Direktlänk till inlägg 23 juli 2010

Respektabelt?

Av Lisbeth - 23 juli 2010 09:02

  Att syssla med djur, och då särskilt hundar, är att vara ständigt ifrågasatt - såväl utifrån som internt. Att leva med hundar dessutom kan vara roligt får man efter bästa förmåga söka dölja för den kynologiska ledningen, enligt den svenska lag som säger, att bara ledsamma verksamheter är sant respektabla.

Kollade SKK:s verksamhetsberättelse för 2009 som nu är utlagd på hemsidan. Det är en massiv sammanställning av allt som har med hund att göra. Intet är för litet eller för småttigt för att inte platsa. (Inom parentes: Detta förstår envar straxt då man ävenledes tar del av Dopingkommitténs protokoll på samma index. Det verkar fullkomligt livsfarligt att tävla med hund! Man kan bli anmäld för vad som helst! Sålunda är det karenstid för tävlande om hunden sederats eller fått ögondroppar i samband med ögonundersökning. Tävlingsarrangörer uppmanas att inse det riskfulla i att tillhandahålla vatten för tävlande hundar. Vätskan kan ju ha blivit kontaminerad - alltså innehålla slemma substanser som ger utslag i dopingprov, etc. Sådant genomsyrande synsätt inspirerar till angiveri. Hur kul är det? Slut på parentesen.)

Raskt vidare i ullstrumporna! Kikade på SKK:s verksamhet i stort:

Antal medlemmar  305 591   -3,0 %

Antal nyregistrerade hundar 58 712   -3,8 %

Antal utställda hundar  144 815    -11,8 %

Antal deltagande hundar på prov/ tävlingar 144 282    +1,2 %


Vad drar man för slutsats av detta?

Ja, den gamla brukshundsvän som nickar gillande och tror att den senaste siffran beror på ökning av brukstävlandet - han/hon nickar förgäves. Inom rubriken Prov/tävling ryms Agility och mentalbeskrivning, MH, och det är dessa som ökar.

Alltså: medlemmar och registreringar minskar, utställandet minskar med närmare 12 %. 

Det här är en utveckling som SKK:s ledning försummar att vara tillräckligt rädd för...

Färre människor föder upp och ställer ut mindre antal hundar. De som är kvar ägnar sig i ökande utsträckning åt hoppande och springande samt gå testbana... Inspirerande?

Antal medlemmar i föreningen för min egen ras västgötaspets minskar med 8,2 %. Medlemsantalet har legat runt 900 men är nu nere i under 700.

Är det ingen längre som vill framhålla att hundar - och då inte minst västgötaspetsar - är roligt och intressant?

 
 
Ingen bild

Nilla

24 juli 2010 08:27

Jag kan helt ärligt säga att jag tycker att det är viktigare att min hund kan hoppa & springa, än att kunna stå & gå snyggt i en utställningsringring! Att ställa ut hunden säger inget om hunden hund...Tyvärr

Och vi vet ju oftast att det inte är den hunden med sundaste rörelser som vinner & jag tycker inte att det är okej att stödja nånting som främjar osundhet!

Mvh Nilla

 
Ingen bild

Gudrun

24 juli 2010 15:27

Men Nilla...
Vem tror att en rädd och mentalt instabil hund klarar Stora Stockholm? Är inte det också ett sätt att visa bra mentalitet? MH i alla ära, men många gånger i livet möter dina hundar en overall, som far upp ur marken eller ser spöken i skogen? Ibland verkar det som om vi människor måste skapa konstlade prov - när verkligheten faktiskt borde räcka.
Ställer ut gör man för att man själv och hunden tycker att det är roligt och för att kunna skaffa sig en bild av vart rasen är på väg. För vi vill väl avla rastypiska hundar? Eller duger numer hunden Hund med en mix av egenskaper? Det finns väl snart bara blandisar kvar. Och kostar gör dom! 7000 för en valp tycks vara vanligt.
"Osundhet" kommer av inskränkhet. En av de grå fick för några år sedan jätteproblem med valpningar - man hade avlat enbart på jaktegenskaper - det fungerade inte det heller.... Varning för bara "hopp-och-spring" alltså. Det kan bli för snävt det med. Och säger inget om typ och utseende - det som också är rasen.

 
Ingen bild

Nilla

24 juli 2010 20:34

Håller med dig Gudrun att man kan märka på sin hund på en stor utställning hur den fixar det mentalt, men jag har tyvärr bevittnat hur hundar döms fram som i princip har krypit runt i ringen & visat stora rädslor, men domaren har väl tyckt att hunden är snygg!!

Jag är absolut inte för att man ska träna "sönder" sin hund på någe vis tvärtom! Jag anser att en hund ska funka utan problem i vardagen UTAN att man ska behöva träna in det, har man köpt en valp som från början är stabil & fått en bra start i livet från uppfödaren & sin mamma så ska inte det behövas.

Jag har tyvärr märkt inom många raser att det INTE är det rastypiska som premeras (stavning?) alla gånger utan mer hur bra hunden showar & "visar upp sig"

Lagom av allt är bäst & man ska göra det för att det är roligt både för sig själv & hunden, tror att vi människor hittar på alldeles för mycket med våra hundar pga att vi faktiskt inte njyttjar hundarna till det dom är avlade/födda till & det är inte bra....

Mvh Nilla

 
Duritzan

Duritzan

24 juli 2010 20:34

Mycket rätt tänkt Gudrun! Det gäller att få med alla de komponenter som utgör (i vårt fall) begreppet västgötaspets.

http://www.duritzans.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards