Alla inlägg den 2 juni 2010

Av Lisbeth - 2 juni 2010 06:52

Ett 60-årigt liv med hund och mer än 40 år som uppfödare har givit en hel del erfarenhet.

A) Bl.a är Yours Truly numera förstärkt i övertygelsen om att god karaktär är i högsta grad ärftligt och att det finns inga genvägar. Visserligen kan man med omsorgsfull socialisering (och en helvetes massa träning) göra livet lite lättare för en karaktärsmässigt sämre rustad hund, men huru mycket bättre är det inte om de goda egenskaperna finns där från början...

B) Den säkraste vägen till god karaktär är en stamtavla full med topp-utställningshundar! Och då menar jag inte de förhållandevis hyggliga hundar som högst varannan gång får tilläggsmeriter till den släta ettan och först vid 30:e försöket lyckas tillkämpa sig championat, utan naturbegåvningarna - de hundar som redan från början står och "äger hela ringen". Hundar som i sin medfödda karaktär har så mycket attityd, det är dem man ska satsa på. Är de dessutom från en topp-uppfödare, eller resultat av samarbete mellan två eller flera ledande kennlar, så mycket bättre. Och med det menas talangfulla och kunniga personer som är duktiga på att "pick from the nest" - välja ut och fortsätta med de bästa, mest självsäkra valparna med "vinnande attityd". 

Det blir inga finaler för hundar som inte är snälla, glada och positiva...

Alla kloka uppfödare vet att detta påstående är sant!

Glädjande nyheter från Anja Ejerstad! Anja är som alla vet sedan många år en ledande uppfödare av collie. Grattis Anja och Castor - lycka till i nya ringar! Anjas fina Castor = Steadwyn Fire Caster - BIR-vinnare på Stora Stockholm bl.a - är nu framme i sitt nya hemland, Australien!   


Så här skriver Anja:

"Castor började sin långa resa måndags kväll, då han fick övernatta i Vallentuna. då han blev hämtad hos mig till Vallentuna för att övernatta där.

På tisdag eftermiddag när alla formaliteter med papper och gränsveterinär var överstökade, lastades

han från gargohallen med truck in i flygplan till vidarefärd till London. Återigen avlastning och transport till en karantän , där han blivit utfodrad och rastad.

 Onsdag kväll pålastning till vidareflyg till Singapore. Återigen omlastning på ett annat planför vidare transport till Perth, Australien , där han landade vid midnatt (vår tid) på torsdag kväll.

 Från London till Perth i en bur hela tiden med vattning. Men ingen rastning. Ett helt dygn.

Räknade att han har fått åka truck 6 gånger med på och avlastningar. Väntetiderna i gargohallarna, där jag vet är livat värre med truckar i skytteltrafik. Plus allt smällande med truckar och  bommar etc.

Jag har ju skickat hundar som fraktgods ett par gånger  tidigare och sett hur allt fungerar. Inga "skyddade verkstäder " precis.

Mycket värre än då  när man själv följer med och pålastningen sker från vanliga avgångshallarna.

 Trots denna långa påfrestande resa hade personalen på karantänen (där han ska vistas 30 dgr) berättat

för hans blivande ägare att han mottog dem med glatt och positivt  utan minsta rädsla för något och direkt anpassat sig där. "A real happy dog " hade de sagt.

 

Detta fick även matte Kathleen & hennes mamma bekräftad vid deras första möte tidigt i morse.

För mig den här veckan har varit oerhört lång och jobbig  och tankarna bara varit hos Castor hela tiden, tills jag fick dessa härliga bilder från deras allra första möte.   

Nu kunde jag pusta ut.

Visserligen vågade jag vara nästan helsäker på att resan inte skulle vålla honom några bekymmer, men inte alls som han varit här hemma och på utställningar, som bl.a  i Stora Sthlm.

Det är en sån här mentalitet jag föredrar  hos mina collies. Vardagsmentalitet plus lite till utan att

luta mig på kryssen på ett MH i min avel.

Jag är så glad att jag efter en lång betänketid beslutade mig att  skicka Castor till Australien ,där hans kvaliteer  kommer att bli mycket uppskattade.

Både för hans  mentalitet plus för sin skönhet. "He is magnificent" skrev Kathleen.

Här i Sverige skulle han ha  bedömts efter kryssen på en halvtimmes beteende på en MH bana någonstans i skogen."

 












Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards