Alla inlägg under februari 2011

Av Lisbeth - 11 februari 2011 06:00

Det kom ett mail i ett spörsmål som varit mycket på tapeten de senaste åren, men som nu verkar ha domnat av ett tag. Det kändes nästan som en riktigt gammal vän som oväntat dök upp, vilket det ju också var:


Hej Lisbeth!

När jag idag läste senaste Hundsport, SKK-aktualiteter sid 8 under rubriken "Colliens mentalitet kartlagd" så blev jag förvånad över (SKK/vd) uttalande.

Han skriver

citat

Många hävdar att rasen blivit alltför vek medan andra påstår att det försiktiga beteendet inte alls är något problem utan endast ett missförstått rastypiskt särdrag.

slut på citat.

Min stora fråga är: Var har han fått den informationen ifrån? Vem har ljugit honom så full? Jag har aldrig hört eller läst något om colliens "missförstådda rastypiska särdrag" som vek hund. Har SKKvd rätt att uttala sig som han gör? Det är ju ren lögn?

Jag vill inte skriva på din blogg, du har råkat nog illa ut genom collieovännernas anmälan, men jag vet att du kan sån't här.

Hör gärna av dig på ett eller annat sätt.

Det är ingen som kan hindra mig från att skriva på min blogg. Jag antar att det här kan räknas som "ett eller annat sätt". F ö kan inget bli värre än det redan är. Jag tycker SKK/vd mycket bra sätter fingret på just vad det är frågan om, nämligen  ett missförstått rastypiskt särdrag.  Collien har varit älskad i århundraden för sitt milda kloka väsen. Den har funnits i Sverige innan det här fanns någon kennelklubb. Varför man vill göra om den till något som den inte är och aldrig har varit är obegripligt. Det är bara i vårt land man håller på med sådant här, till stor förundran och förskräckelse från omvärlden och då inte minst rasens hemland. En idé blir ju inte bättre för att den blir en fix idé... Dessutom är det KF i år och än är inte sista ordet sagt eller sista rösten räknad och än är inte sista collien död.


Av Lisbeth - 10 februari 2011 09:08

  Igår var en underbar dag! Yours Truly eldade i vedspisen och lagade får i kål samt rotmos. Så gott så man kan skrika! Det är mat som kan väcka upp  en skendöd! Kära far tycker inte om vare sig får eller kål så han fick hålla till godo med rotmos. All glädje utan rotmos är nämligen konstlad glädje. R-rrroootmos... grrr... riktigt djuriskt och gott...

Det kan man kosta på sig när alla kläder flaggar på halv stång och en hastig kalkyl gav vid handen att i runda slängar tio procent av kroppsvikten försvunnit. Yours Truly har ingen aning om hur det gått till - ingen "aktiv" insats från det här hållet; ingen bantning, späkning, fasta eller träning... Har dock mina aningar, men behåller dem visligen för mig själv!

Dock har den nyvunna slankheten - tja allt är ju relativt... fört med sig att alla fina kläder från fordom nu passar precis. Dessutom är det vips inne med 80-tal... Eftersom brallorna ramlar av så påminde sig ägaren ett litet flätat lila skärp som förståndigt nog inte kastats bort. Det har inte gått om mig på 30 år men det gjorde det nu. En får vara glad för det lilla!

K. far försvann till årsmöte och man fick ha huset för sig själv... Kvällen tillbringade med Sherlock Holmes i Sir Basil Rathbones tappning. Underbart! Videon (eller DVD heter det kanske?) är utlånad av ett vänligt barn. Sista avsnittet sågs t.o.m två gånger eftersom Yours Truly är en värdelös person som varken kan sätta på eller stänga av... hm... det där... Ge mig aldrig en bruksanvisning om dylikt; det är Myrornas Krig och Hin Håle i vattenglaset!

Idag är dessvärre Hell Day och mer Myrornas Krig!

Känner mig nödgad att göra s.k preliminär skattedeklaration - av ändrade förhållanden och omständigheter och annat som är onödigt att orda om. Hade tänkt att intressera den stränga revisorn för detta... Suck! Bu-hu-äääh... Fattar inte ett knäpp!

Hur ska Yours Truly kunna kringgå Blanketten?

Tröstar mig med att det måste finnas sådant som jag bevisligen är duktigare på... Kommer dock inte på något bra att exemplifiera med, suck... Rotmos kanske?

Av Lisbeth - 9 februari 2011 15:19

  Fick detta från vännen Gudrun: AKUT!

Finns det någon i närheten av Göteborg som har valpar och kan tänkas att vara AMMA till 3 Bostonvalpar födda i går. Mamman ligger på djursjukhus.Kontakta Yvonne Palm på tel 070-1136520 070-1136520. Sprid vidare till era vänner är ni snälla!

  

Av Lisbeth - 9 februari 2011 09:24

Lyckligen befriad från andra intressenter än Familjen - Djuren - Vännerna - kan Yours Truly ägna sig med liv och lust åt sin nya hobby - i Top Show-katternas underbara värld!  

Påminner om motsvarande på hundsidan, men verkar inte att tyngas nämnvärt av motsvarande traditioner. Naturligtvis måste jag berätta om hur det hela går till - det har tagit lite tid att få kläm på, men i stort går det till på nedanstående vis... Om jag - mitt världsliga kräk - därvidlag missuppfattat något så beds förtjusande kattägare - och då inte minst co-owner/breeder, arrangörer och likställda - om överseende...

Alltså - Vetgirig Veteran från Totalhundsporten är utställningssugen!

Man letar upp en trevlig utställning, studerar arrangörens info och anmäler, PM dyker upp. Så långt är allt lika. Veckan före showen utbryter en veritabel orgie i bad, trimning och träning. Visste ni att katter måste få klorna trimmade före utställning? Detta - föreställer jag mig - av omsorg om domare och övriga funktionärer....

Nåväl, utställningsdagen randas och man packar sin lilla ränsel och tager sin lilla katt, nödiga papir samt all packning och beger sig i ottan till platsen för begivenheten. Sedvanlig veterinärkoll (mer ingående må man säga...) vaccinationscheck, m.m

Därefter uppsökes den av arrangören iordningställa buren.   

Vår perserpojke Ormeryds Clint Eastwood som väntar på att få sin bur inredd.

Utställningsburen förses med filt eller annat underlag, sovkorg, kattens egen toalettlåda, mat- och vattenskålar, m.m efter tycke och smak.  För att det hela ska kännas tilltalande och ombonat för kattens välbefinnande så hängs burskynken upp runt alla sidor.   Fast vår exotickattunge Mandy  - Yffranes New Moon Rising - dekorerar på sitt eget vis...

Sålunda installerad kan man i lugn och ro studera katalogen...   Den är värd ett egen kapitel (vilket dock hoppas över...) Ur hundutställarperspektiv är den fullständigt obegriplig... Hur ska man då lista ut när det är dags? Jo, man uppsöker domarbordet för den domare som man tror att man har anmält för. På bordets framsida brukar finnas en förteckning över ordningen som bedömningen ska ske. Här gäller det att vara på alerten och ha katten i toppskick när det börjar dra ihop sig. Ibland är utställningen s.k assistentburen. Det innebär att en funktionär - assistent - hämtar katten och bär fram den till bedömning.  Mandy finner sig väl tillrätta med sin assistent, Carina A.

På icke assistentburen utställning får kattägaren själv passa tiden och hämta sin katt. Så är det dags att träffa domaren:

   Här är det Clintan som charmar till sig en fin kritik och nominering till BIS-panelen.

   Precis som på hundsidan finns det ofta en elev som är under utbildning. Så katten kan bli genomgången av fler personer.

Katterna döms efter rasstandard - även det är som på hundutställning. När all genomgång är klar skriver domaren en kritik.   Mandy får fin kritik av domare Veikko Saarela:

   Domaren håller också öppen kritik. En talför och kunnig domare kan samla en ansenlig åhörarskara framför sitt bord.    Raymond Allesandro Saetre håller låda och framhåller alla förtjänster hos MissD - Ch Ormeryds Lunar Cheesecake.

Därefter händer inte mycket. Katten kan vila ut i sin sköna sovkorg   

... eller betrakta folklivet från lill-husses axel   Äntligen blir det dags för nominering till BIS-panelen. De katter som domaren vill ta sig en extra titt på kallas till nominering. Mandy hoppas få domarnicken...

   Den katt som vinner markeras på så vis att den höjds upp i luften av assistenten   Hurra! Första steget tagit till den stormande finalen!

Så blir det ny väntan. Den kan bäst tillbringas ihop med likasinnande. På kattutställning bor man så nära ihop så alla måste vara trevliga mot varandra:

Två av kattvärldens storheter - Anna L (Ormeryds) och Anna-Lena W (Athelstones) underhåller sig själva och omgivningen.

   Så är det dags för Final! De nominerade katterna gås igenom av tre domare, vilka sedan får rösta. Den katt som får flest domarröster vinner.

Går det riktigt bra och det blir BIS så ser de lyckliga ägarna så här glada ut!

  

Stort puss- och kramkalas utbryter!

   Så här kul kan man ha det i Top Show-katternas underbara värld...


Av Lisbeth - 7 februari 2011 07:24

  Insvept i den elektriska filten och med hundar och katter draperade på alla tillgängliga ställen njöt Yours Truly SM-veckans obegripliga ro... Det var samarbetet mellan Sveriges Television och 12 idrottsförbund och allt gick av stapeln i Sundsvall - denna ljuva plats! Alltså kunde man heja på skidåkare och curlare, häpna över unga motorcykelåkares bedrifter, m.m och samtidigt återuppliva egna nyligen timade framgångar. En dubbel upplevelse:

 Se där Södra Berget! Nu kommer Kalla! Och här är den branta backen som Marina körde rätt uppför... Man ser hotellets skylt uppe i hörnet.... Kolla utsikten! Där gick Mandy och jag med alla Mandys priser... Hela stan ligger utbredd nedanför - det är som att flyga in till en stad sent på kvällen... kolla alla ljusen! Och där är Gärdeshallen där Gunvald och jag och Felix m-fl kom inkörande på två hjul, starkt försenade, landade i ringen med två minuter tillgodo, slet åt oss CACIB och BIM. Vi var på utställningen i 20 minuter - sen åkte vi hem... ha ha...

Och så alla vänliga människor... Jävlars vad kul vi hade i Sundsvall! Tänkte Yours Truly och förlorade sig i minnen...

Ett påtagligt minne finns dock kvar och då inte endast i form av rosetter och prispokaler och annat lullull, utan en bug som drabbade mina oskyldiga roslagsluftrör, så här internt kallad Södra Bergets Hämnd! Host, host, snörvel...  Men det var det värt!

Med facit i hand - host-host, snyt; man kanske borde varit klok och följt Marinas exempel och idkat lite socialt barhäng, dymedels and as a precaution intagit en gin&tonic eller två, inte minst som besvärjelse mot eventuella bacilusker - fast det var förstås inte gott att veta i förväg, när man skulle vara ordentlig och gick och lade sig med katterna... 

Ett misstag som inte ska upprepas!

Hurra för Norrland i allmänhet och Sundsvall i synnerhet! Kan inte bärga mig tills det är dags igen!

Av Lisbeth - 3 februari 2011 18:44


  Kenneth Edh, int allrounddomare & red Domarbladet foto: Gunnar Lindgren


Domarbladet är en tidning som ges av Svenska Domarföreningen. DB är ifs en enkel publikation utan störande kommersiella inslag. Men vilket innehåll!

I all stillsamhet 100 sidor otrolig kynologisk kompetens samlad! Huvudförfattare är Kenneth Edh, men också andra av föreningens medlemmar delar med sig av sina erfarenheter. Det här är ju domare som susar runt jordklotet och låter sig pollineras av insikter. Bara att tacka och ta emot av så mycket generöst förmedlad kunskap! Tyvärr så når publikationen bara en trängre krets. Om jag trodde mig vara ensam om att fundera över exempelvis brukshundsrasernas samlade förfall, så kom denna tanke på skam. I senaste utgåvan har DB:s redaktör Kenneth Edh en rad artiklar om SBK-raser, t.ex om collie, som är så mycket på tapeten. Som jämförelse kan nämnas en text om border collie, mycket intressant.  Annat som väckte intresse är vit herdehund, som uppenbarligen klipps(?), vilket artikelförfattaren ställer sig kritisk till av lätt insedda skäl. Tänk att man ska behöva läsa om hur det går till att yxa till en ras... och en sådan ras! Underbara specialer om schäfer, irländsk terrier, basenji, m.fl

Det finns för närvarande, som jag ser det, inga i de mer brokota bladen, som idag för den kynologiska debatten. De som publicerar sig i Domarbladet med all sin samlad kynologisk kunskap, har tagit denna plats helt enkelt för att den är ledig. Trist att inte fler får läsa det här.  Kanske kan artiklarna i Domarbladet läggas ut på nätet och på så vis bli tillgängliga för fler läsare? Bara en tanke...

Som lärare på domarkurserna sedan början av 80-talet har Kenneth Edh en förkrossande sakkunskap, om hundraserna naturligtvis, men inte minst om domarens förhållningssätt; vad som är väsentligt och oväsentligt. Tänk att det ständigt måste påpekas... Om collieraserna står som slutkläm:

Domarna ska döma rasen efter rasstandarden i rasring och inte låta sig förföras av kunskaper från från andra sporter. Dessa ska dömas för sig på annan plats! 



Av Lisbeth - 3 februari 2011 15:03



Last night as I slept

I dreamt I met with Behan

I shook him by the hand and we passed the time of day

When questioned on his views

On the crux of life's philosophies

He had but these few clear and simple words to say


I am going, I am going

Any which way the wind may be blowing

I am going, I am going

Where streams of whiskey are flowing


I have cursed, bled and sworn

Jumped bail and landed up in jail

Life has often tried to stretch me

But the rope always was slack

And now that I've a pile

I'll go down to the Chelsea

I'll walk in on my feet

But I'll leave there on my back


Oh the words that he spoke

Seemed the wisest of philosophies

There's nothing ever gained

By a wet thing called a tear

When the world is too dark

And I need the light inside of me

I'll go into a bar and drink

Fifteen pints of beer

By Shane MacGowan (1984)   


Av Lisbeth - 3 februari 2011 10:58


 

Kommande förändringar i reglerna för införsel av hundar och katter

Reglerna för införsel av hundar och katter till Sverige ändras dels den 3 juli 2011, dels den 1 januari 2012. Ändringen den 3 juli gäller endast metoden för id-märkning.

Här finns översiktlig information om vilka förändringar som införs inom EU och vad som gäller när du för in hundar och katter från länder utanför EU. Vi publicerar mera detaljerad information längre fram under 2011.


Ändring den 3 juli 2011 – id-märkning

Alla djur som ska resa till eller inom EU märkas med microchip. Ett djur som är tatuerat före den 3 juli 2011 och har ett pass där detta framgår behöver dock inte märkas om. Jordbruksverket vill ändå rekommendera alla djurägare att chipmärka sina djur eftersom det kommer att minska risken för misstag vid gränserna. Observera att ISO-chip ska användas för att du ska slippa att ta med egen scanner.


Ändring den 1 januari 2012 – antikroppskontroll och karantän

Införsel från EU-länder och från listade länder utanför EU

Kravet på antikroppskontroll slopas. Du kan därmed tidigast resa med djuret då det är cirka fyra månader gammalt. Djuret får tidigast vaccineras mot rabies då det är tre månader och får resa först när det gått 21 dagar efter den första vaccinationen.

Nuvarande regler för avmaskning görs om, men detaljerna är inte klara än.

Grundkraven för id-märkning, rabiesvaccination och pass eller intyg ändras alltså inte.

Införsel från länder utanför EU som inte är listade

Kravet på karantän ersätts av följande: Id-märkning med microchip + rabiesvaccination + antikroppskontroll 30 dagar efter vaccination + ytterligare 90 dagars väntetid efter datum för antikroppskontroll + veterinärintyg.

Nuvarande regler för avmaskning görs om, men detaljerna är inte klara än.

Observera att karantänssystemet alltså ersätts av rabiesvaccination och antikroppskontroll, men att tiden för kontrollen inte är densamma som den vi har nu för djur från EU och listat land. Väntetiden mellan vaccination och blodprov läggs nu istället efter blodprovet, det vill säga mellan blodprov och resa. Intyget får inte utfärdas förrän de 90 dagarna har gått och djuret tillåts resa.

Källa: Jordbruksverkats hemsida http://www.jordbruksverket.se/


Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards