Direktlänk till inlägg 1 juli 2010

Kartlagda? - Ur Svenska öden och äfventyr

Av Lisbeth - 1 juli 2010 11:50

  Av allt som hamnar på skrivbordet/ i datorn hos Yours Truly dök det upp - en komplett? kartläggning av alla standardavvikelser/anomalier som är kända hos västgötaspets. Och man blev sittande en stund...

Någonstans - i ett land långt-bort-istan - har någon människa givit sig till att botanisera och *knappologimässigt lista upp och namnge alla de hundar som har eller har lämnat felaktigheter; inget är för litet eller för stort:

- blå ögon

- vit/urblekt färg

- svart färg

- kryptorchism

- hermafrodit(?)

- epilepsi

- legg perthes

- långhår

- "sudden death"

- retinopati/J175

- felteckning

Ägarna till dessa hundar vet inte om att detta dokument sprätts omkring runt jordklotet. Det är ganska obehagligt även om syftet förhoppningsvis är gott. Alla kända uppfödare/linjer är med... Dessvärre även mycket felaktigheter och missuppfattningar. Kunde konstatera att en av mina hundar med anomali ej var med, trots att hälsointyget skickats till SKV. Här står vetenskapen frågande?

Dessutom får man veta vilka föräldradjur som är "carrier" - bärare av anlagen, även då ärftlighetsgång i förekommande fall ej är känd. Vem har lämnat uppgifterna?

När gäller färgavvikelser samt sådant som SKK registrerar är det ju bara att gå in och hämta uppgifterna på Hunddata - men annat som t.ex kryptorchism finns ju inte noterat där. Vem sitter i vårt land och meddelar omvärlden sådant? Och varför stanna vid ovanstående avvikelser? Kunde man inte ha med andra avvikelser t.e.x över/underbett, stora tandförluster, etc när man ändå hade ångan uppe?

Är svenska uppfödare/västgötaspetsägare nöjda med hur informationen insamlats, definierats och distribuerats?

* Knappologi betecknar vetande som är meninglöst och pedantiskt systematiskt. Begreppet myntades av August Strindberg i novellen De lycksaliges ö i samlingen Svenska öden och äfventyr. 

 
 
Ingen bild

Nilla

1 juli 2010 13:36

Jisses skrämmande att läsa om detta Lisbeth! Det går utför med rasen (rasfolket) Kommer att lägga ner allt som är runt Vgs & njuta av att vara hundägare bara. Är så jävla trött på "spelen" runt våran ras, självklart förkommer detta inom dom flesta raser, men det är Västgöta jag har, så det är det som berör mig!

Jag fullkomligt avgudar Västgötaspetsen, tycker att det är den absolut ultimata hunden på alla plan, men allt annat runt omkring gör mig spyfärdig!

Och jag tycker att din Rasmus är superduper fin (ifall nu någon i vårt avlånga land trodde något annat)

Kram på dig Lisbeth DU ÄR BÄST!

 
Ingen bild

Annika

1 juli 2010 13:51

Det mest oroväckande är kanske inte att listan finns utan att listan ligger ute på en "likvärdig" sida typ vår www.SKV76.se (alltså var klubbsida) när det hamnar på en sådan oficiell hemsida b

 
Ingen bild

Annika

1 juli 2010 14:19

Ursäkta de andra fick hjälp att åka iväg av "Lilleman Oscar".

Att denna lista ligger på en officiellhemsida dit många Västgötaspets intresserad går in för att kolla känns trist att hundarna/uppfödarna (vi, oss ?) som finns med på listan hängs ut på en lista som är så full med oriktiga/felaktiga sanningar, UNDRA VAD VEDERBÖRANDE är ute efter ????
För inte kan de vara samma person som skriver skit (för mycket är skit och hörsägen utan fakta) om flera av mina och vänners hundar som samtidigt vill köpa hundar från oss ???

Annika

 
Ingen bild

Nilla

1 juli 2010 16:37

Jag hittar ingen sån lista på SKV?

 
Duritzan

Duritzan

1 juli 2010 21:18

Det som ÄR korrekt må få finnas, med tillägget om vad som inte är ärftligt! Men det förutsätter att man har torrt på fötterna och bara tar med SANNA uppgifter.
Det som är korrekt har vi ju dokumenterat i exteriörbeskrivningarna - allt annat är antaganden.

http://www.duritzans.se

 
Ingen bild

lisbeth

1 juli 2010 22:43

Nilla - listan finns på annat lands (rasklubbs?)off website.

Duritzan - allt korrekt på exteriörbeskrivningar? Det vore väl en önskedröm... Tillåt mig tvivla!
Beskrivare är ju bara människor!

Jag har fått beskriven en och samma hund vid olika tillfällen och fått helt olika kryss i protokollen - ögonfärg, teckning etc kan väl inte ändra sig?
t.om höjden ändrades flera cm.

Det är en av anledningarna till att mitt intresse för denna sortens avelsuppföljning har svalnat.

 
Ingen bild

Annika

1 juli 2010 23:14

Att en hund har blå ögon , långhårig, är övertecknad är väl ingen BIG DEAL att det kanske skrivs om DET ÄR FAKTA och man kan se detta med egna ögon det är de andra ......UNDRA OM DESSA/DENNA PERSON ÄR SPECIALIST I ARVSGÅNG. Endel anlag kräver ju bara att en är anlagsbärare........det är över 100 tal hundar som finns med på listan och många är listade som anlagsbärare. Här finns ingen DNA-fakta.
Jag kanske inte gentligen är emot att UPPFÖDARE delar på kunskap/erfarenheter (ev. misslyckande om man nu vill kalla det ) om man får blå, vita el. långhår TVÄRT OM (det är så vi lär oss och kan planera våra parningar lättare men jag förespråkar inte på en sådan lista på en officiellhemsida.

VILKET LIV de hade blivit om den hamnat på SKV:s hemsida.

Jag tänker inte bara på mig, mina uppfödarvänner runt om i världen utan också på de som kanske är valpköpare efter någon av hundarna på listan/ägare till någon av hundarna.

Endel finns att leta efter om man är intresserad, endel har man misstolkat(eller tolkat som man vill) , endel har man inte följt upp. Och ska man hårdra så skulle jag kunna lägga till massa hundar också om jag hade haft intresse. Men de har jag inte ............

Nej detta om detta.........helt plötsligt blev en "lista" som inte förtjänar att diskutas mycket intressant =))

 
Ingen bild

Anita

2 juli 2010 07:19

Exteriörbeskrivningar har inget med denna lista att göra som i stort sett gäller anlagsbärare
( eller individen har det själv) av "defekter" som färg, ögon, "krypt" osv. Innan någon hakar upp sig på ordet defekt så är det bara ett ord jag löst använt i brist på ett annat Så här tidigt på morgonen i värmen är det svårt att sova
Exteriörbeskrivning är just det. Någon beskriver utseendet på rasen enligt deras tolkning av standarden. Precis som en domare. Precis som en "privat" person så ser vi hundar, ja ALLT, annorlunda och om det är något att irritera sig över då säger jag bara. "GET A LIFE" Måste man tycka lika och jag gratulerar bara en människa som bara har dem problemen här i livet.
Men, för att gå vidare med vad jag igentligen "vill" så är det denna s.k lista
Den var skickad till mig från fjärran land och den har också gått runt klotet och rört upp känslor.
Nu är det så här. Att innan vi vet vad som är vad, innan SKV tar tag i detta tillsammans med andra klubbar och verkligen får reda på mer detaljer så bör inte folk sätta igång det vanliga skitsnacket
"Trött på spelet runt vår ras" ?? "Det går utför med vår ras (rasfolket)" Bara för att det finns 25% av idioter runt om som gör sådana här saker så behöver man inte spy galla över resten. De genuina uppfödarna, de som brinner för rasen,precis lika mycket som du Pernilla tycker nog inte det är kul att läsa.
Att låta sådant som detta få folk att rycka ihop och börja anklaga varann är ju att spela rätt in i sådana händer som personen som gjorde listan vill
Annika undrar vad personen är ute efter. Faktiskt så tror jag att den är totalt "missguidad" och att den gör något helt rätt genom att hjälpa oss idioter som inte vet något. Alltså, den har sammansatt denna lista för att guida oss igenom något vi inte kan och vet. Det låter hemskt men denna person är lite så till sättet och det är skrämmande men sådana finns i alla livets gångar. De vet vad som är bäst för oss mindre vetande. Riktiga "besserwizzer" Tror de hjälper/gör rätt.
Vad de inte förstår är att själper. De förstår inte att du kommer ingenstans utan samarbete och det gäller oss ALLA
Men, spydigheter åt sidan. Det bästa är ju att helt ignornera denna lista.
Elden brinner bara om du lägger på ved!
Som några har sagt, det är ju så mycket felaktigheter att man undrar om inte det bästa vore att skratta åt eländet
Men snälla, sätt nu inte igång gissningar och rykten. Vänta lungt, skratta åt eländet. Vi får se vad klubben och kanske SKK gör av det hela ( min förmodan bara eftersom jag inte pratat med dem ännu)
Det finns absolut inget som sätter fart på folks " intresse" så som bråk gör. Då fylls bloggar och hemsidor till brimmen. Skrivs något kul, gulligt eller trevligt? Kalla handen direkt. Mycket svala kommentarer.
Vi människor är märkliga

 
Ingen bild

Anita

2 juli 2010 07:37

Jag skulle gärna vilja lägga till ett Ps till mitt förra inlägg
HAR VI ALLA TÄNKT PÅ VAD DESSA SKRIVERIER OM RASEN, RASFOLKET, KLUBBAR, OCH DE MÄNGDER AV NEGATIVA KOMMENTARER SOM FLYGER RUNT, VAD DE GER FÖR INTRYCK TILL FOLK UTANFÖR RASEN? TILL BLIVANDE VALPKÖPARE? TILL DEN "VANLIGE" HUNDÄGAREN?
MAN UNDRAR DJUPT VAD DERAS TANKAR ÄR OM OSS

 
Inga

Inga

2 juli 2010 11:34

Jag har ej heller tidigare veta om denna Lista , innan Anita informarade om den.
Till min förvåning hittade jag på Kryptochidlistan 2 hanar av min uppfödning, som INTE ÄR KRYPTOCHIDA !!!
Dessutom såg jag en gammal SEUCh på Långhårigas lista.
Jag informerade om dessa fel till Administratorn, som skickade email , att felen skall korrigeras.
Har jag blivit "loged out", ty nu kom jag inte mera in på Breeders Area.
För att kunna se dessa "defektlistor" måste man, ju ansöka om att bli godkänd till på Breeders Area.

Jag hittar nog inte denna WWSVA-lista på SKVs websidor. Där finns en annan Worldwidelista, som inte har dessa "defektlistor"

http://www.kolumbus.fi/fennican

 
Oili

Oili

2 juli 2010 12:21

"Någonstans - i ett land långt-bort-istan - har någon människa givit sig till att botanisera och *knappologimässigt lista upp och namnge alla de hundar som har eller har lämnat felaktigheter; inget är för litet eller för stort:"
Tyvärr har jag aningen, att den här människan bor mycket mycket närmare än du tror :-)

http://www.oikkus.fi

 
Ingen bild

Anita W

2 juli 2010 19:34

Jag har fått privata mail angående denna s.k lista och folk är lite upprörda, som de har rätt till. Det är ju så fruktansvärt många fel. Vad i hela friden tänker människan (människorna?)på Var hon/han bor är inte relevant. Är det Norge, England,Västergötland,Australien, USA, Finland eller Ingemansland så är dumheten varken mindre eller större
Vilket fattigt liv en sådan här människa måste ha
Men nog måste det vara ett skämt?? Ingen kan väl vara seriös med denna grymt felaktiga lista. Det bara måste vara någon som driver med oss för något dummare har jag inte hört på länge
Värst av allt tycker jag nästan anonymiteten är. Man kan inte svara eller försvara sig med ett inlägg. TYPISKT AV EN DIKTATOR! Eller en mus

 
Duritzan

Duritzan

2 juli 2010 23:52

Nu börjar jag bli nyfiken - var hittar man denna märkliga lista?

http://www.duritzans.se

 
Ingen bild

Nilla

3 juli 2010 07:35

Varför ska alla problem tigas ihjäl? Varför inte ta upp det till ytan i stället, tycker absolut inte att vi ska ignorera listan, det är väl jättebra att folk får veta att en så felaktig lista går runt! Bättre att upplysa än att gömma! Kanske någon vet vem som gjort den? För hur ska annars Skv, SKK "göra något"

Nä fram med listan & påtala felaktigheterna i stället!

Ha en bra helg.....(För det ska jag ha)

Mvh Nilla

 
Ingen bild

lisbeth

3 juli 2010 15:16

Det spelar ingen roll - ni får ingen lista ivf inte av mig.

Så vitt jag förstår kan det inte leda till något gott att skicka omkring en massa påstådda och slumpvis hopsamlade uppräkningar på hundar som har eller har lämnat felaktigheter - hur sådant ny definieras? Och dessutom i i upprörande omfattning är icke-korrekta.

Det kan knappast bidra till bättre stämning inom rasen. Och VAD är det som SKV/SKK "ska göra"?

Det här är problem för de enskilda uppfödarna att beakta och inga andra.

 
Inga

Inga

3 juli 2010 17:42

Listorna är nu stängda.
Man kunde hitta dom via websidan http://www.wwsva.com och där på Breeders Area, vilken nu inte mera är möjligt.

http://www.kolumbus.fi/fennican

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards