Alla inlägg under juli 2010

Av Lisbeth - 27 juli 2010 11:03

Ett bekant ansikte dök upp i TV-rutan - Lennart Ståhle, som därstädes uttalade sig i högskolefrågor, ety han är chef på Högskoleverket. Ett minne flimrar förbi... Lennart Ståhle må gå till SKK-historien som den kennelpolitiker som - med en viss tänjning av begreppet - räddade medlemsdemokratin i Svenska Kennelklubben. Det är en betydande insats, sett i historiens ljus. Den ideella demokratiska organisationen SKK är en tanke som fick många utsmyckningar, kallades rent av svensk kennelpolitik. Det var SKK-medlemmarnas angelägenhet att avgöra vad som var rätt sätt att styra SKK, och så vidare. Förvisso skulle ekonomin vara sund. SKK var inget företag med vinstmaximering som yttersta mål. SKK skulle sköta de kynologiska angelägenheterna. Detta var ingen självklarhet då för ett kvarts sekel sedan.

Så här var det:

Kennelfullmäktige, Grand Hôtel Saltsjöbaden 1985. (Inom parentes - i tider av iråkad oreda hölls KF alltid under kristallkronorna på Grand Hôtel Saltsjöbaden - skulle det visa sig).Organisationen var skör; dålig ekonomi under hela 70-talet, växtvärk, Bertil Lagerblad, ordf och SKK:s starke man, hade nyligen avlidit. Vice ordförande K-G Fredricson satt med soppan i knät. Organisationen plågades av interna konflikter - "setter-striden". Dessutom hade högste tjänstemannen, generalsekreteraren, avgått av hälsoskäl och en ny tillförordnats - nu kallad verkställande direktör, VD. 

Nya stadgar skulle tas. I förslaget till Ny stadga stod VD på var och varannan sida - alltså i ett nafs jämbördig med styrelsen (CS).   Då skrider Uppsala KK:s ordförande Ståhle upp till talarstolen och håller en pedagogisk föreläsning om demokrati. Den gick ut på följande:

Svenska Kennelklubben är en ideell, demokratiskt styrd medlemsorganisation. Medlemmarna väljer styrelser i sina klubbar, styrelserna utser KF-delegater, KF väljer ledamöter till centralstyrelsen, CS, och CS anställer VD - alltså kansliets högsta tjänsteman.

Direktören hörde med andra ord inte hemma i stadgarna, vilket med ens blev kristallklart för en var som hörde på. Det stod bl.a på en punkt i förslaget ang dagordning för KF: Beslut om ansvarsfrihet för CS och VD.

Jo det skulle sett ut det!

De mer näringslivsorienterade stadgemakarna gnisslade tänder men fick hålla god min. Naturligtvis är det bara styrelsen som stämman kan bevilja ansvarfrihet.

Resultatet blev, enligt den officiellt heliga, men redan i förklarlig förskräckelse modifierade planen - att VD verkställer styrelsens beslut. Det beslut som KF - med hjälp av den vaksamme Ståhle - tog för 25 år sedan, har lett till att SKK har en unik stabilitet. En bidragande orsak är att uppsättningen ledare på alla nyckelposter de senaste 25-30 åren har varit samma personer: ordförande, VD, chefredaktör, kanslichef, m.fl Frågan är vilken väg SKK går om någon av hörnstenarna rubbas? Det är något som man förr eller senare måste fundera på. Annars kan det bli rena domino-effekten den dag när det är så dags.

Av Lisbeth - 25 juli 2010 22:23

Kan meddela följande intressanta iakttagelse - Rasmus, som inte är ett dugg släkt med mina andra hundar, är annorlunda på flera vis.   Dels är han mycket självständig, vilket matte tycker är bra. Nu har han också en sträv päls! Det är bra, för det ska väl västgötaspetsar ha? Täckhåren ska vara halvkort, hårt och tätt liggande. En säregen upplevelse att klappa honom. Det liksom rasslar mellan fingrarna! Å andra sidan kanske domare inte bryr sig om eller vet skillnaden?! Känslan påminner lite om Ingrids skotte Viggo.

Ska försöka ta kort i uteljus för att se om hårstråna (täckhåren) ser grövre ut.

---

Ingrid & Co har iaf anlänt till Kopparberg och Astrid med familj kommit hem från Dalom!

Av Lisbeth - 25 juli 2010 15:15

4 1/2-månadersvalpen Rasmus har vuxit som en störböna, har en skog av nya tänder (som prövas på allt tillgängligt...) och är snart lika stor som Jack och Gunvald och definitivt större än någon av tikarna...

  Humöret är oföränderligt prima och han tar för sig... Hittills har hans tålmodiga och för det mesta snälla farbröder kunnat dra sig tillbaka i sina sköna sovfåtöljer - men nu är friden slut! Terrroristen svingar sig hemvant upp i möblemanget.

De rättmätiga innehavarna ligger undertill och drömmer om Rasmus-mos...Obs Gunvalds resignerade nos som sticker fram i underkanten!

Av Lisbeth - 25 juli 2010 09:47

I natt kom regnet...

     

F ö lids det av Semester... Ja, inte direkt hemmavid - husfadern har en vecka kvar och det är för all del rätt trevligt att ha sällskap... Utan det är just detta att Hela Sverige har flyttat ut på badstränder och liknande. Grilloset ligger som en Lützen-dimma över nejden... Ingenting i riket fungerar... tänker en Tråkmåns som inte haft betald semester sedan 1963... Problemet för Yours Truly - fortsättningsvis förenklad till YT... är att YT önskar komma igång med arbetandet (vilket inte går då den/de som ska bestämma om inriktning/omfång/finlir är oanträffbara(a) - semester? Och vad värre är - den/de som ska pytsa ut penningar för redan gjorda jobb är dito dvs gone - out of the picture. Alltså finns det blott en ensam bagare på kontot... räkningarna hopar sig!

YT mår j-@£∞§©¶''¨¨^-ligt dåligt av detta tillstånd och försöker intala sig att det ej är självförvållat... Klen tröst!

(Man är uppfödd under devisen Gör din Plikt - Kräv din Rätt...)

Intelligenta och älskvärda personer i min närhet har dock lovat bistå. TACK!

Ingrid & Ola med hundar kom i går kväll i regnet på en surprise visit... De verkade inte ha något behov av umgänge - syftet med färden var testdriving av en bil som skulle köras till Dalom i utbyte mot stugvistelse därstädes... Då Ola lyckades lirka in fordonet genom vårt trånga grindhål - samt! - köra ut från detsamma och undgå att bli manglad av långtradare som dånade förbi - de brukar precis ha hunnit få upp farten efter kurvan där vårt hus olyckligtvis är placerat! - så verkar provkörningen ha utfallit till belåtenhet.

I samband med ösregnet kom "höstens" första elavbrott. Allt blev kolsvart, man fick treva sig i mörkret uppför trappan...  återuppleva av sensationen att borsta tänderna i Ramlösa... Ett tecken på att den olidliga semestertiden lider mot sitt slut och allt blir som vanligt igen?

Av Lisbeth - 24 juli 2010 09:15

Att föda upp hundvalpar utan mamma är ej att rekommendera... De går miste om - förutom moderns omvårdnad som är svår att ersätta - även den viktiga råmjölken, får sämre immunförsvar, etc. Att man kan föda upp moderlösa valpar behöver inte innebära att man med berått mod  bör beröva dem deras naturliga föräldraomsorg. Det vet varje klok uppfödare.

Såg TV-programmet Djursjukhuset där tre varghanvalpar tagits från sin mor och föddes upp med flaska. Syftet var uppenbart och uttalades också, fast lite inlindad: Valparna skulle bli "tama" och präglade på människor, för att senare i livet ingå i affärsidén "Besök och umgås med vargar i hägn". Dessa utflykter med vargumgänge är populära, inte minst bland många brukshundklubbar. "Såå fantastiskt att kunna möta och bli bepussade av dessa mäktiga djur!"

Är det så här "präglandet" går till så slår jag ifrån mig med avsky!

Jag satte mig käpprakt upp i Tv-soffan! Vilka utsatta stackars djur! Vilken mänsklig dårskap... Valparna i TV-programmet var uppenbart svårt sjuka, magra med insjunkna bukar. Man såg ryggrad och revben, vilket man inte ska se på 4-veckorsvalpar, de var ruggiga i pälsen. "Matandet" av de uppenbart stressade och förvirrade valparna var valhänt och bedrövligt. Yours Truly hade kunna göra det mycket bättre...

Det bekräftades också att skiljande från modern hade satt sina spår; valparna hade drabbats av kolibakterier, ögoninfektioner, diarré, lunginflammation... Så förvånade vi är!

Tacknämligt nog har även inflytelserika personer sett och reagerat reagerat. Så vitt det är bekant kan denna kommersiellt betingade djurmisshandel komma att anmälas.

Av Lisbeth - 23 juli 2010 09:02

  Att syssla med djur, och då särskilt hundar, är att vara ständigt ifrågasatt - såväl utifrån som internt. Att leva med hundar dessutom kan vara roligt får man efter bästa förmåga söka dölja för den kynologiska ledningen, enligt den svenska lag som säger, att bara ledsamma verksamheter är sant respektabla.

Kollade SKK:s verksamhetsberättelse för 2009 som nu är utlagd på hemsidan. Det är en massiv sammanställning av allt som har med hund att göra. Intet är för litet eller för småttigt för att inte platsa. (Inom parentes: Detta förstår envar straxt då man ävenledes tar del av Dopingkommitténs protokoll på samma index. Det verkar fullkomligt livsfarligt att tävla med hund! Man kan bli anmäld för vad som helst! Sålunda är det karenstid för tävlande om hunden sederats eller fått ögondroppar i samband med ögonundersökning. Tävlingsarrangörer uppmanas att inse det riskfulla i att tillhandahålla vatten för tävlande hundar. Vätskan kan ju ha blivit kontaminerad - alltså innehålla slemma substanser som ger utslag i dopingprov, etc. Sådant genomsyrande synsätt inspirerar till angiveri. Hur kul är det? Slut på parentesen.)

Raskt vidare i ullstrumporna! Kikade på SKK:s verksamhet i stort:

Antal medlemmar  305 591   -3,0 %

Antal nyregistrerade hundar 58 712   -3,8 %

Antal utställda hundar  144 815    -11,8 %

Antal deltagande hundar på prov/ tävlingar 144 282    +1,2 %


Vad drar man för slutsats av detta?

Ja, den gamla brukshundsvän som nickar gillande och tror att den senaste siffran beror på ökning av brukstävlandet - han/hon nickar förgäves. Inom rubriken Prov/tävling ryms Agility och mentalbeskrivning, MH, och det är dessa som ökar.

Alltså: medlemmar och registreringar minskar, utställandet minskar med närmare 12 %. 

Det här är en utveckling som SKK:s ledning försummar att vara tillräckligt rädd för...

Färre människor föder upp och ställer ut mindre antal hundar. De som är kvar ägnar sig i ökande utsträckning åt hoppande och springande samt gå testbana... Inspirerande?

Antal medlemmar i föreningen för min egen ras västgötaspets minskar med 8,2 %. Medlemsantalet har legat runt 900 men är nu nere i under 700.

Är det ingen längre som vill framhålla att hundar - och då inte minst västgötaspetsar - är roligt och intressant?

Av Lisbeth - 22 juli 2010 17:41

  When they kick out your front door
How you gonna come?
With your hands on your head
Or on the trigger of your gun

When the law break in
How you gonna go?
Shot down on the pavement
Or waiting in death row

You can crush us
You can bruise us
But you'll have to answer to
Oh, Guns of Brixton

The money feels good
And your life you like it well
But surely your time will come
As in heaven, as in hell

You see, he feels like Ivan
BORN under the Brixton sun
His game is called survivin'
At the end of the harder they come

You know it means no mercy
They caught him with a gun
No need for the Black Maria
Goodbye to the Brixton sun

You can crush us
You can bruise us
But you'll have to answer to
Oh-the guns of Brixton

When they kick out your front door
How you gonna come?
With your hands on your head
Or on the trigger of your gun

You can crush us
You can bruise us
And even shoot us
But oh- the guns of Brixton

Shot down on the pavement
Waiting in death row
His game was survivin'
As in heaven as in hell

You can crush us
You can bruise us
But you'll have to answer to
Oh, the guns of Brixton
Oh, the guns of Brixton
Oh, the guns of Brixton
Oh, the guns of Brixton
Oh, the guns of Brixton

Th Clash

Av Lisbeth - 22 juli 2010 16:49

   Kom på en sak... Jag har fortfarande inte någon Arne Anka-tröja! Vid närmare eftertanke - och värre - har inget att köpa AA-tröjan för... Det är ju på intet vis så att en annan är en latdrög som är tärande på samhället! Men de som ska pytsa ut mina stålar är på semester... My bank manager said I couldn´t get my money because there isn´t any left...

Somebody will have to pay for this!

Yours Truly is sick of being a noveau poor...And all this happened since the bourgeoisie came in power!

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards