Alla inlägg under januari 2011

Av Lisbeth - 17 januari 2011 15:11

Tyvärr måste Yours Truly störa friden och skjuta några önsketänkare eller ivf deras självbild i sank. Detta ang kopplingen förmodad nergång av SBK-medlemmar på 10-20 procent som eftereffekt till nedgången för nyregistrering av brukshundraser. Föreställningen att folk är medlemmar i SBK för att tävla är säkert angenäm för de troende, men har dessvärre inte fog för sig. Enligt uppgift från SBK/GS är det bara några få procent av medlemsstocken som är aktiva tävlande och vi talar då om provverksamheten. Detta var anledningen till att tidningen Brukshunden skulle ändra profil och innehåll. Alltså mer lättviktsgods för den s k "vanlige medlemmen".Vi som då jobbade med tidningen ville göra mer om brukshundar/bruks/frivilligverksamhet/lydnad, etc. SBK-ledningen bestämde att det skulle vara mindre av den varan.

Den årliga medlemsgenomströmning är c:a 20 procent. Det är i huvudsak från kursverksamheten som nya medlemmar rekryteras. Så här såg sista tidningen ut enligt "gamla" konceptet. Remember?   

Av Lisbeth - 17 januari 2011 07:14


Ormeryds skapare Anna Lange med Multich Ormeryds John-Tage - Bästa Katt på en CFA utställning i Berlin

  Det känns lite overkligt att ta in, en era är slut... Men faktum är att ägare/uppfödare av Ormeryds Persian & Exotic, Anna Lange, nu tillkännagivit att hon lägger ner uppfödning. Inga fler Ormeryds kommer att födas upp, inga nya titlar kommer att vinnas... Utom förstås, av de lyckliga ägare som har en Ormeryds-katt...

Anna understryker att det inte är hälsoskäl eller något annat tråkigt. Men efter 28 år och en fantastisk pionjärgärning inom exotic, tycker Anna att hon gjort sitt...

Det har under årens lopp blivit rader av superba katter med den omisskännliga Ormedryds-looken. I varje världsdel där kattutställningar anordnas har Ormeryds vunnit de högsta utmärkelser. Kronan på verket får väl sägas vara

EC CFA Ch SW-02 Ormeryds John-Tage, svart exotic

Cat of the year 2003 och 2004

Kitten of the year 2002

Scandinavian winner 2002

Fantastiska 47 x Best in Show!

Att föda upp sådana katter, att skapa en sådan typ - ja enbart att bevara den - fodrar uppfödarbegåvning utöver det vanliga.

På Ormeryds har det aldrig tummats på kvalitén - allt ska vara tip-top! Här gäller högt ställda kvar på uppfödningen, presentationen i varje detalj, kärleken  och omsorgen om katterna. Det är beundransvärt - ett ideal att sträva mot.

Typiskt att Anna slutar i grand style - på toppen - genom att på sin sista utställning nu i helgen visa en egenuppfödd katt till championtitel!

Det är många i kattvärlden som kommer att sakna Anna, inte bara för de vackra katterna, utan som fysiskt närvarande person; denna inspirerande great determination, hennes humor and quick wit. Förhoppningen är att Anna Lange kommer att finnas kvar i kattvärlden i en eller annan roll. Med sin stora kunnighet, säkra blick för sköna katter, fingertoppskänsla i aveln, språkkunskaper och den respekt hon åtnjuter - inte minst internationellt - vore det en stor förlust om inte detta kunde tillvaratas.

Men självklart må det nu vara Ormeryds skapare förunnat att njuta sitt otium och nu kunna resa över hela världen. Såväl där som här finns det vänner och beundrare av Anna Lange och Ormeryds!  

---

Fler vackra ormeryds katter kan avnjutas på http://www.ormeryds.com/


Av Lisbeth - 16 januari 2011 17:34

Bilden är från 2003 och då var Erik och Daniel så här små...   I dag hurrar vi för våra tvillingbarnbarn Erik och Daniel. De fyller tio år - oj vad tiden går... och vad stora ni har blivit! Kunde konstateras när morfar och mormor kom på besök.

Tack mamma Astrid för urgod tårta (samt lån av Midsomer Murder-boken. På TV kan ett nytt avsnitt avnjutas). Kvällen är räddad...

Av Lisbeth - 16 januari 2011 10:00

     De vackra adjektiven stod som spön i backen... Whi so? Jo vi äro hemkomna från första försöket på en CFA-utställning, den amerikaniserade formen av kattutställningar. Suveräna domare och trevligt sällskap! Många Top Show-katter från flertalet länder... 50-talet vackra perser och exoter! Great quality! Anledning till rubriken är att "lovely" och "beautiful" var de mest hörda omdömena i den öppna kritiken och inget negativt uttlades, vilket kan synas vara överdrifter.

Men så var det nog inte; de flesta av de utställda katterna var av sådan kvalite att de skulle nomineras till BIS-panel på "vanliga" utställningar...

Först och främst - stort tack till min co-owner/breeder Marina!

Marina, fy fabian vad du är duktig (samt gullig & fin) - köra femtielva mil, kånka o bära, grooma katt, hinna med, vara trevlig med konkurrenter, hålla koll, samt städse ha uppsikt över en idéassociationsrik och oberäknelig mor - heders!

Vi blevo förvisso konstant slagna av en CFA-champion i samma färg från Spanien... Det är smällar man får ta... Våran Clint visade sig med stor accuratess och skrapade ihop tillräckligt med "ribbons" och "points" för en champion-titel (om han hade varit CFA-registrerad, vilken han inte är...)

Som helhet mycket underhållande, många tävlingstillfällen på samma dag och "mycket för pengarna".

Här underhåller sig Clint med en av sina många utrikes domare, George Cherrie, Holland.


"Beautiful expression"

   Vi hade mycket trevligt sällskap under hela dagen; Solveig, som hade kommit med flyg  ända från Boden för att låta sin lilla exot misse från Ormeryds, Lill-Kakan, utställningsdebutera med den äran... Grattis!

Anna (Ormeryd) och Anna-Lena (Athelstones) hade mycket att diskutera och jämföra...   Anna avslutar sin 28-åriga pionjärgärning inom exotic i grand style med att på sin sista utställning se sin exot "Lingon" bli CFA-champion! Varmt grattis Anna - och tack!   ... det Ormeryds-nylle som tittar fram bakom uppfödarens axel tillhör nyblivna Ch "Lingon". Förlåt, jag har ingen katalog, så missarna omnämns med sina hemmanamn...

Och Anna-Lenas sköna mor- och dotterteam Pussy Cat Doll och Glossip hade exempellösa framgångar!

   Som helhet en stor dag för exotic-katterna. Grattis!

  

Och då blev Anna och Anna-Lena så här glada!

Av Lisbeth - 14 januari 2011 19:14

Reg-siffror för raser som ligger Yours Truly särskilt varmt om hjärtat:

västgötaspets: 198 - tom en liten uppgång från förra året...

skotsk terrier: 48 - samma som förra året (ivf ingen mer nergång)

tibetansk spaniel: över 400 och börjar bli farligt populär..

japanese chin: ligger stadigt på över 100

pekingese: orosmolnet - 40 reg och nergång sen året innan är nära utrotningshot...

Nu lämnar vi hundvärlden för ett ögonblick och ser fram emot morgondagens kattutställning som Yours Truly (kanske) ska följa med till. Men innan dess är det traditionellt fredagsmys med kära far och dubbel-w (wienerbröd & whiskey).

Denna österrikiska/irländska kulinariska union passar alltid bra men särskilt nu så kallt som det är!

  

Av Lisbeth - 14 januari 2011 06:28

Rapporten om SBK-rasernas fall i registreringsstatistiken (se gårdagens inslag) lär inte komma som en överraskning. Nu viker intresset från allmänheten. Att äga och föda upp hundar av brukshundsras har blivit alltmer krångligt och kostnadsdrivande. Under årens lopp har tillkommit avelsspärrande bestämmelser angående hälsoprogram. Sedan senaste decenniet finns krav även på mentalbeskrivningar. Det visar sig nu att hundägarna inte ställer inte upp på tvingande bestämmelser som man finner meningslösa, dyra och krångliga. Många äro exemplen på valpintressenter som backat ur när man fått klart för sig vad som förväntas av dem.

   När vår schäfertik Bärbel RpH II levde (här med äldsta dottern Marina) registrerades årligen 7000 schäfervalpar. Det var då det. Nu är antalet mindre än en tredjedel. Då fanns höftledsröntgen som krav för registrering och godkänt Bevaknings- och karaktärsprov för att tävla på bruksprov. Sedan tio är krävs även mentalbeskrivning, MH (för att få tävla bruks resp registrera valpar). Det gäller alla brukshundar. Det senaste kravet verkar vara vad som knäckte kamelens rygg...

Det skulle vara lätt att strö ytterligare salt i sår genom att framhålla åtskilliga personer vilka, i likhet med Yours Truly, förespått just denna utveckling - eller avveckling snarare... Jag nöjer mig dock med att redovisa kennelklubbens farhågor.

Tveksamheter från SKK:s sida om de av SBK framtingade reglerna för MH fanns redan från början.

Så här sa vd Ulf Uddman på SBK:s kongress 2001 (bandat anförande):

Mentalbeskrivning/MH*Efter beslut av Centralstyrelsen (CS) ska brukshundar från och med nästa år ha krav på MH på föräldrar födda efter 1 januari 2000 för att få registrera en valpkull, gäller ej utländska hundar. Frågan om collie är bordlagd. Enligt Uddmans personliga bedömning kommer CS att ta beslut om MH även för collie. MH-kravet kommer därmed att omfatta samtliga brukshundar. Vad är det då som CS haft synpunkter på? Jo, det är om Brukshundklubben klara av att genomföra MH i hela landet, året om? Ulf Uddman vädjade till alla goda krafter att hjälpa till.

- Klarar ni inte det här så kommer inte era uppfödare att kunna registrera sin valpkullar. Många uppfödare kommer att drabbas. Om vi hade haft den här regeln förra året hade 1000 schäfrar inte blivit registrerade. SKK menar att vi tjänar våra raser allra bäst genom att se till att de har en hög registreringsfrekvens.

 – SKK har under åren haft många hälsoprogram för olika raser. Genom information, utbildning, opinionsbildning har vi haft en stor andel av uppfödarna med på oss och kan nu visa på väldigt bra resultat. Enligt Ulf Uddman har man nu en situation, framför allt med collie, där SKK kommer att tvinga på ett krav och där man inledningsvis inte har en majoritet av uppfödarna med.

- Vi får se hur det har slagit ut när resultatet utvärderas efter 5-10 år. De många mentalprogram som funnits inom SBK; korningar, karaktärsprov, MUH, etc, har medfört att många goda avelsdjur har slagits ut eftersom de inte passat de uppsatta målen. Frågan som CS har ställt är: har man med alla dessa program fått bättre brukshundar? Nu går man ännu hårdare fram. Dessa aspekter har funnits med när man varit tveksam till de krav som riktats.


Tio år senare kan man konstatera att SKK:s VD fick rätt på alla punkter. De stora brukshundraserna är nu i fritt fall.

Dessutom: utlovade resultatet av MH är ännu inte utvärderat.

Minskningen för schäfer är -13,9 procent, rottweiler -16 procent. Dobermann -31,1 procent, boxer -26,2 procent, malinois -38,9 procent, tervueren -52,7 procent! Briard minus 60,5 procent!

"Marknaden" har talat.

Av Lisbeth - 13 januari 2011 20:15

De raser för vilka Svenska Brukshundklubben har avelsansvar   - brukshundraserna - störtdyker i Kennelklubbens registreringsstatistik för 2010. Därmed dras hela SKK-statistiken ner och hamnar på minus. Läs mer på Gunnars blogg (länk till höger) eller http://slutstycket.blogg.se/

Av Lisbeth - 13 januari 2011 08:34

 Måste berätta att jag fått en ny seriefavorit - Simon´s Cat! Otroligt kul! Varje kattägare måste känna igen sig. Tack Gudrun som fick mig på spåret! Kan avnjutas på http://vastravegred.bloggplatsen.se/

Tyvärr kan jag inte lägga in youtube här - vet ej hur man gör - än.


-------------------

Men din hjälpsamma dotter I kan.....


Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards