Alla inlägg den 1 juli 2010

Av Lisbeth - 1 juli 2010 11:50

  Av allt som hamnar på skrivbordet/ i datorn hos Yours Truly dök det upp - en komplett? kartläggning av alla standardavvikelser/anomalier som är kända hos västgötaspets. Och man blev sittande en stund...

Någonstans - i ett land långt-bort-istan - har någon människa givit sig till att botanisera och *knappologimässigt lista upp och namnge alla de hundar som har eller har lämnat felaktigheter; inget är för litet eller för stort:

- blå ögon

- vit/urblekt färg

- svart färg

- kryptorchism

- hermafrodit(?)

- epilepsi

- legg perthes

- långhår

- "sudden death"

- retinopati/J175

- felteckning

Ägarna till dessa hundar vet inte om att detta dokument sprätts omkring runt jordklotet. Det är ganska obehagligt även om syftet förhoppningsvis är gott. Alla kända uppfödare/linjer är med... Dessvärre även mycket felaktigheter och missuppfattningar. Kunde konstatera att en av mina hundar med anomali ej var med, trots att hälsointyget skickats till SKV. Här står vetenskapen frågande?

Dessutom får man veta vilka föräldradjur som är "carrier" - bärare av anlagen, även då ärftlighetsgång i förekommande fall ej är känd. Vem har lämnat uppgifterna?

När gäller färgavvikelser samt sådant som SKK registrerar är det ju bara att gå in och hämta uppgifterna på Hunddata - men annat som t.ex kryptorchism finns ju inte noterat där. Vem sitter i vårt land och meddelar omvärlden sådant? Och varför stanna vid ovanstående avvikelser? Kunde man inte ha med andra avvikelser t.e.x över/underbett, stora tandförluster, etc när man ändå hade ångan uppe?

Är svenska uppfödare/västgötaspetsägare nöjda med hur informationen insamlats, definierats och distribuerats?

* Knappologi betecknar vetande som är meninglöst och pedantiskt systematiskt. Begreppet myntades av August Strindberg i novellen De lycksaliges ö i samlingen Svenska öden och äfventyr. 

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards