Alla inlägg den 16 juni 2009

Av Lisbeth - 16 juni 2009 21:40

Odettas kursstart var en succé... En liten trevlig kurs, flertalet i samma ålder, alltså +3 månader. Det var rottweiler, flat, goldenblandis, dogo argentino, kees, border collie... lilla O är minst, men ingalunda blyg och försagd utan glad åt sina nya kamrater och kringlade rart på svansen åt alla främmande människor. Skönt! Våra hundar träffar så lite folk, så man är alltid orolig för socialköret. Men allt fungerade toppen. Vi ser redan fram emot nästa kurstillfälle!Enda aber var halsbandet som skavde - lilla O kliade sig...Kanske man kan be snällt någon av de syskickliga i bekantskapskretsen om hjälp? Ett litet mjukt valphalsband av tyg för lilla fröken borde göra susen...

Av Lisbeth - 16 juni 2009 21:37

Odetta 3 månader har precis anlänt till brukshundklubben!

Av Lisbeth - 16 juni 2009 15:42

Det finns dom som är ansvarsfulla när det oansvariga yngre gänget roar sig med lek och bus. Ada och Mimmi jobbar hårt som kennelkontrollanter. Foto idag från övervåningens fönster.

- Lugn matte, vi har blykoll...

Av Lisbeth - 16 juni 2009 15:37

... finns numera inga ponnyer, men väl småspetsar. Och si! Nu kom det faktiskt lite solsken! Odetta busar med storebror Gunvald och hans mamma Minna tittar på.

Av Lisbeth - 16 juni 2009 07:55

All avel vilar på fyra ben - stammen (stamtavlan), föräldradjuren, uppfödaren och miljön (där djuren föds upp). Det måste råda balans mellan dessa fyra paramentrar för att harmoni ska råda och ett gott resultat ska kunna uppnås. Det gör det inte i svensk hunduppfödning. Perspektivet är förryckt, kort och förträngt.

Hela Hantverket, själva skickligheten som gör en duktig uppfödare så framgångsrik, är bortsopat. Kvar är bara ett enda stort Äsch! - en slags legering mellan valpproducent och IKEA...












Nuförtiden är en oproportionerligt stor uppmärksamhet fokuserad på föräldradjuren, eftersom dessa är lättast att kontrollera (via data). Men man behöver ju inte kontrollera allt, bara för att det (idag) går att göra? Och valparna ärver ju inte bara föräldrarnas egenskaper, utan även gener från övriga individer i stamtavlan!












För den enskilda avelstikens välbefinnande har det ingen betydelse om det är 12 månader och 23 dagar mellan två valpkullar eller om det är 13 månader och 1 dag. Men uppfödaren får ändå ett fy-brev från SKK, hur välrennomerad kenneln än är. Det är upprörande och kränkande.












Uppfödaren då? Den person som med sitt namn, sin arbetsinsats och sitt tänkande ska stå för det hela - hur blir man uppfödare?












En betydelseglidning har skett mellan vad som är viktigt och vad som är oväsentligt. Idag är uppfödaren reducerad till inbetalare av diverse avgifter; för medlemskap, tävling, kennelnamn, hälsoundersökningar, etc. Det är straffavgift på att avla på s.k omeriterade föräldrar...Precis som om valparna blir bättre av att pappa fått en 3:a i öppen klass! Kennelnamn är obligatoriskt fr.o.m 3:e valpkullen, oavsett om man vill ha det eller ej.












Förr i tiden - kära unga generation - då fanns krav på den person som aspirerade på ett kennelprefix. Man skulle kunna hänvisa till prisbelönta avkommor av uppfödningen, innan det gick an att ansöka.












Nu kan vem-som-helst köpa sig ett kennelnamn, man behöver inte ens ha fött upp en kull. Knepet är att få tag i ett prefix som inte redan är upptaget. Eftersom Sverige är värst i världen på kennelnamn, så är de flesta användbara namn redan upptagna...












Förr eller senare kläcker den förhoppningsfulle fram ett namn som godkänns och får kvittera ut detta mot ett par tusenlappar. Jag har inget minne av att det kostade något för c:a 40 år sedan. Nu är kennelkommersen en viktig inkomstkälla för SKK. Förra året ansöktes om närmare 1500 kennelnamn.












Hur står det till med miljön där hundarna ska vistas och valpar födas upp? När Yours Truly ansökt om kennelnamn dök ett par kennelinspektörer från SKK upp och kollade hur hundarna hade det. Jag vill minnas att det vara särskilda plus i protokollet att "det fanns soptunna på gården", samt att hundmediciner förvarades "i särskilt skåp".












Idag kallas SKK:s kontrollanter för kennelkonsulenter - en rundare och mer omhändertagande benämning. På KF (Kennelfullmäktige) underströk ordförande i uppfödar- och kennelkonsulentkommittén, Ioni Oskarsson, att man från SKK:s sida såg särskilt strängt på vanvård och djurplågeri. Det lät seriöst och betryggande. Men tittar man närmer på det hela så visar det sig att dessa fall sällan kommer på kennelkonsulenternas lott, då de vanligtvis inte har att göra med medlemmar i SKK. Har man varit SKK-medlem går man ur när det börjar osa katt. Aktuella lagöverträdare faller därför ur ramen och hamnar som djurskyddsärenden på kommunens bord. SKK håller efter sina uppfödare på andra sätt.











Det finns c:a 14.000 kennlar inom SKK. Dessa föder upp 12.000 valpkullar/år. Förra året fick 426 uppfödare reprimand från SKK. Det är 3,5 % av alla registreringar, en ökning med 0,5 % mot året innan. Övervägande del av dessa gällde överträdelser ang hälsoprogram (som vederbörande uppfödare kanske inte kände till eller förmår inse nyttan av). Därutöver fick ett okänt antal uppfödare andra fy-brev från SKK; om kort tid mellan valpkullar, även om det gäller bara några dagar - som ovan beskrivits - eller för unga föräldradjur, eller för gammal mamma, eller... Det är en orimlig byråkratisk överbyggnad. Balans?












SKK har c:a 100 kennelkonsulenter och dessa gör c:a 2000 kennelbesök per år. Det faller på sin egen orimlighet att alla uppfödare får en påhälsning. Fast det kanske inte behövs? Uppfödarna kontrolleras ju via data.

























Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards