Alla inlägg den 22 januari 2008

Av Lisbeth - 22 januari 2008 12:13

Varför blir det inga valpar? Ch Fennican Glada Gladious men Ulvus M-kull
foto Göran Staaf
Kikade på SKK:s regstatistik. Trots all tänkbara uppmärksamhet; Blå-Gula Hund-bilder i Hundsport varje nummer, välvillig hantering från SKK, rasen vinjetthund för World Dog Show 2008, mm. och stor och jämn kvalité på utställandet, så minskar rasen med oroväckande 10.5 %. Det är för mycket för att tillskrivas slumpen och tillfälligheter. Alldeles för många tikar har gott tomma, ivf som jag känner till. Det finns säkert fler. Sex hela kullar färre om man ska gå efter kullstorleken på min egen uppfödning.
Vad beror det på? Jag tror att västgötefolk på allvar måste ta itu med parningsproblemen. Blir det ingen parning så blir det inga valpar. Alltså tikar som är villiga "bak" men ände inte låter hanen komma till skott. Hanar av typen "förlåt att jag stör" - då blir det sällan valpar. Hanar som nästan aldrig får hängning. Hanar som är förlovade med en viss tik och som ratar andra. Tikar dito. Och så har man bekymret med tikar som blir dräktiga men resorberar valparna. Bakterier?Varför är det på detta visat? En frisk och sund och lagom stor hund, inga immunitetsproblem (som så mycket plågar andra raser). Hyfsat temperament (men ljudkänsligheten är ett observandum), inga egentliga rassjukdomar (även om näthinneförändringarna oroar). Västgötaspetsen tillhör naturhundarna, många tikar löper var 9-10 månad. Missar man en löpning så är det till att vänta nästan ett år. Plötsligt blir det ont om tid, en avelstik har inte så långt till bäst-före-datum.
Av övriga (för Yours Truly) speciellt intressanta raser ökar japanese chin, medan pekingese går back. Skottar ökar också efter att ha legat farligt nära gränsen. Tibetansk spaniel ökar å det väldeliga, vilket kanske inte är så mycket att glädjas åt. Aldrig bra när en ras blir våldsamt populär. En sund och stabil utveckling av valpregistrerandet i kunniga och uthålliga uppfödarhänder, det är vad man önskar alla hundraser.

Av Lisbeth - 22 januari 2008 10:55

Inte hinner man med allt (som tänkt var)... Men nu har jag iaf lyckats ställa in tidsverket i datorn som det inte längre visar 1994-01-01 utan dagens datum - OCH rätt tid!Ha - kan själv...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards