Direktlänk till inlägg 11 februari 2011

Från en gammal vän

Av Lisbeth - 11 februari 2011 06:00

Det kom ett mail i ett spörsmål som varit mycket på tapeten de senaste åren, men som nu verkar ha domnat av ett tag. Det kändes nästan som en riktigt gammal vän som oväntat dök upp, vilket det ju också var:


Hej Lisbeth!

När jag idag läste senaste Hundsport, SKK-aktualiteter sid 8 under rubriken "Colliens mentalitet kartlagd" så blev jag förvånad över (SKK/vd) uttalande.

Han skriver

citat

Många hävdar att rasen blivit alltför vek medan andra påstår att det försiktiga beteendet inte alls är något problem utan endast ett missförstått rastypiskt särdrag.

slut på citat.

Min stora fråga är: Var har han fått den informationen ifrån? Vem har ljugit honom så full? Jag har aldrig hört eller läst något om colliens "missförstådda rastypiska särdrag" som vek hund. Har SKKvd rätt att uttala sig som han gör? Det är ju ren lögn?

Jag vill inte skriva på din blogg, du har råkat nog illa ut genom collieovännernas anmälan, men jag vet att du kan sån't här.

Hör gärna av dig på ett eller annat sätt.

Det är ingen som kan hindra mig från att skriva på min blogg. Jag antar att det här kan räknas som "ett eller annat sätt". F ö kan inget bli värre än det redan är. Jag tycker SKK/vd mycket bra sätter fingret på just vad det är frågan om, nämligen  ett missförstått rastypiskt särdrag.  Collien har varit älskad i århundraden för sitt milda kloka väsen. Den har funnits i Sverige innan det här fanns någon kennelklubb. Varför man vill göra om den till något som den inte är och aldrig har varit är obegripligt. Det är bara i vårt land man håller på med sådant här, till stor förundran och förskräckelse från omvärlden och då inte minst rasens hemland. En idé blir ju inte bättre för att den blir en fix idé... Dessutom är det KF i år och än är inte sista ordet sagt eller sista rösten räknad och än är inte sista collien död.


 
 
Marianne

Marianne

11 februari 2011 08:24

Oj Lisbeth, du skriver precis som jag gjort på FB! Det betyder att fler än jag reagerat på texten i Hundsport.
Personligen tycker jag att det är mils avstånd mellan en collies naturliga milda väsen, orädd och sansad, och en vek(Kvarstående rädsla på MH?)collie. Att någon skulle tycka att en rädd och orolig hund är naturlig för rasen är ju löjligt! Finns det någon som tror det?

http://www.gatefields.se

Lisbeth

11 februari 2011 09:22

Marianne - du sätter fingret på något viktigt som tyvärr måste upprepa i oändlighet: Ingen människa vill föda upp sjuka, rädda eller ämliga hundar!
Någon gång kan uppfödare få valpar som inte blir vad som tänkt var, oavsett alla försiktighetsåtgärder och präktiga föräldrar. Det är trist men kan hända vem som helst, även mig.
Vad gör man då? Jo man får bita i det sura äpplet, sluta med dessa linjer eller ivf inte upprepa kombinationen. Det finns inget annat sätt.

Och är det inte märkligt att de som mest och högljuddast yttrar sig om hundavel saknar egen erfarenhet av dessa fundamenta?
Lite ödmjukhet om jag får be...

 
Ingen bild

Birgitta

11 februari 2011 08:58

Hej
Du beskriver klart och tydligt vad många menar och tycker! Collien är inte vek men mild och mycket klok.
Varför kan vissa inte fatta det utan i sitt fanatiska tänkande/utövande vill de göra om en ras så till den milda grad att i deras ögon är i princip nästan alla hundar av dålig kvalitet. Sedan är man fixerad vid mest en detalj, mentalitet och mh med rätt kryss. Mentaliteten är viktig men det är en sak i helheten tillsammans med hälsa och exteriör.
Visst,vill man att sin collie ska vara som en schäfer som någon har uttryckt sig då kan jag och många med mig säkert tycka att man inte förstått rasens väsen på ett korrekt sätt. Schäfer är schäfer,tax är tax, collie är collie och låt rasvariationerna finnas som de alltid gjort.
Bevara det som är bra, förändra inte en ras och man ska undvika trender.
Rasen är underbar att leva med och många kan inte tänka sig en annan ras. Dålig hälsa, svag mentalitet, dålig exteriör mm finns i alla raser, men jag tror att man ska fokusera på de som är bra. Hundar med utmärkta resultat i olika sammanhang ska tas tillvara. Några kan vara bra i avel även om det inte är en garanti.
Idag tyngs uppfödare ner av tyngder på axlarna, fler kan det tyvärr bli. Jag hoppas att de som kämpar på med att bevara och avla för den klassiska collien orkar. Det är rasen värd!

Lisbeth

11 februari 2011 09:11

Ja, Birgitta - precis så har även jag uppfattat det hela!

 
Anita

Anita

11 februari 2011 10:02

Läste och blev rent ut sagt f-bannad av Ulfs uttalande. Kan den som pumpat honom full med en massa lögner stå för han/hon säger? Detta ska komma från den undersökning som collien hade och jag undrar vilka som svarat på den undersökningen. Inte tror jag det är "utställningsfolket" i första hand utan det är nog de som sponsrat projektet. Om det är så, vem är det då som har de dåliga rädda/veka och framför allt golvrädda hundarna? När jag läste frågorna så skakade jag bara på huvudet och insåg att de var till fullo skrivna så att det skulle på vilket sätt man än svarade framgå att collien var en sån rädd och vek hund att den inte borde få finnas. Nu ska alltså ett avelsindex sättas in och då kommer de flesta att göra som man även sett på hemsidor, träna hunden med dumpe, skrammel och skott. Var ser man då arvbarheten? Tyvärr så är det inte längre något instrument att räkna med utan det är ett inlärt beteende man ser på mh.

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Eva Engvall

11 februari 2011 16:46

En som kan detta bättre än alla andra är Marianne, som föder upp riktiga rastypiska lh collies,de är såväl vackra som korrekta mentalt. Marianne gör något som ingen annan gör, nämligen vallar, och då inte BC "eye vallning", utan med kroppsvallning, vilket nog är colliens sätt att valla.
Med andra ord så borde Mariannes inlägg här ovanför vara det man skall läsa och ta till sig... gäller även SKk höjdare.Hennes collies är riktigt ratsypiska och klarar alla kriterier på en riktigt bra collie! Jag bugar för hennes stora kunskap och för hennes underbara uppfödargärning!

 
lisbeth

lisbeth

11 februari 2011 22:58

"severe dyslexia is an obstacle to most things regarding IT"
-ang dagens inlägg i nättidningen Collievänner. OBS varken här i denna blogg eller någon annanstans påstås att Collievänner anmält någon. Det är bara att läsa innantill (se en våning högre upp)
.Hur står det till med läsförståelsen?

Har man svårt med bokstäver kallas det dyslexi - ett besvärligt handikapp.

Att däremot konstant förvanska och göra medvetna(?) syftesfel är mycket illa.
Det kallas horskrift och är ett fult tilltag som man ska hålla sig för god för. det borde tidningens ansvariga utgivare känna till.

http://ulvus.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

vän av ordning

14 februari 2011 11:04

Vad jag inte förstår är att man inte kan "fälla" collieovännen för något av det hon raljerar om. Ser man generellt på det skrivna så lyser ju hatet mot SKK, renrasighet och utställare igenom.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards