Direktlänk till inlägg 1 januari 2010

God fortsättning! + receptservice...

Av Lisbeth - 1 januari 2010 09:15

  


Foto: Felix Nilsson 


 Vidtogs profylaktiska åtgärder för nyårsafton... stallfönster förspikades, rullgardiner drogs ner... Efter en lagom fryntlig middag... lax och sill, ostar öl och någon sorts nymodighet (fläderbrännvin?)... intogs vardagsrummet - alla hundar draperades runt i soffan! Vi hukade och inväntade tolvslaget... Men si! i år uteblev terrorn! Förmodligen en kombination av bortresta grannar och väder - 7 grader kallt och ymnigt snöfall... Yours Truly gladdes åt flingorna...


Det smattrade lite runt om i grannskapet, men helt uthärdligt, ingen av hundarna berördes, inte ens lilla miss Houndini, som kanske varit med om varjehanda i sin ensamma vinternatt. Champagne var i år bortrationaliserat så vi höjde varsin bägare irländsk whiskey och skålade för ett gott nytt år! Mycket har hänt... ber att få återkomma med en kort sammanfattning...Så otroligt mycket snö! Hundarna leker glada, hästarna frustar och krumbuktar sig...


När man ledsnat på det så går det bra att hålla sig inomhus och laga något gott, t.ex Ärliga Bettans Helstekta Kalkon med patenterad urgod sås enligt (hittills) hemligt recept. Uppfunnit under den tid då vi hade fullt med kalkoner. Nu får eftervärlden ta det av detta!Man tager en rejäl kalkon, minst 4 kg, stoppar den full med apelsinklyftor med skal, smör och dragon, salt och peppar på, penslas med smält smör, brynes i ugn runt om c:a 225 grader till kallen är aptitligt brun. In the meantime kokas hals + övrigt som funnits innuti i en halvliter vatten + buljontärning. Detta ska bli till såsen.


Sänk ungsvärmen till 175 grader. Kalkonen ska nu stå i ugnen i en halvtimme per kilo, penslas idogt (minst 2-3 ggr) med smör, vändes ett par gånger, sista tiden med ovansidan upp. När detta är klart får kallen stå och vila sig inslagen i folie. Därefter vidtages creme de la creme - dvs Såsen - då kalkon med förlov sagt inte smakar så mycket av sig själv. Redning: sila skyn, två matskedar vetemjöl + lika mycket smör + buljongen. Kasta en kritisk blick på anrättningen och avsmaka om det behövs ytterligare piff - vilket det gör...


 Tillsätt ett par dl tjock grädde + lite soja + ytterligare dragon om så önskas. Det var det hele! Kalkonen kan hel och inslagen i folie medtagas vid släktkalas (som nu senast juldagen hos Nilssons).

Instant success! Värdinnan slipper matos i håret och kan istället ägna sig åt vacker dukning (se ovan) samt spirituell konversation. Serveras (kalkonen alltså inte värdinnan) med brysselkål, potatishalvor samt ev sallad om någon orkat göra + Såsen. Avbrännes med lättbentyl. (Obs skoj). Valfria drycker, förslagsvis ett smakrikt rödvin, Salice Salentino, italienskt och mycket prisvärt. Mycket god stämning infaller garanterat. Smaklig måltid!

 
 
Ingrid

Ingrid

1 januari 2010 10:34

Men Mor, jag är svårt chockad över att du offentligt avslöjar receptet på den patentbelagda kalkonen!

Gott Nytt År, mamsen!

Puss/

http://igurt.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Marina

1 januari 2010 15:01

Tack igen Mor för den fantastiska maten, vi åt kalkon i flera dagar, så himla gott. Ingrid, jag har fått receptet tidigare, det hjälper inte, resultatet blir ok, men smakar ändå som en avlägsen släkting om man jämför. Obeservera på den stämningsfulla bilden från juldagen, en av våra fina exoter i sin söta rosa korg! Jag tror det är Lillen.

 
Ingen bild

Maud

1 januari 2010 15:41

Man tackar för receptet; kommer att sparas för evärdeliga tider!!
Vilken mardröm att ha en liten hund borta i kyla och mörker en hel natt! skönt att det slutade så bra!
God fortsättning på det nya året till alla fyrben och tvåben!
Kram Maud

 
Ingen bild

Lisbeth

1 januari 2010 16:02

Gott nytt & god fortsättning alla kära!

Och det är vi som ska tacka! Alltid lika roligt och trevligt med La famille för att inte tala om Marinas väluppfostrade katter, som självklart är med och gör stämningsfulla middagar ännu mer stämningsfulla. Tyvärr blev bilden lite dunkel men visst är det Lillen som skymtar i sin rosa korg.

Stor kram!

 
Susan - Fromax kennel

Susan - Fromax kennel

1 januari 2010 23:01

Tack för receptet - det ska vi pröva!
God fortsättning!

http://www.fromax.se

 
Ingen bild

Matglad matte

2 januari 2010 00:19

Spännande med nytt kalkonrecept, tack! Jag föreslår kastanjepuré till, så himla gott :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards