Direktlänk till inlägg 7 december 2010

Det fanns på farfars tid...

Av Lisbeth - 7 december 2010 16:19

... underbara collies, vackra och hållbara, som den här:

  foto: Andreas

Int N Ch NordV-79 Cronys Night Opal,  BIS SBK 10 år gammal!  Jag såg den här collien på tiden det begav sig... Yours Truly har nämligen alltid tyckt mycket om och intresserat mig för rasen. Det var ungefär då som colliedrömmen började näras... Allt såg positivt ut, collien var en populära och omtyckt familje- och sporthund, rasen hade till och med fått en rasklubb med erfarna och kunniga människor i spetsen och ingen hade ens lekt med tanken att rasklubben skulle fungera som en Avelsstation... Så här gick det till:

Collie hade tillhört SBK sedan 1942...

*Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jonsson, Kris Sandberg, Ulla Berg, Börje och Ulla Eriksson samt representanter från Dansk Collieklub. En interimstyrelse bildades bestående av Bertil Risinger, Börje Eriksson samt Ulla Berg, vilka får i uppdrag att på lämplig sätt förbereda bildandet av en collieförening.

* 26 januari 1968 tas beslut av SBK:s centralstyrelse om bildandet av en officiell förening - SBK:s avelsavdelning för collie.

* 21 april 1968 - Konstituerande årsmöte i Jönköping. Föreningens första ordförande blir Börje Eriksson. År 1969 har klubben 130 medlemmar.

* 70-talet - medlemsantalet 1000 - 1200 medlemmar. Årsmöten i genomsnitt 20-50 närvarande.

* 80-talet - nu hände något! Årsmötet den 2 februari 1980 i Jönköping hade lockat hela 100 deltagare!!! Börje Eriksson hade inlämnat en motion med uppenbar stark laddning. "Ang ändrad organisationstillhörighet". Årsmötet beslöt att bordlägga motionen..."

* Vid nästa årsmöte 1981 i Örebro närvarade 81 pers varav 73 röstberättigade. Vilka var de övriga 8 deltagarna?

* Samma sak året därpå - c:a 95 pers varav 73 röstberättigade.

* Sedan hände inget mer spännande - vid årsmötet 1984 var 49 röstberättigade närvarande. Medlemsantalet 1119.etc etc.

* Årsmötet 1991, 79 röstberättigade medlemmar, medlemsantalet är all-time-high: 1652.

* 90-tal - det hade börjat röra på sig... 1994 hölls i februari ett medlemsmöte i Örebro. Ledningen för collieföreningen, nu kallad Svenska Collieklubben, börjat känna behov av stöd från moderorganisationen... Till mötet kallades två verkliga tungviktare; FS-ordförande Lennart Hindefors (valdes till mötesordförande) och f.d FS-ordförande Folke Hildebrand. Av protokollet är det inte helt lätt att utläsa vad som påkallade uppmärksamheten... Kanske frågan om poströstning? Diskussion uppstod: dyrt att ta sig till årsmöten, sjukdom, arbete, skicka med fullmakter... Det påpekades myndigt att röstning med fullmakt ej är tillåten. "Om stadgarna skall ändras fordras två på varandra följande möten - varav det ena skall vara ordinarie årsmöte."

* Ordinarie årsmöte samma år blev mer rafflel och dramatik. Hela 285 medlemmar enligt fastställd röstlängd! FS-representanterna samma som vid medlemsmötet: SBK:s hedersordförande Folke Hildebrand (nu mötesordf) och FS-ordförande Lennart Hindefors. Det blev strid om ordförandeposten. Efter sluten votering fick Margareta Anderson 151 röster mot 129 för Ulla Eriksson. En motion var rena minan - SKK:s nya gruppindelning där collie flyttats från brukshundgruppen till grupp 1 herdehundar. Motionärerna anser att de särbestämmelser som tidigare funnits för deltagande i segrarklass på utställning och för Svenskt utställningschampionat.... skall tas bort. Sluten votering utföll med 147 ja till styrelsens förslag att motionen avslås mot 122 nej.

Källor SCK:s Årsböcker, så nu ingen får för sig att Yours Truly hittat på alltihop...

Kan konstateras att Collieklubbens ledning knappast strävat efter enhällighet. I ödesfrågor har förvisso majoriteten segrat, men en nästan lika stor grupp har körts över. Undrans på att det knakat i fogarna och att man känt behov av att kalla in nomenklaturan för att skrämma fram de önskvärda besluten.

Går det att känna någon trivsel i tillvaron i sådant klimat? Colliedrömmen får nog förbli en dröm, en sådan här:

  

Bolla di Sapone Nera di Cambiano, BIR SBK 

Jag tar fram min dröm ibland och tittar på den. Kanske en dag...

 
 
Ingen bild

Bertil

7 december 2010 18:59

Lisbeth, tack för detta inlägg som påminde om "hur det hela" startade. Vi var med ganska tidigt och har sett förfallet.Naturligtvis har vi gått ur SCK, vi nöjer oss med medlemsskap i lokal SBK klubb samt SKK. Vi fick en e-mail med en länk till "en annan blogg" och måste säga vi tappade hakan! Kommunismen i väst Europa föll, det gjorde muren också, nu vill vissa collieovänner ha det till Avelsstation och kontroll och så vill dessa "kunniga" folk vara "gudar"(1 av dem med en registrerad,(numera vilande kanske avregistrad) kennel har lyckats med att få till en helt inavlad kull, far x dotter) "Man" vill i ensamt majestät suveränt bestämma vilka collies som skall gå i avel...Vilket innebär inte några alls med " fel" uppfödare,innebärande att samtliga Sveriges kunnigaste collieuppfödare inte skulle få avla på sina makalösa collies... men gärna en uppfödare som officiellt på en hemsida planerat en 4 kull på en åldrig avelstik som lämnat mycket HD i 3 olika kombinationer. Bara uppfödningen har " bra " Mh så kan man strunta i allt avseende hälsa. Måtte SKK ta över allt ras och avelsansvar för collieraserna så det blir ordning och reda så att alla dessa collietokerier stoppas en gång för alla. Vissa collieovänner kommer med det ena konstiga förslaget efter det andra, med spänning väntar man på nästa steg... snart kommer väl förslaget med avelsvakter...alla icke godkända kullar avlivas direkt... "avelsvakten" gör oannonserade hembesök och kräver krafttag! Av SKK! Jag tror att dessa geniers dolda agenda är blandrasavel. Å andra sidan tappar man ju sin "scen" att tuta ut sina "genomtänkta" strunterier från. Kan även, efter att ha läst denna ovänsblogg, med glädje notera att INGA vettiga uppfödare ids diskutera därstädes. Som det är finns det endast 1 kunnig person som skriver insändare, försöker få fram vettiga synpunkter samt korrigera de värsta dumheterna och felaktigheterna som torgförs av helt okunniga så kallade "moderratorer" och andra insändarskribenter. Denna vettiga person får upprepat korrigera tokerierna. DU MILDE!

ps: Tack för de underbara bilderna på 2 riktiga toppcollies, vilka underbara tikar!

 
Ingen bild

Lisa

7 december 2010 22:41

Tack Lisbeth för att du fortfarande skriver och engagerar dig i denna så fantastiska ras som Collien. Samt hela tiden visar på sådana underbara exemplar som de här i ditt inlägg. Har själv varit med i drygt 30 år och aldrig någonsin upplevt en sådan avskyvärd stämning i klubben som nu. Det verkar som om erfarenhet och kunnande om rasen ingenting är värd medan hätskhet, påhopp och okunniga påståenden helt plötsligt blivit sanning.Nog måste väl någon av organisationerna "ovan" rasklubben kunna göra något åt detta elände. Det kan ju inte ska vara meningen att gamla kunniga, erfarna Colliemänniskor och uppfödare skall lämna rasklubben och i sämsta fall sluta med att föda upp rasen för att klimatet gör det omöjligt att fortsätta.Ge oss hopp någon!!. TACK dock för de underbara bilder du lagt in i ditt inlägg.

 
Taina

Taina

8 december 2010 12:28

Inte bara på farfars tid.
Flera framgångsrika Sheltieuppfödare har också Collie. Några dessutom som sin "första" ras.
Dessa underbara Collie som man har lärt känna på närmare håll har gjort att jag har varit mycket sugen på en Collie.
Men ingen av dessa uppfödare är "godkända" av Collieklubben och dessa "rasvakter"???????
Flera har dessutom lagt ner sin uppfödning.
Måtte någon orka så att det finns några vettiga Collie i framtiden när "rasväktarna" hittar något annat att intressera sig för.

Taina

http://www.chiroskas.se

 
Ingen bild

karin d

10 december 2010 18:38

Idag då jag läser och får rapporter på TV och radio om Kinas reaktioner på fredspriset ser jag en väldigt tydlig likhet med rasklubbens förfarande med sina uppfödare. Ännu tydligare blir likheten mellan collieovänner och deras hanterande av denna blogg med Kinas hantering av "sin" Nobelpristagare. Fakta måste gömmas undan och de frispråkiga måste slås ner och fängslas.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17
18
19
20 21
22
23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards