Alla inlägg den 3 februari 2011

Av Lisbeth - 3 februari 2011 18:44


  Kenneth Edh, int allrounddomare & red Domarbladet foto: Gunnar Lindgren


Domarbladet är en tidning som ges av Svenska Domarföreningen. DB är ifs en enkel publikation utan störande kommersiella inslag. Men vilket innehåll!

I all stillsamhet 100 sidor otrolig kynologisk kompetens samlad! Huvudförfattare är Kenneth Edh, men också andra av föreningens medlemmar delar med sig av sina erfarenheter. Det här är ju domare som susar runt jordklotet och låter sig pollineras av insikter. Bara att tacka och ta emot av så mycket generöst förmedlad kunskap! Tyvärr så når publikationen bara en trängre krets. Om jag trodde mig vara ensam om att fundera över exempelvis brukshundsrasernas samlade förfall, så kom denna tanke på skam. I senaste utgåvan har DB:s redaktör Kenneth Edh en rad artiklar om SBK-raser, t.ex om collie, som är så mycket på tapeten. Som jämförelse kan nämnas en text om border collie, mycket intressant.  Annat som väckte intresse är vit herdehund, som uppenbarligen klipps(?), vilket artikelförfattaren ställer sig kritisk till av lätt insedda skäl. Tänk att man ska behöva läsa om hur det går till att yxa till en ras... och en sådan ras! Underbara specialer om schäfer, irländsk terrier, basenji, m.fl

Det finns för närvarande, som jag ser det, inga i de mer brokota bladen, som idag för den kynologiska debatten. De som publicerar sig i Domarbladet med all sin samlad kynologisk kunskap, har tagit denna plats helt enkelt för att den är ledig. Trist att inte fler får läsa det här.  Kanske kan artiklarna i Domarbladet läggas ut på nätet och på så vis bli tillgängliga för fler läsare? Bara en tanke...

Som lärare på domarkurserna sedan början av 80-talet har Kenneth Edh en förkrossande sakkunskap, om hundraserna naturligtvis, men inte minst om domarens förhållningssätt; vad som är väsentligt och oväsentligt. Tänk att det ständigt måste påpekas... Om collieraserna står som slutkläm:

Domarna ska döma rasen efter rasstandarden i rasring och inte låta sig förföras av kunskaper från från andra sporter. Dessa ska dömas för sig på annan plats! 



Av Lisbeth - 3 februari 2011 15:03



Last night as I slept

I dreamt I met with Behan

I shook him by the hand and we passed the time of day

When questioned on his views

On the crux of life's philosophies

He had but these few clear and simple words to say


I am going, I am going

Any which way the wind may be blowing

I am going, I am going

Where streams of whiskey are flowing


I have cursed, bled and sworn

Jumped bail and landed up in jail

Life has often tried to stretch me

But the rope always was slack

And now that I've a pile

I'll go down to the Chelsea

I'll walk in on my feet

But I'll leave there on my back


Oh the words that he spoke

Seemed the wisest of philosophies

There's nothing ever gained

By a wet thing called a tear

When the world is too dark

And I need the light inside of me

I'll go into a bar and drink

Fifteen pints of beer

By Shane MacGowan (1984)   


Av Lisbeth - 3 februari 2011 10:58


 

Kommande förändringar i reglerna för införsel av hundar och katter

Reglerna för införsel av hundar och katter till Sverige ändras dels den 3 juli 2011, dels den 1 januari 2012. Ändringen den 3 juli gäller endast metoden för id-märkning.

Här finns översiktlig information om vilka förändringar som införs inom EU och vad som gäller när du för in hundar och katter från länder utanför EU. Vi publicerar mera detaljerad information längre fram under 2011.


Ändring den 3 juli 2011 – id-märkning

Alla djur som ska resa till eller inom EU märkas med microchip. Ett djur som är tatuerat före den 3 juli 2011 och har ett pass där detta framgår behöver dock inte märkas om. Jordbruksverket vill ändå rekommendera alla djurägare att chipmärka sina djur eftersom det kommer att minska risken för misstag vid gränserna. Observera att ISO-chip ska användas för att du ska slippa att ta med egen scanner.


Ändring den 1 januari 2012 – antikroppskontroll och karantän

Införsel från EU-länder och från listade länder utanför EU

Kravet på antikroppskontroll slopas. Du kan därmed tidigast resa med djuret då det är cirka fyra månader gammalt. Djuret får tidigast vaccineras mot rabies då det är tre månader och får resa först när det gått 21 dagar efter den första vaccinationen.

Nuvarande regler för avmaskning görs om, men detaljerna är inte klara än.

Grundkraven för id-märkning, rabiesvaccination och pass eller intyg ändras alltså inte.

Införsel från länder utanför EU som inte är listade

Kravet på karantän ersätts av följande: Id-märkning med microchip + rabiesvaccination + antikroppskontroll 30 dagar efter vaccination + ytterligare 90 dagars väntetid efter datum för antikroppskontroll + veterinärintyg.

Nuvarande regler för avmaskning görs om, men detaljerna är inte klara än.

Observera att karantänssystemet alltså ersätts av rabiesvaccination och antikroppskontroll, men att tiden för kontrollen inte är densamma som den vi har nu för djur från EU och listat land. Väntetiden mellan vaccination och blodprov läggs nu istället efter blodprovet, det vill säga mellan blodprov och resa. Intyget får inte utfärdas förrän de 90 dagarna har gått och djuret tillåts resa.

Källa: Jordbruksverkats hemsida http://www.jordbruksverket.se/


Av Lisbeth - 3 februari 2011 09:12

  January is the month of Travel Boxes. "Beware of Travel Boxes," Mother used to caution. "especially those with small, barred windows - or you may fin yourself flying through the air, towards a Strange Place and Motherhood!"

  

Dear Mother came to the House where I live in just such a box, and she never let one forget the fact.

Other aspects of travel boxes are that they somehow are connected with visits to the Smallest (by inches) of my Owners. One never admits that travelling to faraway-places would even be tolerable, although Her Establishments does have certain advantages.    There is an unfailing abundance of catnip mice scattered about. The catnip mice make charming souvenirs, and I usually bring one home with me.

Unfortunally those visits usually end up on the wrong foot in the bathroom and with shampoo and set. Yuk! Yuk! One use to mind a little less if one can look forward to some cuddling afterwards with Young Master.   Mandy exotic kitten 

**** my pawmarks

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards