Alla inlägg den 10 februari 2009

Av Lisbeth - 10 februari 2009 13:05

... om Ch Ormeryds B* My Baby Linnea JW, som nu har ännu ett BIS to her credit! Lika fin som mamma cat, dvs Marinas fina Int Ch Ormeryds Emma JW!
GRATTIS!

Av Lisbeth - 10 februari 2009 08:35

Hur ska vi ha´t i hundsporten? Och mer intressant - hur ska det bli? Det vet ingen - och Yours Truly är inte Zaida - men nervositeten börjar sprida sig...



Hundsportåret 2009 inleds med en Missnöjets vinter... Det är ju KF i år! Detta börjar märkas på olika sätt, vilket iofs inte är ovanligt; allianser bildas, ränker smids, klubbarna formerar sig... Det ovanliga är att dagens situation är helt unik. Dels har vi grasserande ekonomisk recession, vars omfattning vi ännu inte har grepp på. Detta påverkar självklart även hundsporten och dess motor, kennelklubben.





Till råga på allt växer en internationell kökkenmödding av svåröverblickbar omfattning och med konsekvenser som ingen människa kan räkna ut. I korthet går den ut på att hundsporten är ifrågasagd...





I England har det hela lett till att BBC har villkorat medverkan på Cruft´s och sponsorerna dragit in bidrag.





I Sverige har SKK utarbetat SRD-listan - se listan i sin helhet på www.skk.se





Utställningsdomare ska alltså lära sig att se på våra raser med nya ögon, och då speciellt 47 utpekade raser, vilka anses i behov av observation. Som stöd för detta ska domarna kvalitetssäkras: Det krävs numera att dessa kan dokumentera att de dömt den aktuella rasen minst tre gånger under loppet av tre år för att få acceptera uppdrag i Sverige - något som för närvarande väckt stor uppståndelse i FCI! Skärpningen är givetvis nödvändig om hundutställningars syfte skall upprätthållas i tider då den brokiga tävlingsfloran växer inom hundsporten. Dessa krav har funnits som rekommendationer under många år (liksom ett utarbetat frågeformulär som aldrig kommit i bruk på grund av länsklubbarnas behov att autonomt hantera sina domarinbjudningar). Nu har alltså dessa blivit regler! Det förtjänar att påpekas att det inte finns någon grundenhetlighet rörande domarutbildningar i FCI-länderna. Detta innebär att högst olika personlig meritering ligger bakom olika nivåer på domare i FCI.





Och det är alltså här det skiter sig! Länsklubbarna vill inte alls att SKK centralt ska lägga sig i den angenäma resebyråverksamheten; klubbarnas nav och det smörjmedel som håller verksamheten igång!




Vad är då problemet? Jo, mycket litet av grundorsaken till SKK:s agerande har kommit till offentligheten. Några redaktörsrader i senaste Hundsport, några meningar här och där i SKK-protokoll. Det är allt... Dimbildningen kan knappast bero på att SKK centralt har mörkat. Det hänger snarast samman med tidsramen... Från Hund2008 och tills nu har det rått mediaskugga och stiltje i hundvärlden. Inget utrymme för en fri och konstruktiv debatt! Men något litet har sipprat ut och många klubbar ser sin invanda tillvaro hotad... Brutalt uttryckt - "fjäsk och horeri och utbyte av tjänster" som en centralt placerad person beskrev det. Nu får jag skäll av stilpolisen, men så är det... Det krävs stort mod och ett pedagogiskt bravurnummer från SKK:s sida för att få KF-delegaterna med på färden.

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards