Alla inlägg den 28 juni 2010

Av Lisbeth - 28 juni 2010 21:36

  Det kan finnas skäl att påminna om att idag är det årsdag för skotten i Sarajevo - vilka utlöste första världskriget (berördes i förra lägget)  och orsakade många miljoner människors död och namnlöst lidande över hela världen. Skotten i Sarajevo var de dödande skott som den serbiska nationalisten Gavrilo Princip riktade mot kronprinsen Franz Ferdinand av Österrike och dennes hustru den 28 juni 1914. Dådet utfördes av den serbiska terrorgruppen Svarta handen vars mål var att skapa ett storserbien.

Första världskriget, the Great War, blev den direkta följden - en världsomspännande militär konflikt från den 28 juni 1914 till den 11 november 1918.

Första världskriget ledde till upp emot tjugo miljoner militära och civila dödsoffer och fick stora politiska konsekvenser i främst flera länder i Europa och Mellanöstern. Europas fyra kejsardömen (Tyskland, Österrike-Ungern, Ryssland och Osmanska riket) upplöstes och länderna beskärdes eller styckades upp.

Av Lisbeth - 28 juni 2010 07:33

Så är den då avverkad - en i alla av seenden god helg: familjemys i Länna, vårt egna midsommarfirande med diverse smakliga tillbehör, och så kära fars födelsedag som kronan på verket. Alltsammans tryfferat med spänning och skönhet, VM-fotboll, bokläsning och hundpromenader. Lilla I jobbade som en bäver och "gick av" kl 9 gårdagens morgon, mor skickade uppmuntrande SMS... Midsommardagen tog jag mig till hästarnas sommarbete, bara för att konstatera att det gick ingen nöd på dem. De stod där under skuggande björkar - gently swisching their tails.   

Att läsa om första världskrigets galenskap och samtidigt hålla ett öga på t.ex matchen Tyskland - England för ofrånkomligt tankarna i olämplig riktning. Första dagen i Somme förlorade England 19.420 soldater på bara några timmar. Denna moraliskt tvivelaktiga kontinentala konflikt för vilka engelsmännen upptäckte att man gått i krig! Undrans hur många spelare på plan som hade förfäder som gick åt? Och så - som en historiskt paradox - avgörande tyska mål sparkades in av der Mannschafts polskfödda! Det är inte utan att man tänker: det är bättre att grabbarna sparkar boll än att de krigar...

Enda molnet på himlen var att tvättmaskinen gav upp andan dagen före helgen. Yours Truly försöket alla trix - felsökte, skruvade isär, rengjorde filter - men tji! Den röda servicelampan fortsatte hotfullt att lysa... Men så igår så j..##"#!&..ar... var det läge för tänkarhatten på. Och si! Efter lite nytänk och fiffiga åtgärder så brummade maskinen igång.

I was dead pleased! A brand new one costs loads of money and I havent got any.

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards