Alla inlägg under december 2011

Av Lisbeth - 20 december 2011 06:09



Christmas - a magic word and a message of Love... What better illustrates beautiful Love Poems - to love and to be loved in return - than Ingrid & her beloved Scottie Viggo - Raglan Reform Club.

 

  It's hard to tell your mind to stop loving someone when your heart still does.
The best and most beautiful things in the world can't be seen, nor touched, but are felt in the heart.
Love is like sunshine. It brings a golden glow to its beholder's face. And a warm feeling all over their body. It awakens souls and opens eyes. And when its over, it leaves billions of small memories called stars. To remind the world, that it still exists.
When you love someone, it's something. When someone loves you, it's another thing. When you love the person who loves you back, it's everything.
The greatest thing you'll ever learn is just to love and to be loved in return.
Love is like the wind you can see it but you can't feel it.
A love that is denied only goes stronger.
Love people, use things. Don't use people, don't love things.
Don't fall in love with someone you can live with, fall in love with someone you can't live without.
Love isn't finding the perfect person, it is finding the imperfect person and seeing how they are perfect.
If you love someone put their name in a circle not a heart because hearts can break but circles go on forever. 



When I first saw you I was afraid to talk to you
When I first talked to you I was afraid to like you
When I first liked you I was afraid to love you
Now that I love you I'm afraid to lose you 


Av Lisbeth - 19 december 2011 07:40

Den ryske författaren Ivan Gontjarnov, en tid ämbetsman i tsarens finansdepartement, var enligt egen beskrivning "korpulent med apatiskt ansikte och tankfulla, nästan sömniga ögon". Med detta i bagaget skrev han ett av världslitteraturens berömda verk, nämligen romanen om Oblomov. Det är en bok att ha med sig i livet alla skiften. Jag känner genast igen mig! Den kom ut 1859 och är förvånansvärt modern. Följande beskrivning av över- och underordnade i ett ryskt ämbetsverk kan exempelvis omedelbart överföras till dagens förhållanden:

"... det finns överordnade som i de underställdas intill idiotism förskrämda ansikten kan läsa icke alenas respekt utan även tjänsteiver, till och med duglighet..."


Jag har mången gång funderat över varför toppfigurerna i en stor organisation nära mig, är de som är sämst underrättade om vad som händer i rörelsen. Svaret är att de får aldrig reda på något, för att ingen törs berätta hur det verkligen ligger till! Dessa personer - ja, inga namn efter mig, men uppmärksamma läsare kan vips räkna ut orsakssammanhangen! - hålls av en välmenande omgivning i upphöjd ovetskap, ibland med fatala följder.

 På sidan 33 i romanen "Oblomov" får hjälten med detta namn besök av journalisten Penkin, en ovårdad och ivrig figur som försöker få med sig Oblomov ut på ett evenemang. Det ska han skriva om, ty journalister har till uppgift att skriva om evenemang.

Här är Yours Truly omedelbart med!

Oblomov kan inte tänka sig något förfärligare än att gå upp (ur sin obäddade säng) och vara med om någonting och ser med en rysning efter Penkin som störtar vidare:

"... att skriva i ett kör, splittra sig på bagateller, ljuga oförskämt, gå ifrån sin övertygelse, göra våld på sin natur, elda upp sig, storma, stå i ljusan låga, inget lugn, ingen trevnad, ständigt på språng... och alltjämt skriva, i morgon, i övermorgon - ferierna kommer, det blir sommar, men han måste skriva... Den olycklige."

Nu är Yours Truly med alldeles kolossalt!

Det fina med Oblomov är att han alldeles uppriktigt anser det fördärvligt att göra något.

Detta liv har en förfärande lockelse på mig. Varför ska man engagera sig? Ta reda på fakta? Skriva motioner, tala för varan, övertyga, åka tåg, trycka händer, bevaka val, räkna röster, pricka av, inhämta segrar... Och sedan? Ingenting! När jag gjort allt detta - många gånger! - vad har man fått för det? Jo, skit på långa spön och en massa folk som blivit arga. Spelar ingen roll om man till slut fick "rätt". Vad är rättvisa? frågade en gång Pilatus.

 Så jag skulle fortsättningsvis gärna vilja vara Oblomov. Men mest är jag nog Penkin som rusar vidare.

Av Lisbeth - 18 december 2011 08:20

En av de sista intervjuer som gjordes i tidningen Brukshunden handlade till viss del om SKK:s stora satsning på mentalitet. Den utlöste en smärre debatt och synpunkter från engagerade forskare (om bl. a. arvbarhet), vilka i sin tur fick mothåll från andra vetenskapare.


Även initialt fanns en stor tveksamhet mot MH, inte bara från SKK:s sida, utan även inom SBK (se nedan), bl.a reserverade sig FS mest meriterade bruksförare Judith Granberg till protokollet vid beslutet att ersätta det gamla karaktärsprovet med MH.

De som talar om MH som det mest användbara instrumentet för att kartlägga hundars mentalitet (och få fram hundar med bättre mentalitet) och i förlängningen ett Bas-MH för alla raser, får det att låta som detta är en komplett, blomstrande, pålitlig och fungerade verksamhet. I själva verket är det ett beställningsjobb som ännu ingen har sett resultatet av och inget har framkommit hur det ska se ut eller fungera.


Detta är inget nytt. Så här lät det när MH diskuterades på ett Mentalsymposium inom SBK:

– Mentalbeskrivning är en annan av typ av prov. Där har man inte bestämt i förväg vad som är godkänt respektive ej godkänt, istället försöker man mäta hundens reaktioner i olika sammanhang. Användaren kan sedan bestämma om hunden är lämplig för det som den ska användas till. Det var tanken bakom planeringen av den här typen av prov, sa Lars Fält och fortsatte med att beskriva processen i HS regi - från valputveckling och unghundsbeskrivning fram till dagens mentalbeskrivning. Därefter övergick utveckling till SBK i form av projekt HS och projekt MUH (Mentalbeskrivning unghund). År 1989 blev MUH (senare MH) officiellt prov.

- MH är inte det ultimata testet. Av etiska/praktiska skäl går det nämligen inte testa allt och därför är vissa testsituationer bortvalda. I ”rädsla” har man valt bort hundar, underlag, höjder, känd miljö/ny retning, lukter, smärta. I ”aggression” är på motsvarande sätt bortvalt bekanta människor, hundar, smärta, resursförsvar, stress, sex, lukt, m fl.(Lars Fält) ---


Schäferhundklubben förordar BH (behörighetsprov) som ett framtida krav i olika sammanhang, från deltagande i bruksprov till användning i avel. Även i debatten angående ”farliga hundar” har det hävdats att genomförd MH skulle kunna tolkas som ett bevis på att en sådan hund tillhör gruppen ”ofarliga hundar”, en felaktig slutsats, enligt Schäferhundklubbens ordförande Bosse Noren. – Det sistnämnda sammanhänger förmodligen med att uttrycket ”mental hund” skulle indikera att MH utgör någon sorts mentaltest, framhöll Bosse Noren och utvecklade klubbens uppfattning:

- MH är endast en beskrivning av en hunds uppträdande utefter en fast bana.


Till skillnad från det gamla karaktärsprovet, så finns det inga krav för godkännande bortsett från skottfasthet, i övrigt kan en hund uppvisa i princip vilket beteende som helst vid ingående moment utan att underkännas.

– Statistik från genomförda MH-bedömningar kan exempelvis utnyttjas för att erhålla en aktuell rasprofil för olika raser, t ex genomsnittlig grad av rädsla, kamplust etc, men även hundar som avviker från en sådan profil erhåller resultatet ”genomförd MH”.


– Svenska Schäferhundklubben har därför framfört BH (behörighetsprov) som ett alternativ. En väsentlig skillnad mot MH är att BH, i likhet med karaktärsprovet, har krav för godkännande. Vid BH måste hunden visa att den fungerar i stadsmiljö, i trafik och bland människor. Samtidigt måste hundföraren visa att hon/han har viss kontroll över sin hund.


----Vilka hundar kan komma att bita barn? Man bör vara försiktig med hundar som reagerar på ”Dumpe” med direkt aggression, säger Lars Fält.

 Hur har SBK Mental beaktat aspekten hundar som biter barn? Vid presentationen i Rosersberg (Mentalsymposiet) framgick att ”barn” tillhör bortvalda testsituationer i mentalbeskrivning för hund (MH).

– MH är ju ett test där vi jobbat mycket med standardiseringar. Barnfiguranter kan därför inte vara med. Mitt förslag till rasklubbarna vid speciella problem (barn, hala golv etc) är att de gör en scanning av rasen med hjälp av enkäter.

Naturligtvis ber jag hundägare vara försiktiga om hunden reagerar med direkt aggression vid visuellöverraskning ("Dumpe"), förklarade Lars Fält, som varit med och utvecklat MH-beskrivning.(Texter ur Brukshunden ang MH)


Har något hänt på de här åren som gör det hela uppblåsta hela MH-konceptet mer tillförlitligt..? Kan man ängsligt fråga sig.

Vad som däremot hände var att Yours Truly för 13 månader sedan blev DN-anmäld av MH-intressenternas varmaste tillskyndare - och därmed varg i veum. Fallet är ännu ej avgjort.

Av Lisbeth - 17 december 2011 09:02

  

 Nu är helgens sprudlande champagnegalopp ett varmt och glittrande minne blott - the house is back to its usual mess...Totalslabbigt väder; blåsigt, regn, mörkt... Tänker inte sticka ut näsan mer än nödvändigt!

För några år sedan samma dag skrev jag, mitt världsliga kräk, en liten önskelista. Intressant att se vilka av förhoppningarna som faktiskt slog in. De "inslagna" inom parentes:

 ***Fader Vår, se till Din tjänarinnas ringhet. Jag gör faktiskt så gott jag kan. Även om det smärtar mig att erkänna att ibland, men bara ibland, blir det inte så bra. Kan Du i Din allvishet ta och för en gångs skull bortse från mina ofullkomligheter och andra svepskäl.

 Jag är duktig och flitig, betalar mina räkningar i tid (i stort sett och om jag kan), gör med nit mina arbetsuppgifter (om jag har några..)och det i tid (också i stort sett), kommer ihåg att gratulera dom som vi får spö av i utställningsringen, när det nu blir igen - någon gång i framtiden?, (det blev en hel hoper cert och BIS annat lullull!- fast inte i hundutställningsringen utan med katt!!!) städar så mycket som jag hinner och orkar, och försöker vara glad eller åtminstone hövlig, även mot dem som inte förtjänar det.

 Och - framhålles det - slösar inte bort pengar och hälsa på fåfängligheter, går inte på krogen, skyr Sturm & Restaurang och annat fördärvligt rummel...Kan Du dessutom kasta en blick på och NOGA överväga nedan lilla önskelista, så vore det fint!

* Först och främst önskar jag hälsa och välgång för min familj. Den består av goda och förträffliga personer, vilket Du väl vet. (Allt inte är den bästa av världar..)

* Jag vill också önska hälsa och allt gott för de personer som jag räknar som mina vänner, de är några stycken. (Har blivit av med en del vänner och fått många nya!)

 * Sedan önskar jag att våra djur får fortsätta att må bra och trivas här. (Prima liv!)

 * Jag hoppas sedan innerligt få kläm på hur det fortsatta(?) hunderiet ska bli? (På hundfronten intet nytt)

 * Jag ber att den tand som bets av i somras - och som nu gör helvetes ont! - icke måtte utveckla värre tandvärk, ity det finns just nu inte tid (och kanske inte råd?) att gå till tanddoktorn. (Fick såväl tid som råd att fixa garnityret!) Ja, det är vad som står närmast för dörren.

 * Jag önskar fortsatt snurr på restaureringen av hemmet! Än så är det långt till vår´n, så creme de la creme - målning och tapetsering - får väl anstå till nästa sommar?(Houseimprovements gick framåt, investerade i 10 l färg, målade allt inomhus sommaren innan, husägaren målade utomhus denna sommaren baksidan... Det går långsamt fram...Vi har iaf ny infiltrationsbrunn!)

 * Skulle också någon gång vilja åka tillbaka till England och kolla alla favoritställen, men främst också titta på mina älskade pekingeser för att få kläm på om det verkligen är så illa ställt som beskrivits. För artighets skull har Yours Truly vägrat att tro på detta! (Ingen utrikesresa i sikte - för egen del - men far har fått en Englandsresa i present! hoppas innerligt att han kommer iväg på den!)

 *Jag önskar bli av med det fula hennaröda i håret, att det nya vackert silvergråa växer ut så jag jag kan sätta upp det i riktig hårkorg och dymedels se åstundat vis och värdig ut. (Är nu vackert silverhårig och mycket nöjd med detta. Behöver inte sätta upp håret - kör med samma som på Tony O´Sheas berömda bild, som hänger på Gt Strand St i Dublin, duger gott för en "barfotareporter" - originalet gåromkring i sitt lilla pörte och är rätt nöjd med det mesta - mest bättre hälsa, av med rygg-benont, vilket hänger ihop med nergådda 10-12 kg - INGET gör så mycket för självkänslan! Det - och kattungen Mandys bedrifter är väl vad jag är mest nöjd med för året som varit. Har f ö fått mer än väl min beskärda del av spänning i tillvaron - förhoppningsvis det som håller en pigg å rask.. *LoL*

 * Så skulle jag förstås gärna vilja ha en Ford Flexifuel. (Fick mina fina bil - Hurra!)

  *liten extrabonus någon gång i framtiden - och om det inte är för mycket begärt, så skulle jag väldigt gärna vilja ha en särskild liten en, behöver inte vara svart, även randig vore ypperligt! Den behöver heller inte vara jättestor, lagom för plats i en cykelkorg, det räcker fint för mina små behov. (Det blev "en liten en" men inte som tänkt var utan en egenuppfödd KATT - och vilken katt!)

 * Har ett stort önskemål som är nytt fr i år - ny dator! (Det blev en ny dator).

* Nytt för i år är en from förhoppning att det äntligt koms till skott på projekt- och anställningsfronten - vilket alltså förväntas omfatta Yours Truly... Är utled på att vara s k ekonomiskt beroende!  Avgörs väl denna vecka via extern finansiär.

Det var det hele! Amen. 

Av Lisbeth - 16 december 2011 09:00

  

 Idag är det ett år sedan vår kattunge Mandy - Ch Yffranes New Moon Rising JW - var Hjälte på riktigt och genom rådigt ingripande avvärjde en hotande eldsvåda.



ngt nere i mörka Drottningdal, nära Brosjö-viken

där bodde Mandy - liten katt - och han var så nyfiken

Och han gick inte klädd som vi

nej, kläder struntade han i!

Hans fina päls var tjock och kort

för han var en äkta katt-exot!


Han bodde bara inomhus

för det gör små exoter

Där bodde också Lillen själv 

och Findus söta dotter

Hon var en söt och fin kattmiss

och champion var hon heltviss

Ja, hon var stilig kort och gott

för hon var en äkta katt-exot!


En natt när alla låg och sov 

det hördes nått som knastra

Och Mandy vakna plötsligt upp!

Det tissla och det tassla...

Och Mandy som var mycket klok

förstod att nånting var på tok

Och snart så hade han förstått

att detta var ingen katt-exot!


Att detta ej var talgoxssteg

det kunde Mandy höra

Det är nog ett gäng rådisar

Vad har dom här att göra?

På rövarstråt är dom förstås

och tänker överfalla oss

Nu är det kanske lika gott

att väcka varenda katt-exot!


Då smög han fram och lyssnade

med tassen bakom örat

Så smög han bort till lekhörnan

Och nu ska ni får höra!

Den största bollen tog han sen

och började att jaga den.

Det rassla utav bara nåt

och fram kom varenda katt-exot!


Och Matte hon kom stormande

för något kunna klara

och ryckte ur en elkontakt

sen var det ingen fara

När Mandy han fick detta se

han ville inte vara med

Men Matte hon fick väldigt brått

tack vare en liten katt-exot!


Och Matte hon var väldigt glad

och det var allesamman

och Mandy han fick KMR

och allt var fröjd och gamman

Så blev det lek till ljusan dag

till Kattens stora välbehag

Det tycker de var väldigt flott

för det gör varenda katt-exot!


Och Matte sa: Jag Mandy gör

till prins bland små exoter

och du ska få en strömmingsfilé

och en massa andra gotter

Bland alla våra katter sen

ska du få bli min bäste vän

och följa mig i torrt och vått

för du är en äkta katt-exot!


Versen tillägnas kattungen Mandy som genom sin vaksamhet uppmärksammade en elkontakt som inte mådde riktigt bra (gnistbildning). .   

Av Lisbeth - 15 december 2011 14:03

You are my queen from now until the end.
Even though we may have our differences at times.
My Love for you will always be true no matter what
we go through.

You are my queen for always and forever.
No matter how we are living in rags or in riches.
My love will always be true to you.

You are my queen no matter which way you look at it.
Through our ups and downs, our sad and glad times.
My love will never change.
 
IC Ormeryds Emma JW, PERn24, COTY #7 2006  - we can rule the world just as long as our love doesn't change.

Av Lisbeth - 15 december 2011 07:37

   

 De typiska aktiva och agerande motståndarna till uppfödning utgöras av den lilla minoritet som alltid väcker irritation i tider av samfällda stora insatser, framför allt under ovisshet och ekonomisk ansträngning. Det är så kallade debattörer, i egna ögon intellektuella, radikala och pratmakare, ivriga damer och annorlunda herrar, rara och välmenande tanter och en och annan riktigt ondsint knasboll. Det är en grupp som har lättare än någon annan att reta omgivningen då de vanligtvis saknar allt som räknas i sammanhanget - kunskap, erfarenhet, stil, egna resultat inom uppfödning och tävling. Det man har gemensamt är den oomkullrunkeliga besattheten, en rad fixa ideér om sakernas tillstånd.

De kommer samman i kotterier på bloggar och hemsidor och svetsas ihop av inbördes beundran förutom av sina övertygelser. De drar på sig hat och förakt. De anser sig hålla på med mer betydelsefulla saker än de berömda och framgångsrika uppfödarna. De präglas av en sådan självgodhet som utmärker personer som är övertygade om att de flesta har fel och bara de själva rätt. På så vis liknar de troende kommunister och religiösa fundamentalister. I en häftig tid av mediadebatt angående djuravel, blir de en liten högfärdig elit som avskys av de flesta och inte har svårt att hata tillbaka. Det är för många svårt att inse att dessa svåranpassade, mångordiga, pratsamma, utopiska och verklighetsfrånvarande idealister trots allt spelar en stor roll i utformandet av uppfödarnas verklighet och framtid.

Ofta är den bärande idén att man avelsvägen ska kunna utrota mer eller mindre vanligt förekommande sjukdomar. Detta ska ske genom selektering av s.k anlagsbärare - ja, det är andra som ska selektera, själva sysslar utopisterna sällan med uppfödning mer än i teorin...

  På bloggar och hemsidor sås tankar och planteras ideér och principer som snart metastaseras till etablerade sanningar. För att ha så ovanligt lite på fötter, är uppfödarhatarna en viktig utomparlamenterisk kraft. Störst och värst inflytande får de när en rasklubb annekteras, helt enkelt kapas.

 Aveln i aktuell ras kommer då i händerna på en styrelse som omsorgsfullt ser till att inga bildade och kunniga personer får några befattningar av betydelse. Den verksamhet som dessa inskränkta idealister vill bedriva framstår som en blandning av konspiration och dumhet.  Man vet helt enkelt för lite om avel, uppfödning, om hur djur och människor fungerar eller ens något om hur verkligheten ser ut och vad som är praktiskt genomförbart.

Det tas exempel från den livsmedelsproducerande djuraveln - enligt rekommendationen 80-talet honor och 20 hanar. Vilka har dessa möjligheter?

 Det vore väl OK om man höll sig med sina idéer inom den egna gruppen, Men oh nej! Alla ska med tvingas in i samma fålla...

Som t.ex inom en klubb där avelsrådet rekommenderar en hanhundsägare att inte låna ut sin hund till en viss tik. Tiken är champion och har A på höfterna. Vad var det då för fel?

Jo, tiken hade i en tidigare kombination parats med en oröntgad hane. Tikägaren skulle med andra ord "bestraffas"... Säga vad man vill om ärftllighetsgången hos HD, men så vitt jag vet så har ännu ingen hävdat att den är smittsam...


Ovannämnda avser hunduppfödning, men liknande tankegångar finns även inom katt. Det viktiga är att kunna identifiera sjukdomar - resten; typ, sundhet, temperament, modersegenskaper, parningsförmåga, att tåla mat - det är sådant som förutsätts vara ett självspelande piano.En ledsen uppfödare som mist en kattunge fick frågan: Du tänker väl obducera? Precis som om något hade blivit bättre för det... Yours Truly har låtit obducera - flera gånger... För att detta ska vara meningsfull måste man veta vad som ska påvisas. Ibland blir svaret colibakterier, vilket är goddag yxskaft, alla corpus innehåller colibakterier...

Helst vill utopisten vara den som avelsvägen "utrotat" en sjukdom... Som den uppfödare som rutinmässigt "testparade" hanar med en dotter för att på så sätt "få reda på" om de fanns någon bärare av slemma anlag. Valparna avlivades naturligtvis... Exemplet är från Danmark, med stollar finns överallt!

Skrämmande exempel på när det hela går överstyr har inträffat även i vårt land för ett par decennier sedan. En entusiast beslutade sig för att på ett amatörmässigt sätt "avla bort" en ögonsjukdom. Jag hörde vederbörande  med extatisk blick säga: Jag längtar såå efter att få skicka ögonen till Köpenhamn...

De avlivade valparnas ögon skulle alltså undersökas för att identifierar förekomst av en näthinnesjukdom som leder till blindhet...

Det hela slutade i 70-talet hundar som växte uppfödaren över huvudet, misär, vanvård och ett år i fängelse. Begriper utopisterna sådant?


Av Lisbeth - 14 december 2011 10:03

 

This is to give notice that Expected Windfall will occur the week before Christmas... as predicted by Yours Truly

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards