Direktlänk till inlägg 9 november 2008

HD - Den Marknadsförda Hundsjukdomen?

Av Lisbeth - 9 november 2008 08:50

Inkom å mail en rasande skrivelse + protestlista mot SKK:s HD-avläsning. En, enligt konstens alla regler med Norbergska vinkeln och allt, i Norge röntgad hund med AA har av SKK:s avläsare fått utlåtandet CD, en annan fick BC, enligt SKK:s tidigare avläsare klar AA. Mycket intressant! I och för sig inget nytt, men i alla fall...








Citerar ur texten: "Bortsett från en orgie i medicinska termer (vad annat är att vänta från en veterinär med titeln "Vet.med.dr, diplECVDIHD/ED avläsare SKK), så menar vet NN (min beteckning) på fullt allvar att utmärkta höftleder A eller gravt HD-fel D är beroende på följande faktorer:








1. Vid vilket tillfälle hunden har röntgats. 2. Vilken veterinär och klinik som har röntgat. 3. Vilken röntgenutrustning som använts. 4. Vem som är hundens ägare vid röntgentillfället. 5. Vilken sedering (bedövning) som har använts. 6. Hundens position på röntgenbordet. 7. Exponeringsfaktorn.








Huruvida hunden har verkligt fel eller inte är tydligen oväsentligt. Röntgenavläsning i SKK:s regi har blivit en bedömningssport där veterinär X kan odugligförklara en hunds höfter för både försäljning och avel, medan veterinärna Y och Z lovprisar samma hunds leder."








"Råd till dig som vill få bra höftleder på din hund: Röntga hos SKK:S gamla chefsveterinärer Lars Audell eller Håkan Kasström. De uppfyller alla (NN:s) fordringar på utrustning och de använder inte sedering som försämrar höfternas utseende. Du får också deras expertutlåtande omgående. Säger de att lederna är Ok, så vågar nog inte NN gå emot dem. Undvik röntgenveterinärer som sederar med Domitol, Propofol eller Torbugesic (det gör c:a 80% av veterinärerna) då dessa preparat försämrar resultatet med det dubbla vad gäller C-D och E.  De kliniker som använder Plegicil har de i särklass bästa HD-resultaten. Både Kasström och Audell "pleggar" alla hundar."








Hur länge skall denna galenskap pågå? Jag (Lisbeth, ulvusbloggen) har ingenting emot hälsoundersökningar, självklart inte. Men det ska ju vara någon NYTTA med dem. Inte som nu upplevas som en försörjningsinstitution för tusentals inblandade. Någon myntade uttrycket: HD - Den Marknadsförda Hundsjukdomen. Ligger något i det. När jag började med schäfer på 60-talet, ansågs höftledsdysplasi vara en ärflig sjukdom som kunde avlas bort. Nu vet man att HD är en vida mer komplicerad sak, men låtsas inte om de nya rön som framkommit, utan tutar på som vanligt. Alltid föder det någon...





Det är godtyckligheten i bedömningssporten som måste ifrågasättas. På "min tid" var HD en invalidiserande defekt. Var och en kunde ju tydligt se de sjuka höftlederna på röntgenplåtarna... Nu sållas kliniskt friska hundar bort som gällde det könsbestämning av kycklingsorterare... Vad som av en avläsare bedöms som finfina grejer, fritt fram för avel, tävling, tjänste, etc kan av nästa få ett helt annat resultat, vilket obehörligt utestänger hunden från allt tidigare uppräknat och tom predestinerar för avlivning. Dessutom bidrar kycklingsorterandet till en alltmer minskad genpool - en tredjedel av alla schäfrar "försvinner" på så sätt varje år...





.








Enligt experten och ostiologen (ostiologi, läran om ben) Professor Jorunn Gröndalens föreläsning Skelettprojektet, SBK:s RUS-konferens (Brukshundens reportage 1/05) är orsaksfaktorer till HD:








Polygenetiskt 10-50 %








Kön, anatomi, muskelvolym, hormoner, växt, beteende, sjukdomar med mera är möjliga disponerade faktorer som är genetiskt betingade.








Miljöfaktorer är 50-90 %, såsom skador, sjukdomar, aktivitet, beteende, utfodring, vikt, växttakt.








Varför ska denna plågsamma, ångestframkallande och dyrbara cirkus tillåtas att pågå, år efter år? Har det möjligtvis något samband med att den livnär en härskara av klinikägare, veterinärer, avläsare, genetiker, föredragshållare, fariséer och skriftlärde? Vill bara påminna om att schäferrasen har röntgats i mer än ett halvt sekel och inte har höftlederna blivit friskare (25-33 % hd). Det enda som hänt under motsvarande tid är att hundarna blivit sjukare, immunbristsjukdomar... och annat ämligt som resultat av (självförvållad!) genpoolskrympning...


























 








 
 
Ingen bild

Solan

9 november 2008 10:36

Detta ger mig kalla kårar! Vem i hela värden kan man lita på?

 
Nilla

Nilla

9 november 2008 14:16

Åter igen har du skrivet ett utmärkt & tänkvärt inlägg!!

Det är så bra att jag ryser!!!!

Mvh Nilla

http://vastgotaspets.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Britt-Marie

10 november 2008 00:28

När jag läser dagens inlägg blir jag mållös! (Det är inte ofta det händer)

Vet du (eller någon annan) om det finns någon tillgänglig forskning om nedärvning av dysplasi?

Det jag främst är ute efter är om någon följt hundar med dyplasi som användst i avel och sett vad som hänt med barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv, jämfört med det generella genomsnittet för rasen.

 
Lucia Wikmark

Lucia Wikmark

10 november 2008 15:35

Hej Lisbeth
En gång i tidernas begynnelse träffades du och jag och Britta Hammarstöm i en grässlänt och diskuterade HD( jag tror det var på en Nyköpingsutställning). Det var på den tiden man inte hade så mycket kunskap i ämnet och framstående västgötaspetsuppfödare hävdade att vi hade en 25% hd-belastning i rasen.

Det var befriande att läsa din konkreta beskrivning av nu-läget. Kan inlägget möjligtvis skickas som artikel till SKV för införande i rasklubbens tidning Västgötaspetsen.

Det du skriver är alldeles för viktigt för att endast komma datorinnehavera till del.

Tycker Lucia

http://www.vastgotaspets.nu

 
Erika

Erika

11 november 2008 11:35

Hej Lisbet.

Du sätter ord på vad jag känt & tänkt under flera år, då jag hört om flera olika avläsningar och hur hundar röntgasom hit och hit för bättre resultat.
Samt att jag hört att vissa rasklubbar går ifrån krav på röntgen för avelsbaden blir allt för saml och individerna inte har några kliniska besvär. Det är lätt att fel individer som dock har rätt höfter, ögon, armbågar osv kommer i avel och vad medför detta i långa loppet??

Tack för en givande lässtund.

http://www.arnellslantbruk.se

 
Hasse

Hasse

14 november 2008 00:44

Hej!
Du skriver ta mej fan så bra att man får ståpäls. Tack för att du hänvisar till mina små funderingar angående HD-avläsningar. Några kända veterinärer med mångårig radiologisk kunskap har hört av sig och ifrågasätter värdet av dagens HD-röntgen.

http://www.hassemans.se

 
Lisbeth

Lisbeth

14 november 2008 09:08

Hej Hasse och välkommen till Ulvusbloggen!

Ja, jag ville ju inte hänga ut namn och hundar i den behjärtansvärda protestskrivelsen om ert självupplevda trauma, men nu när Du ger Dig tillkänna så är det väl fritt fram.

http://www.geocities.com/ulvuskennel

 
Marina och Per Westling

Marina och Per Westling

14 november 2008 20:04

Mycket bra funderingar och synpunkter.

http://www.kennelentre.com

 
Ingen bild

Anna

5 februari 2010 16:28

Bra skrivet!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27
28
29 30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards