raket in i ringen, det var som att gå med en häst i grimma på första gången. "He was all over the place..."
















Yours Truly svettades violetta ädelstenar.... Jag sa: Snälla goa Gunvald, gå nu fint...
















Ungefär samma sak sa domaren, som visade sig vara överförtjust i den bångstyriga atleten. Så här blev kritiken:
















"Stor hane mycket elegant och välbalanserad, mycket vackert maskulint huvud med fint uttryck. Utmärkt förbröst, bra benstomme, fina tassar, bra välvd bröstkorg, utmärkt vinkling bak, bra päls och muskulatur. Rör sig parallellt, när han går har han en bra rygg och steglängd. Dock för det mesta mycket okoncentrerad och glad."
















Det slutade med seger i öppenklass (av 5) och 4:a bhkl - och cert!















Va! Min stora festliga gris!
















Fortsättning följer....











***











Å här kommer resten av resultaten:























Skogsbygdens Stella Starbright BIR-valp









Grålötens Zvenne znözlask BIM Bir veteran











Grålötens Tut i luren bh 2











Möllebos Jesper bh 3











Ulvus Gunvald Jackson bh 4 cert











Svedala Nicke Näckros bh 5











Skogsbygdens Flora Tiptop BIR BIG-3 (?) Bästa BlåGula Grattis!











Vargaviddernas Ebba Sprallig bt 2











Åswallens Häftiga Hedda bt 3 cert championat - Grattis!











Höckgårdens Tindra bt 4











Grålötens Zussi Zår Zkorpa bt 5 Bim veteran











Grålöten 1 uppf Hp























Det var trevligt att se gamla bekanta såväl bland hundar som människor. Fick tillfälle att växla några ord med alltid lika sympatiska Kim - och önska lycka till i stora ringen med fina Flora. Det gick ju bra...











Måste också framföra en uppriktig ursäkt till en person som blev olyckligt avsnäst... En för mig obekant med hanhund nalkades i all välmening vår lilla grupp, då vi satt utspillda precis efter nervdaller med tältresning i blåst - Ingrid kommer otvivelaktigt att ge sin version av det hela! - och minuterna före första entré i ringen. Jag sa burdust och okänsligt: Inte nuuu... Gå bort! (Fast vi ropade efter den hastigt retirerande personen: Vi är egentligen jättetrevliga! Efter bedömningen...)


















Så småning upptäcktes att det var matte till Syster Yster som råkade ut för premiärnerven... Förlåt! Kan bara skylla på disträ gamling som aldrig känner igen folk, framför allt inte när de har (för mig) ny hund, ny hårfärg och frisyr (klädsam). Ursäkta! Dessutom hade jag imma på glasögonen och har spräckt ett glas, vilket inte förbättrar närseendet...











Annars var det en superb dag med lagom sol, svalkande vind och intressant bedömning med en domare som tog uppgiften på stort allvar. Jag såg en del nytt... Kvalitén på vgs är oändligt mycket högre än när jag började med rasen för 11 år sedan - borta är kulögon och förfärliga krokiga fronter. Istället sågs en hel del hundar som är överbyggda eller har en sänkning bakom skuldrorna. Och så korta bröstkorgar (bröstben) som verkade vara Stantons speciella käpphäst. Till Gunvalds och min smala lycka är min hund utmärkt i just detta avseende, en del av en prima kroppskonstitution från mamma Minna och mormor Ada.











Det var flera år sen senaste certet - Yours Truly satt länge, länge med Gunvalds certrosett mot bröstet och njöt...










Tack Ingrid för trevligt sällskap, allt inkånkade och släpande på gepäck, samt inte minst - hjältemodig insats vid tältets uppresande!



***



PS En poäng i sammanhanget:



förra gången Paul Stanton dömde västgötaspets var 2001 Lövudden - alltså för 8 år sedan. Bästa hane och BIM blev även då Ch Grålötens Zvenne Znözlask.











 



































Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards