Direktlänk till inlägg 17 juni 2009

Arbetande raser?

Av Lisbeth - 17 juni 2009 07:44

Gårdagens besök på brukshundklubben fick Yours Truly att fundera lite. De nya kursdeltagarna fick frågor om förväntningar på valpkursen, eventuell fortsättning... De flesta svarade att man hoppades på en trevlig social utveckling för sin lilla valp, kanske fortsättningsvis prova-på olika discipliner; agility, näsarbete, lydnad, bruks... Gott så. Jag tror att de flesta hundar tycker att det är roligt att göra något tillsammans med ägaren. Det är alltid lättare att "göra något" under ordnade former, t.ex på en hundklubb, förslagsvis i samband med en kurs. De raser som står mig och familjen närmast är västgötaspets och skotsk terrier, har medlemskap i klubbarna för dessa raser, samt i collieklubben. Är dessutom sedan 60-talet medlem i SBK.





"Mina" raser är i en vidare mening "arbetande hundar" - dvs de har, precis som flertalet hundraser, alla haft en ursprungsfunktion som nyttohundar. Ibland får jag frågan hur skotten är "att göra något med". Frågeställningens underlinje är "duger den till något annat än sällskap och utställning?" Underförstått lydnad, agility, viltspår, vilket liksom anses anses lite förmer...

















Frågan är inte ny; en god vän till mig hade en vacker och trevlig västgötaspetstik. Tiken skulle paras med en utvald hane. Hanhundsägare frågade efter meriter. Tikägaren: Ja, hon är champion... Hundägaren: Ja, men GÖR du inget med henne?

















Alltså, jag har inget emot s k fältmeriter, har i yngre dar ägnat mig med liv och lust åt lydnad och bruks, har tävlat i alla grupper och klasser utom skydds, är tom DM-mästare samt har ett DM-silver i sök... Det var, som jag minns det, roligt och kändes meningsfullt. Vad jag inte gillar är när nyttighetsproven blir liksom ett egensyfte i sig.

















MÅLET för verksamheten, vad är det? Rimligtvis måste det väl vara hundar av respektive ras som är så standardenliga som möjligt, mentalt harmoniska samt friska?

















Att man ägnar sig åt olika aktiviteter med sin hund, är som jag ser det, inte syftet med engagemanget i rasen, utan just aktiviteter, vilka kan vara nöjsamma nog. Jag tror det är olyckligt om man börjar AVLA på lydnadsprovsegenskaper inom raser som inte har dessa som ursprungliga. Jag hade en gång en liten pekingese som kunde flertalet moment i de lägre lydnadsklasserna. Men tävla med henne? Nej... Hon trodde dessa övningar var trevliga lekar som matte uppfunnit enbart för att behaga henne. Så någon ovillkorlig lydnad kan det inte bli tal om i just en sådan ras. Jag tror att det förhåller sig ungefär likadant med skotten. Den har, precis som pekingesen (och västgötaspetsen!) ett helt annat ursprungsändamål. Skotten skulle (och skall) vara självständig och modig, det är inte egenskaper som stämmer på lydnadshunden.

















Så här skriver Miss Betty Penn Bull ang Obedience i sin berömda bok om skotsk terrier: "On various occasions Scotties have competed successfully on obedience tests, but basically the breed are not ideal material for this field.











They are not servile in temperament and the repetitive excercises appear pointless and boring, and although when drilled into executing them they may perform them adequately, the enthusiasm which produces a top performer is generally lacking.











The Scottie likes to be the friend and equal of his human companion. He considers projects undertaken together should be entered into sensibly and with a purpose, and robot manoeuvres which achieve nothing in themselves do not appeal. So those who are interested in this area would probably do better to look elsewhere, while the Scottie will continue to offer his unique qualities in general behaviour and natural good manners."

 
 
erika

erika

17 juni 2009 08:52

Att vara hund och leva i dagens samhälle ställer så mycket högre krav på hundens mentalitet - än vad ett enstaka Lydnadsmoment, MH eller tävlingsmerit av vilket slag som helst i jämförelse någonsin kan utvisa eller värderas. Jag anser att det är viktigare att se till att ta fram hundar i raserna som kan fungera & brukas i det hektiska familjeliv som många av oss lever idag - att en hund uppvisar meriter inhämtade "utanför" samhället i t ex ett lydnadsmoment i en konstgjord miljö på en plan säger inte mycket om hur den fungerar ute på verklighetens planer (i övriga samhället).

http://stoltaebbas.se

 
Nilla

Nilla

17 juni 2009 09:37

Taget från Marianne Gustavssons Avhandling!


Västgötaspetsen har passat gårdens höns för räven, fångat en och annan råtta, agerat barnvakt, talat om när främlingar anlänt och över huvud taget givit hals när inte allt stått rätt till. Den var en liten hjälpreda som föste hem djur från betet, var med vid småviltjakt, vaktade reviret och registrerade minsta förändring.


Mentalitet

Västgötaspetsen har ett livligt temperament, snabb uppfattnings- och reaktionsförmåga, är lyhörd och signalsäker med både folk och fä, en aktiv mångsysslare med starkt kontrollbehov, initiativrik, trogen och kontaktsökande och har ett påtagligt behov av kroppskontakt.

Dess värdefulla och högt skattade egenskaper som intelligens, följsamhet, energi, arbets- och samarbetsvilja, flockkänsla, vänlighet och vaksamhet är alla ett resultat av västgötaspetsens ursprung, livsvillkor och användning; som gårdshund och väktare med vallningsinstinkt och –intresse.

Rasen har i likhet med andra nordiska spetsar en tidig mental mognad. Dess höga intellektuella kapacitet kombinerad med vilja och energi medför att den har lätt för att jaga upp sig. Den kan vara lättstressad och känslig för höga ljud. Den har en stark integritet när det gäller den egna kroppen, den är rädd om tassarna och reagerar på saker som fastnar i pälsen, på fasthållning eller andra intrång i den privata sfären. Lyhördhet och medfödd samarbetsvilja gör den känslig för krav och tvång.

****************

Att tänka på när man tränar för hårt med sin Västgötaspets!!

http://vastgotaspets.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Duritzan

17 juni 2009 11:58

Att drilla en hund till att bara kolla vad föraren gör och vill ger en hund som, om föraren precis före ett stup vänder höger, faller handlöst nedför stupet. Den tänker inte själv. Den har förvandlats till ett redskap i stället för att vara en individ. Hur kul är det med en sådan hund?

Lyckligtvis tror jag inte att ev västgötaspets någonsin kan bli så korkad. Även om den tränas i lydnad kommer den alltid att behålla sitt sunda förnuft och vägra göra sådant som inte är meningsfullt (= ger bäst möjliga utdelning till hunden).

 
Ingen bild

Lisbeth

17 juni 2009 15:31

Pernilla,
Marianne G:s presentation av västgötaspetsen är alldeles utmärkt! Precis så är den har lilla säregna spetsen.
Västgöten är rolig att se och leva med, den är egentligen inte riktigt bra på något men jobbar på så gott den kan och är mellan varven en riktigt duktig liten hund.

Tänk ändå om folk kunne nöja sig med det och låta västgötaspetsen vara och inte försöka göra om den till något som den inte är; en liten brukshund eller en tävlingsmaskin.

 
Ingen bild

Nilla/Jobbet

17 juni 2009 15:53

Ja hennes avhandling är min "Bibel" Har lärt mig otroligt mycket genom att läsa den...

Kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards