Alla inlägg den 6 augusti 2009

Jag

Av Lisbeth - 6 augusti 2009 20:42

Foto: Felix Nilsson

Mobil(kamera)ägaren skapade ett coolt självporträtt. Mormor är lyrisk! Den artistiska ådran går uppenbart i arv. Bilden är märkt "Jag".***PS Det slog mig att det är tre generationer på de här bilderna! Känns lite högtidligt...

Ni

Av Lisbeth - 6 augusti 2009 20:33

Fotot: Felix Nilsson


Marina och Felix med katter kom förbi en route veterinären. Kattunge beundrades, blomplantor och yxa (!) utväxlades. Felix har köpt en jättefin mobil med kamera som tar bättre bilder än min digitalkamera. Mormor blev grön av avund! Så klart skulle nyheten invigas och här är resultatet:


Det är ganska spännande att se världen ur 13-årings perspektiv. Så här blev mamma och mormor... Bilden är döpt "Ni".

Av Lisbeth - 6 augusti 2009 09:21

Inspiration till dagens inlägg är hämtat från Falstaff Fakirs Envar sin egen professor:




- I vilken personer, som är mindre lärda än du, få tillfälle att uppöva sitt förstånd genom samtal med dig. Vill du då driva ett gott skämt med dem, behöver du bara låta bli att svara på deras frågor, så få de ingenting veta, utan äro lika dumma som förut...




Upprinnelsen till det hela är dels ett par ovanligt mjältsjuka kommentarer på senaste inlägg å colliebloggen - och det säger inte litet ty där debatteras friskt! Yours Truly brukar låta colliefolket hållas eftersom behov av att vädra all byk uppenbarligen finns. Kommentarerna gäller alltså en fin collie som senast vann gruppen. Jag kan väl säga att hunden är utomordentlig och råkade bli den (för mig då) okända hund som valdes ut bland mängder av anonyma foton att representera rasen i det ursprungliga inlägget om collie... Så den här hunden har kvaliteer som slår an en sträng!




När Yours Truly blev till den hundmänniska som jag är, då hade en sådan här debatt varit otänkbar - och är det fortfarande i den kynologiska världen utanför Sverige.




På den tiden - kära unga generation - då stod uppfödaren i centrum. Skickliga uppfödare lyfte sin ras till hög nivå och respekterades för sina kunskaper.




Idag är hundavel reducerad till produktion av valpar för försäljning genom förmenta sakpåståenden. Allt som kan mätas, räknas och vägas tas med, utan att man besvärar sig med att titta på hunden - alltså den slutliga produkten. Kvar blir tämligen enkla individer - the mass of mediocrecy!




Det kynologiska ledarskapet har abdikerat och är överlämnat till ras/specialklubbar. Där förvaltas det naturligtvis på ett alldeles utmärkt sätt - här och där. Men i raser som domineras av folk "med fyra år i rasen" leder det obönhörligt till tjafs och stridigheter och en nedåtgående spiral. Kvalitén går åt fanders! Folk kan inte se på sina hundar! Och hur skulle de kunna det när man aldrig haft en riktigt fin hund framför ögonen!




Nuförtiden finns inga erfarna och kynologiskt skolade personer som kan styra upp det hela, som t.ex den legendariske airedaleterriermannen Stig Ahlberg, mångårig medarbetare i Hundsport och krönikör under signaturen Black Jack.




Istället har det egna jaget hamnat i centrum och hundsportens fokus har flyttat från hunden och rasen till pausprogram och aktiviteter. Bisak har blivit huvudsak och kvar står vi med lång näsa och undrar var alla hopplösa individet kommer ifrån - det gäller såväl människor som hundar.


****


Det kom ett mail....


som på sätt och vis här ihop med ovanförmälda. Avsändaren är känd men får här vara anonym t.v - Tål att tänka på!


"Hörrdudu, vandringstankar kom när jag var ut med hundarna. Det är ju så att det finns ju sådana som gör s.k falsk reklam och försöker pådyvla svenssons allehanda ting - men som OM de åker fast döms enligt någon Lag om Falsk Marknadsföring eller Sol-O-Vår-paragrafen.





Ponera följande; SKK och rasklubbarna ställer ju vissa kriterier för avel på hund med ett antal varierande urskiljningsmetoder. Allt från DNA, till en hel massa tester som t. ex. Röntgen för ED, HD, blodprover, ögonlysningar används för att få kvar FRISKA HUNDAR för avelsändamål!


SÅ Hälsoprogram är ju till för att främja Hälsosam Avel på Hund via Friska Hundar, eller hur?


OM nu SKK och Rasklubben för X-rasen har antagit ett HälsoProgram i Syfte att reducera något, t. ex. HD - och resultaten baseras på Metoden X, en Metod som visat sig uppehålla allt annat än ens 50 % säkerhet (ja du vet, osäkerhetsfaktorer som vem, var, hur o när röntgen görs, sederingsmetod o s v...) -->


DÅ SKULLE det väl (rent teoretiskt alltså) kunna gå att stämma SKK och Rasklubben för X-rasen för LURENDREJERI & BONDFÅNGERI & FALSK MARKNADSFÖRING?





Jag menar - utge att något är vetenskapligt korrekt och utlova något och det visar sig att det är SJÄLVA metoden som är falsk, dvs ger ett allför stort felutslag, för många hundar "kasseras" i onödan baserat på en metod som i sig är i högsta grad O-vetenskaplig - så oerhört många hundar som kasseras och avlivas eller aldrig går (får gå) i avel, hundar som kanske skulle ha A eller B om inte faktor x, y, z, a, b, c....hade påverkat avläsningsresultatet just den dagen!





Iaf jag fortsätter argumentskedjan; --> är inte detta bondfångeri av yppersta klass, eller? Dessutom, kan det inte klassificeras som djurplågeri också? Det är ju många som avlivas - i onödan?











Djurskyddslagen?


Europadomstolen?"

***

Den knivskarpt intellektuelle och allmänkynologiskt välorienterade Stig Ahlberg - vill jag minnas - tyckte särskilt illa om den kycklingsortering som har sin grund i vetenskapliga spekulationer.








Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards