Direktlänk till inlägg 23 januari 2008

Intressant?

Av Lisbeth - 23 januari 2008 11:35

Har fått väldigt många kommentarer på gårdagens inlägg. Det är intressant och bra, diskussionen har kommit att handla en hel del om ögonförändringar. Tråkigt nog är det bara kommentatörer från Finland (som ju har oändligt mycket mer erfarenheter av att ögonlysa sin hundar) och så Pernilla, som verkar vilja ta i frågan. F ö är det en ekande tystnad från övriga västgöteintressenter i Sverige.Det vore väl bra att folk får säga sitt... De två av mina som fått retinopati ej haft synnedsättningar vid 6-7 års ålder. Samtidigt är jag besviken på ägare med mycket använda hanar som lämnat retinopati, att de inte lyser sina djur så vi får ett hum om ärtlighetsgången. Däremot lysar man andra hundar, som inte är släkt med kända fall. Det är svårt att bli klok på människor...

 
 
Bitte

Bitte

23 januari 2008 16:48

Intressant med både parnings- och ögondebatten.....

Anledningen till att inte hanar med retinopat-avkomma röntgas beror väl på att, om pappan ser likadan ut på ögonen (vilket han förmodligen gör) då slås väldigt många västgötar ut från aveln, UTAN att vi vet om det är en synnedsättande åkomma eller en ofarlig "defekt".
Därför väljer man att blunda. Och därför får vi inte reda på något mera.....moment 22.
På min Oskar, som är ögonlyst 3 ggr med 1½ års mellanrum mellan första och sista undersökningen har inte näthinnan förändrats alls och vad vi märker så ser han fortfarande bra.
Oskar är för övrigt SUCH, mentalbeskriven gk skott och en mycket vänlig och trevlig hane, som inte är aggressiv mot andra hanar och som också kan para och har gett bra avkommor.
Men inte vågar jag använda honom efter att ögonresultatet blev känt. Tänk om det är en typ av PRA, som kan ge blindhet på avkomman.
Men kanske är det INTE alls så och det får jag aldrig reda på.....under hans livstid.

Dessutom kan jag heller inte använda min tik Elin (Oskars dotter) i avel, som ser likadan ut på näthinnan, men också verkar ha bra syn vid nästan 4 års ålder.
Hon blir också för gammal, innan man kommer fram till något resultat huruvida fläckarna ger synnedsättning eller inte. Synd!
Naturligtvis skulle jag vilja veta hur Oskars föräldrar och syskon ser ut på ögonen!
Detta med tomma tikar och parningssvaga hanar tar jag en annan gång....men där har vi också något att prata om.....bra att du tog upp det, Lisbeth!

Bitte

http://hem.passagen.se/sanningegardens

 
Ingen bild

Lisbeth

23 januari 2008 17:41

Hej Bitte!

Tack för inlägget! Jag vet at du menar ögonlyses och ingenting annat... För det har du sagt och den intelligente läsare kan begripa det.

Anledningen till att det råkade stå som det gör är att Bitte just nu har huvudet fullt av HD-röntgen.

 
Ingen bild

Bitte

23 januari 2008 18:00

Just det Lisbeth!
Huvudet är fullt av både det ena och andra nu när man har varit utan internet och ska ta in så mycket på en gång :-)
Jag väntar på både Fridas och Franks HD- röntgenresultat.

 
Britta

Britta

23 januari 2008 18:53

Jag är så glad över att det blir en uppfödarträff i samband med SKV:s årsmöte - förhoppningsvis inte en träff endast för uppfödare, utan för alla intresserade medlemmar!
Min första tanke gällande denna träff var "här skall jag ta upp frågan om parningsproblem, inget häng, tomma tikar m m". Jag hoppas att flera nappar på frågan och att den inte bara förbigås. Det har tydligen skett redan för mycket länge sedan när minst en uppfödare tog upp frågan - ingen ville diskutera saken. Men som sagt, detta var länge sedan.

http://www.oxberget.se

 
Ingen bild

Inga

23 januari 2008 20:24

Vore kanske bättre om dessa debatter skrevs på chat-listan "vastgotaspetssverige". Varför används den Listan så väldigt lite?
Vårt finska chat-forum är fullt med alla möjliga diskussioner. Svårt , att förstå, att sådant inte förkommer bland västgötafolket i Sverige

 
Ingen bild

Annika

23 januari 2008 21:34

Hej Britta!

Tyvärr verkar medlemsmötet inte bli av i anslutning till årsmötet som vi velat och planerat. Då allt tar sådan tid speciellt i och med julhelger osv. har beslut inte kunnat tas i tid för att alla medlemmar kan få information ang. datum osv. i GOD tid innan mötet så därför kommer medlemsmötet ligga fram i höst efter den långa utställningssäsongen(datum spikas vid nästa styrelsemöte i slutet av februari).

Precis som Britta säger har vi tänkt att ha några punkter som
bl.a ögon(föreläsare med diskution)
Täckhundlistan, Beskrivningar, RAS, Aveldata, foder? , våra kennelkonsulenter kommer och informerar.
Annat som vi tänkt att det skulle vara intressant att prata om är precis som Britta skriver:

"vad ska du tänka på inför en parning" problematik som herpes(vad är sant och inte ang. behandling osv.),inget häng, griniga tikar, Magiska dag 11 en myt?, tomma tikar, inget häng varför? osv. osv.

MEN det ska finnas möjlighet för Brainstorming där medlemmarna själva ska kunna komma med punkter som de VILL diskutera. Detta för att medlemmarna ska få möjlighet att diskutera det de är intresserade av.

Mötet är tänkt att vara två dagar.

Annika

 
Ingen bild

Gudrun

23 januari 2008 21:56

Letar förgäves på SKV:s hemsida, men hittar inte....
När och var är årsmötet?
Gudrun

 
Ingen bild

lisbeth

23 januari 2008 21:58

Det är spännande att problem inom rasen plötslig kan diskuteras öppet. Hittills har debatten hållit en hyfsad nivå. Tack för det!

Ang parningsproblematiken minns jag att den var på tapeten för c:a tio år sedan, men ingen verkade intresserad av att ta i frågan.

 
Ingen bild

lisbeth

23 januari 2008 22:27

Ang näthinnerförändringar finns det en passus i RAS.

"Näthinneförändringar

Ett flertal retinala förändringar har påvisats i samband med ögonlysning.
SKV känner inte till utbredning av förändringarna eller eventuell arvsgång. SKV kan överväga en kartläggning av nuläget i rasen som underlag för diskussion om lämplig nivå av bekämpning.

Arvsgång: Arvsgången är inte klarlagd.

Målsättning: Minska antalet retinala förändringar."

Hur är denna ev kartläggning tänkt? Varifrån ska underlaget komma?
Tänker SKV kalla vissa hundar till ögonlysning (frivilligt givetvis...)?

Kommer nuläget att presenteras på årsmötet (står också i RAS)? Vilka är delmålen?

Om det ska vara någon mening med en kartläggning så borde man gräva där man står, dvs ögonlysa äldre hundar som lämnat avkomma med retinopati.

De som kan vara speciellt intressanta är hundar som rimligen har sin avelskarriär bakom sig.

Jag kan inse, men inte förstå, de ägare som föredrar att sticka huvudet i busken för att inte låta någon skugga falla över en älskad storhet inom rasen.
Om några år är dessa hundar borta och vi får aldrig värdefull kunskap om deras ögonstatus.

Visst, det är bra att ögonlysa hundar här och där, men är det så meningsfullt att lysa hundar som är 1-2 år? (jag har gjort det själv).
Men det säger ingenting om hur hundens ögon ser ut ett par år senare.

Och om nu diagnosen säger; retinopati, troligtvis äftlig - då får vi väl utgå från att den är ärftlig till annat bevisas (kommer att ta årtionden).

Varför inte ta lärdom av den finska klubbens kunskaper? Där finns ett digert material. Efter att ha tillbringar ett par timmar i SKK:s avelsdata var det inte svårt att hitta gemensamma nämnare (svenskfödda) några generationer bort till samtliga retinopatifall, som jag känner till.

Vad väntar vi på? Forskningsresultat från USA (kommer att ta tid)? Ev karläggning av SKV? Finns det något att kartlägga? Resultat av ögonlysningar före den centrala registeringen (bl.a. i samband med en SKV-utställning i början av 2000-talet ) har gått upp i rök.

Det är nästan upprörande...

 
Nilla

Nilla

24 januari 2008 06:12

Ja men VAD gör man med infon? Vad har dom kommit fram till i Finland? ÄR det ärftligt, ger det blindhet?

Jag är väldigt rädd för att man tar ut bra avelsdjur från aveln helt i onödan!!

Vissa hanar används ju helt otroligt mycket vissa har ju redan uppåt 30 valpar efter sig!! och dom fortsätter att ha parningar, tas andra hanar ur aveln som inte ens har börjat att avla, så blir ju snart avelsbasen VÄLDIGT snäv!!

Tycker att vissa hanar används alldeles fööör mycket
(i och för sig en annan debatt *L*)

30 valpar på en & samma hane ÄR för mycket max 20!!

men vissa tycker uppenbarligen att uppåt 40 valpar efter en & samma hane är okej!!??

Hur kommer avelsbasen att se ut längre fram??

Mvh nilla

http://vastgotaspets.bloggagratis.se

 
Britta

Britta

24 januari 2008 09:15

Tack för information Annika. Lite trist, jag såg verkligen fram emot detta och har förberett övernattning etc. men det går ju att ändra.
Skönt ändå att mötet blir av i höst. Visst måste det vara så att alla medlemmar som är intresserade har möjlighet att delta? Inte bara uppfödare? Och i så fall, var drar man gränsen där? Jag har bara fött upp två valpar hittills, räknas jag då som uppfödare :0)

http://www.oxberget.se

 
Isabel

Isabel

24 januari 2008 09:29

Från Bittes inlägg...

"Anledningen till att inte hanar med retinopat-avkomma röntgas beror väl på att, om pappan ser likadan ut på ögonen (vilket han förmodligen gör) då slås väldigt många västgötar ut från aveln, UTAN att vi vet om det är en synnedsättande åkomma eller en ofarlig "defekt"."

.....och ändå fortsätter uppfödare att använda samma avelshanar om och om igen, det är mig obegripligt. Det fins hanar som har 30-40 avkommor och ändå fortsätter man att använda dessa flitigt. Tänk om det visar sig att någon av dessa skulla ha ögonförändringar eller någon annan defekt? Då har man helt plötsligt en hel generation avkommor som man kanske drar sig för att använda i avel i fall att...Är det inte bättre att minimera risken för detta genom att se sig om efter hanar som inte har så många avkommor efter sig?

En annan grej när man använder samma hanar så flitigt är att helt plötsligt så står man där med en hel generation halvsyskon, när det sen är dags för dom att gå i avel så blir det inte så lätt att hitta partners till dessa och man kanske tvingas till en snävare avel. Som många kanske vet så leder en snäv avel inte bara till en dublering av defekta gener men också till ökande känslighet för infektionssjukdomar och sjunkande fruktsamhet.

Oj detta blev ju nästa en hel bok, sorry

http://www.kennelviking.se

 
Ingen bild

lisbeth

24 januari 2008 12:07

det står ingenstans att man måste vara uppfödare för att delta.

Avelsresultat är ju lika intressanta för den vanligen medlemmen, hanhundsägare, tikägare (blivande uppfödare?) som för etablerade kennelinnehavare.

Hittar heller ingen info om SKV:s hemsida - är det i vanlig ordning min IMac det är fel på eller...?

Sidan är verkligen bedrövlig, jag trodde inte den gick att göra sämre, men uppenbarligen har tom info (kallelse?) till årsmötet gått upp i rök.

 
Bitte

Bitte

24 januari 2008 12:18

Från Pernillas inlägg:
"Ja men VAD gör man med infon? Vad har dom kommit fram till i Finland? ÄR det ärftligt, ger det blindhet?"

Ja, just det!
Man kan inte motivera västgötaspetsägare att ögonlysa sina hundar, när man inte vet om retinopati är "farligt" eller inte.
Man står ju som ett frågetecken ändå med sitt "retinopati" på ett papper.

Kan inte vi/SKV få en sammanställning av resultatet från vårt kära grannland, som har stort material från ögonlysta västgötar, hur synen har påverkats på de hundar, som har fått denna diagnos?

http://hem.passagen.se/sanningegardens

 
Ingen bild

lisbeth - grinig

24 januari 2008 15:00

Sista ordet?
Nu är jag trött på den här diskussionen, den leder ingenstans. (fast det är väl bra att frågorna kommer upp på bordet).

Ang parningsproblem kan det säkert i många fall bero på oerfarenhet från samtliga inblandade. Tomma tikar/resorberade valpar - där ställer jag mig frågande. Har ej varit med om detta.

Och så till ögonförändringarna...

Vad som efterlyses är en verklig eldsjäl inom SKV som stort engagemang driver denna fråga, liksom tidigare HD.
Nu känns det som den är påtvingad SKV och ingen vill riktigt ta i den.

Jag har i tidigare inlägg föreslagit den katergori avelshundar som borde lysas i första hand. Ja hundarna som fått retinopati har väl en mamma också...
Det finns ju i Sverige avkomma till en av de hundar i Finland som blivit blind. Vore det inte en god idé att se till att få resultat från den hunden? Till exempel.

Sen är det en annan sak hur vi hanterar resultat från röntgen och ögonlysning.
Jag tycker inte att resultaten ANVÄNDS - det precis som det räcker med att mamman/pappan är ua, sen spelar det ingen roll vad de lämnar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards