Alla inlägg den 9 februari 2011

Av Lisbeth - 9 februari 2011 15:19

  Fick detta från vännen Gudrun: AKUT!

Finns det någon i närheten av Göteborg som har valpar och kan tänkas att vara AMMA till 3 Bostonvalpar födda i går. Mamman ligger på djursjukhus.Kontakta Yvonne Palm på tel 070-1136520 070-1136520. Sprid vidare till era vänner är ni snälla!

  

Av Lisbeth - 9 februari 2011 09:24

Lyckligen befriad från andra intressenter än Familjen - Djuren - Vännerna - kan Yours Truly ägna sig med liv och lust åt sin nya hobby - i Top Show-katternas underbara värld!  

Påminner om motsvarande på hundsidan, men verkar inte att tyngas nämnvärt av motsvarande traditioner. Naturligtvis måste jag berätta om hur det hela går till - det har tagit lite tid att få kläm på, men i stort går det till på nedanstående vis... Om jag - mitt världsliga kräk - därvidlag missuppfattat något så beds förtjusande kattägare - och då inte minst co-owner/breeder, arrangörer och likställda - om överseende...

Alltså - Vetgirig Veteran från Totalhundsporten är utställningssugen!

Man letar upp en trevlig utställning, studerar arrangörens info och anmäler, PM dyker upp. Så långt är allt lika. Veckan före showen utbryter en veritabel orgie i bad, trimning och träning. Visste ni att katter måste få klorna trimmade före utställning? Detta - föreställer jag mig - av omsorg om domare och övriga funktionärer....

Nåväl, utställningsdagen randas och man packar sin lilla ränsel och tager sin lilla katt, nödiga papir samt all packning och beger sig i ottan till platsen för begivenheten. Sedvanlig veterinärkoll (mer ingående må man säga...) vaccinationscheck, m.m

Därefter uppsökes den av arrangören iordningställa buren.   

Vår perserpojke Ormeryds Clint Eastwood som väntar på att få sin bur inredd.

Utställningsburen förses med filt eller annat underlag, sovkorg, kattens egen toalettlåda, mat- och vattenskålar, m.m efter tycke och smak.  För att det hela ska kännas tilltalande och ombonat för kattens välbefinnande så hängs burskynken upp runt alla sidor.   Fast vår exotickattunge Mandy  - Yffranes New Moon Rising - dekorerar på sitt eget vis...

Sålunda installerad kan man i lugn och ro studera katalogen...   Den är värd ett egen kapitel (vilket dock hoppas över...) Ur hundutställarperspektiv är den fullständigt obegriplig... Hur ska man då lista ut när det är dags? Jo, man uppsöker domarbordet för den domare som man tror att man har anmält för. På bordets framsida brukar finnas en förteckning över ordningen som bedömningen ska ske. Här gäller det att vara på alerten och ha katten i toppskick när det börjar dra ihop sig. Ibland är utställningen s.k assistentburen. Det innebär att en funktionär - assistent - hämtar katten och bär fram den till bedömning.  Mandy finner sig väl tillrätta med sin assistent, Carina A.

På icke assistentburen utställning får kattägaren själv passa tiden och hämta sin katt. Så är det dags att träffa domaren:

   Här är det Clintan som charmar till sig en fin kritik och nominering till BIS-panelen.

   Precis som på hundsidan finns det ofta en elev som är under utbildning. Så katten kan bli genomgången av fler personer.

Katterna döms efter rasstandard - även det är som på hundutställning. När all genomgång är klar skriver domaren en kritik.   Mandy får fin kritik av domare Veikko Saarela:

   Domaren håller också öppen kritik. En talför och kunnig domare kan samla en ansenlig åhörarskara framför sitt bord.    Raymond Allesandro Saetre håller låda och framhåller alla förtjänster hos MissD - Ch Ormeryds Lunar Cheesecake.

Därefter händer inte mycket. Katten kan vila ut i sin sköna sovkorg   

... eller betrakta folklivet från lill-husses axel   Äntligen blir det dags för nominering till BIS-panelen. De katter som domaren vill ta sig en extra titt på kallas till nominering. Mandy hoppas få domarnicken...

   Den katt som vinner markeras på så vis att den höjds upp i luften av assistenten   Hurra! Första steget tagit till den stormande finalen!

Så blir det ny väntan. Den kan bäst tillbringas ihop med likasinnande. På kattutställning bor man så nära ihop så alla måste vara trevliga mot varandra:

Två av kattvärldens storheter - Anna L (Ormeryds) och Anna-Lena W (Athelstones) underhåller sig själva och omgivningen.

   Så är det dags för Final! De nominerade katterna gås igenom av tre domare, vilka sedan får rösta. Den katt som får flest domarröster vinner.

Går det riktigt bra och det blir BIS så ser de lyckliga ägarna så här glada ut!

  

Stort puss- och kramkalas utbryter!

   Så här kul kan man ha det i Top Show-katternas underbara värld...


Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards