Alla inlägg den 14 augusti 2009

Av Lisbeth - 14 augusti 2009 21:49

Läste om Stolpe och det inlägget håller än - i själva verket blir det allt aktuellare och det med hemsk hastighet...:

"Hans sinne för humor berördes av (xx)-organisationens tomhet, dess alltigenom charlatanmässiga karaktär: som någon slags ytlig psudoreligion iakttog man en mängd riter och yttre former, tillerkände varandra utomordentliga hederstitlar och kraschaner, inbillade sig göra någon slags andlig insats, maskerade det helas dåraktighet genom vissa former av filantropi och gottade sig i den chans till festligheter, braskande hyllningstal, självuppförstoring, superi och verklighetsflykt som sammanträdena erbjöd."






- Fy, så elakt skrivet! tänker förmodligen den läsare som vet att Yours Truly är kennelkremlolog till yrket, samt därmed sammanhängande förrött en del av sitt liv vid dessa organisationers fullmäktigen.






Skulle kunna vara det, men citatet är skrivet av Sven Stolpe, författare,journalist, översättare, litteraturforskare, litteraturkritiker i en roliger bok som bl.a handlar om ordensväsendet. Annars känner man onekligen igen sig i det mesta...
Bilden föreställer Sven Stolpe när han försvarar sin avhandling Från stoicism till mystik - Studier i drottning Kristinas maximer (levnadsregler) i Uppsala universitets aula i maj 1959.




Sven Stolpe - 1905 - 1996




Sven Stolpe skrev långt fler än hundra böcker och utvecklades med tiden till ett slags enmansuniversitet. Hans intressen omfattar det mesta, men framförallt litteratur och historia. Som stridslysten och eldig debattör gjorde han sig redan under mellankrigstiden ett namn i svenskt kulturliv och var länge en välkänd signatur i den kritiska debatten. Han intog en allmänt konservativ ståndpunkt i kulturfrågor och såg den moderna kulturen som en kamp mellan onda och goda idéer. Stolpe var hela livet verksam som outtröttlig folkbildare med välbesökta föreläsningsturnéer.



Citat:



"Mera sällan skriver man om kulturens destruktörer, de många /.../ personer som väsentligen river ned och förlamar, som föröder och förgiftar. Min avsikt är att fästa uppmärksamheten på sådana destruktörer och skadegörare i svensk kultur."



Här - återigen - är Stolpe på pricken. Byt ut ordet kultur mot kynologi och vi har dagens situation i svenska kennelvärlden i ett nötskal.
--
PS På förekommen anledning; läs gärna även det andra inlägget till höger, det Om information. Ack hur mycket dumheter skulle icke mänskligheten besparas om fler lärde sig begripa skillnaden på PR och information och inte blandade ihop dessa vilket sker frekvent och i förskräckande omfattning.---Håller på att samla mig till något stort - materialet är övermäktigt och får nog delas upp i småbitar för att passa bloggformatet. Vi får se hur det går...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards