Direktlänk till inlägg 4 januari 2011

Exteriört?

Av Lisbeth - 4 januari 2011 06:50

Många krav/hälsoprogram är kanske inte välmotiverade inom alla raser där det reflexmässigt tillämpats. Det finns gott om exempel på regler/rekommendationer som är frampressade av förvisso engagerade personer inom rasklubben, men vilkas intresse är mer teoretiskt orienterat (det är kul med statistik!) och utan att man själv behöver bära kostnaderna och krångel (har ingen eller minimal praktisk erfarenhet av uppfödning).

Nya tvingande regler kan vara på väg. 

Klubbar har nu möjlighet att ansöka om förändringar vad avser sär- och championatsbestämmelser inför kommande låsningsperiod 2012-2016.


En rasklubbs styrelses förslag är att man ändrar certifikatbestämmelserna, dvs certifikat utdelas i bästa hane respektive bästa tikklass som idag men med tillägget att 
för att vara berättigad till att tävla om certifikat skall genomgången MH med godkända skott i ruta 1,2 eller 3 föreligga alt .genomgånget MT med godkända skott 3,4 eller 5.

Precis som om detta hade med saken - dvs exteriörbedömningen -  att göra...  

Sådana kringelkrokar - att via krav i en ända klämma åt en annan  - är rena despotin och dessutom sällan med avsett resultat, ens på sikt. Annat än förhindrande att onödigt vackra hundar får tävla om certen...

Välmenande aningslösa tror nämligen att hundar som en gång klarat skottprov är vaccinerade mot ljudrädsla för all framtid, och därför, just därför ska MH användas som avelsinstrument, fast detta inte var meningen från början. Det ursprungliga syftet med MUH - som det då hette - var förvisso helt respektabelt, med tiden tillkom bakomliggande mer spretande intressen. MH marknadsfördes som "bra för aveln" samt "visar att hundorganisationer tar sitt ansvar" - och befanns därför lämpat som slagträ och argument i framtida befarad farliga-hund-debatt. (Det är bara att slå upp kongresspärmen från aktuella år så står detta mer eller mindre tydligt och klart). Nu vet alla människor som har varit med lite mer än ett par-tre hundliv, samt i bästa fall fött upp ett antal hundgenerationer att hundavel inte är så fördummande enkel som så...

Förr i tiden, kära unga generation - då fanns det gamla karaktärsprovet (med skott) - s.k BOK-prov = Bevaknings- och karaktärsprov. Då Yours Truly var en ambitös idiot så gjordes prov även med husets småhundar. Alltså pekingese, japanese chin, tibetansk spaniel i långa rader genomgick karaktärsprov, minst tio hundar och alla med godkänt resultat. En tid fanns här sex hundar vilka var och en hade en prydliga stämpel i stamtavlan på godkänt BOK-prov. Men hundar kan lära sig av varandra och rädslereaktioner kan uppstå ändå. Av dessa sex hundar blev fem lik förbannat med tiden mer eller mindre skott- och åskrädda. Här står vetenskapen frågande! 


De som var med förr minns säkert att något liknande infördes angående HD. Endast s.k friröntgade hundar fick bli champions. Den bestämmelsen togs snart bort av lätt insedda skäl. Bestämmelsen i det nya förslaget bör inte ens införas.

 
 
Ingen bild

Ulf

4 januari 2011 09:10

En annan detalj var att någon framförde att för att bli uppflyttad till högre klass (tror jag det var) i bruksproven så skulle hunden ha ett cert. Ett som man tyckte anständigt krav. MEN si då blev det ett ramaskri utan like. HUR kunde man lägga fram ett sådant begränsande krav !

 
Marianne

Marianne

4 januari 2011 09:31

När man tittar närmare på MH-statistik för collie ser man att certvinnare i snitt har mindre skottreaktioner än genomsnittscollien.
Dvs fler collie med utställningsframgångar är skottfasta vid MH än de som inte är certvinnare.

http://www.gatefields.se

 
Ingen bild

Birgitta

4 januari 2011 10:55

Varför blanda ihop sol och regn, regnbågen blir nog inte vackrare eller mindre ljudkänslig.
Låt utställningar vara för de som gillar den verksamheten och hindra inte exteriört bra hundar till framgång med mer och mer restriktioner. Likaså kan de som föredrar bruksarbete med sin hund fritt fram arbeta med dem, utan krav på cert för tex uppflyttning.
Vill man dubbel-eller trippel -meritera sin hund, bra, men låt den fria viljan styra över vad man gör. Tvång ger sällan, eller aldrig, önskat resultat.

 
Ingen bild

Kalle

4 januari 2011 20:55

Om man skulle ändra något så skulle det vara, för collies, att kräva cert på utställning innan uppflyttning i HKL.Det finns alldeles för många collies som inte ser ut som rasen skall och som därmed inte håller exteriört mått för riktigt brukstävlande. De håller inte för de rejäla tag som krävs rent fysiskt. En del ser dessutom inte ut som collies,snarare som BC blandisar.Skall det vara så? No, icke! En collie skall se ut som en collie oavsett om den är så kallad bruckscollie eller inte.Annars så kan man ju be brucksarna att skaffa de walesiska blandisar som någon foliehatt höll på att diskutera för ngt halvår sedan.
För att få till ordentlig bruksexteriör på lh collierasen så krävs det bättre och kraftigare tag, alltså: att SCK ansöker hos SBK införa cert på utställning som krav för tävlande från och med HKL i vilken som helst av bruksgrenarna, liksom för tävlande i lydnadsklass 3 och högre.

För övrigt trodde jag Mh var en beskrivning inte ett test.Med SCK:s förslag så kan man alltså ha en KORAD collie som av klubben anses vara så usel mentalt att den inte skall få tävla om utställningscert, men en korning anses i samma andetag av samma SCK vara utställningschampionatsmeriterande. Man har sig för pannan, men det har man ju vant sig vid under de senaste åren i saker rörande SCK. Hur kunde denna fina klubb, startad av Sveriges kompetentaste collieuppfödare varav några ff är aktiva gå ner sig såhär? Jo, precis som Lisbeth skriver.Folk som inte fattar något har kuppats in och tagit över.Det är sköj med statistik! Hurra! Måtte SKK ta över allt rasansvar för collieraserna från SBK-SCK så att det blir ordning och reda igen. Go SKK GO!!

 
Ingen bild

Jacke

4 januari 2011 22:36

Du har naturligtvis alldeles rätt Kalle. Men i den klubben har ett fåtal militanta tanter gripits av hybris för dom tror att högt uppsatt tant i SKK-organisation skall hjälpa dem med alla dessa idiotiska påfund. Men var så säker, förnuftet kommer att segra och alla dessa tanter som inte vet ett skit om hunduppfödning, kommer att rensas ut. Hundfolk utomlands som betraktar vad som händer i Sverige med Collierasen garvar sig harmynta. Detta är mycket sorgligt att det får fortgå och att SKK och för all del SBK inte kan få slut på eländet.

 
Ingen bild

Carl-Magnus

5 januari 2011 16:42

Jacke, jag kan bara hoppas det blir som du beskriver.Hybristanterna med ûbertanten kommer inte att slå... inte kan SKK låta hela organisationen rasssla ihop för att det finns ett gäng som på fullaste allvar menar att collien är usel mentalt, vilket rasen inte är---... och Kalle, det var en intressant vinkling.Med dina förslag hade nog collieraserna blivit riktigt bra exteriört, alltså även de som ovanligtvis tävlar i bruksgrenarna. Som det är nu, blir ju de högst meriterade "brucks" colliesarna, de då som inte är uppfödda av folk med riktig raskunskap, aldrig riktigt bruksmeriterade. De klarar helt enkelt inte av det fysiskt. Där har vi alltså svaret.Många har ju undrat varför man harvar och harvar i max LKL... de exteriört undermåliga hundarna håller helt enkelt inte för de högra klasserna. Att sedan en del importer, importerade av "brucksare" lämnar drösvis med HD hjälper inte upp saken, hur "bra" MH avkommorna än har...med HD kommer de ju ingenvart, exteriören håller icke.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards