Alla inlägg den 4 januari 2011

Av Lisbeth - 4 januari 2011 18:23

Nu är vi med!  http://www.facebook.com/

  

Högbo 2005 (Ch )Westorps Jack Mc Call 9 mån - cert BIR,m.m.  - to the obvious  joy of Yours Truly

Av Lisbeth - 4 januari 2011 06:50

Många krav/hälsoprogram är kanske inte välmotiverade inom alla raser där det reflexmässigt tillämpats. Det finns gott om exempel på regler/rekommendationer som är frampressade av förvisso engagerade personer inom rasklubben, men vilkas intresse är mer teoretiskt orienterat (det är kul med statistik!) och utan att man själv behöver bära kostnaderna och krångel (har ingen eller minimal praktisk erfarenhet av uppfödning).

Nya tvingande regler kan vara på väg. 

Klubbar har nu möjlighet att ansöka om förändringar vad avser sär- och championatsbestämmelser inför kommande låsningsperiod 2012-2016.


En rasklubbs styrelses förslag är att man ändrar certifikatbestämmelserna, dvs certifikat utdelas i bästa hane respektive bästa tikklass som idag men med tillägget att 
för att vara berättigad till att tävla om certifikat skall genomgången MH med godkända skott i ruta 1,2 eller 3 föreligga alt .genomgånget MT med godkända skott 3,4 eller 5.

Precis som om detta hade med saken - dvs exteriörbedömningen -  att göra...  

Sådana kringelkrokar - att via krav i en ända klämma åt en annan  - är rena despotin och dessutom sällan med avsett resultat, ens på sikt. Annat än förhindrande att onödigt vackra hundar får tävla om certen...

Välmenande aningslösa tror nämligen att hundar som en gång klarat skottprov är vaccinerade mot ljudrädsla för all framtid, och därför, just därför ska MH användas som avelsinstrument, fast detta inte var meningen från början. Det ursprungliga syftet med MUH - som det då hette - var förvisso helt respektabelt, med tiden tillkom bakomliggande mer spretande intressen. MH marknadsfördes som "bra för aveln" samt "visar att hundorganisationer tar sitt ansvar" - och befanns därför lämpat som slagträ och argument i framtida befarad farliga-hund-debatt. (Det är bara att slå upp kongresspärmen från aktuella år så står detta mer eller mindre tydligt och klart). Nu vet alla människor som har varit med lite mer än ett par-tre hundliv, samt i bästa fall fött upp ett antal hundgenerationer att hundavel inte är så fördummande enkel som så...

Förr i tiden, kära unga generation - då fanns det gamla karaktärsprovet (med skott) - s.k BOK-prov = Bevaknings- och karaktärsprov. Då Yours Truly var en ambitös idiot så gjordes prov även med husets småhundar. Alltså pekingese, japanese chin, tibetansk spaniel i långa rader genomgick karaktärsprov, minst tio hundar och alla med godkänt resultat. En tid fanns här sex hundar vilka var och en hade en prydliga stämpel i stamtavlan på godkänt BOK-prov. Men hundar kan lära sig av varandra och rädslereaktioner kan uppstå ändå. Av dessa sex hundar blev fem lik förbannat med tiden mer eller mindre skott- och åskrädda. Här står vetenskapen frågande! 


De som var med förr minns säkert att något liknande infördes angående HD. Endast s.k friröntgade hundar fick bli champions. Den bestämmelsen togs snart bort av lätt insedda skäl. Bestämmelsen i det nya förslaget bör inte ens införas.

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards