Alla inlägg den 27 juni 2009

Av Lisbeth - 27 juni 2009 08:18

Colliehanen Steadwyn Enterprice var för vacker för att koras. Det hjälpte inte att han godkändes i mentaldelen på korning. Han kunde inte godkännas exteriört, trots att "vacker och välpresenterad" noterades i protokollet. Hunen hade 4:or i genomsnitt (vilket är korrekt). Ändå blev han inte godkänd. I och med att Steadwyn Enterprice godkändes i mentaldelen kunde han tituleras Utställningschampion. Hunden hade tre cert plus andra höga utställningsmeriter.
Han satt uppbunden utanför klubbstugan före exteriörbeskrivningen, när hans ägare meddelades att hunden inte skulle godkännas exteriört. Hans ägare sa i intervjun (tidningen Brukshunden) att hon kände sig som om hon var med i Dolda Kameran. "Snart kommer det fram en gubbe med blommor och berättar att allt är på skoj..."

Den här texten var publicerad i Brukshunden4/2000 och är ett helt autentiskt exempel på de märkligheter, rent ut trakasserier, som med pinsam regelbundenhet drabbar bl.a colliehundar och/eller deras ägare, beroende på - vad? Ja, mänskligt att döma är det oftast fråga om "fel" på hunden/uppfödaren/stammen/ägaren - ivf fall om man utgår från det förhållningssätt som är för dagen rådande i ras/specialklubb. Som SBK:s talesperson sa, när frågan om den för vackra collien hamnade som ett ärende hos SBK:s kansli: "Det är fråga om olika regelsystem, det handlar också om skilllnader i synsätt."

Den kynologiska verkställigheten i Sverige har en betydande överbyggnad. I den ideala föreställningen finns kunskap och kompetens om respektive ras i rasens ras/specialklubb. Klubbarna har stort behov och formell möjlighet att autonomt hantera rasens angelägenheter. Kennelklubbens centralstyrelse har mestadels bara att besluta i enlighet med klubbens önskemål. Oftast fungerar det hela smidigt och resultatet blir alldeles utmärkt. Alla är nöjda!

Men i klubbar som domineras av sektlika grupperingar och/eller folk "med fyra år i rasen" uppstår med beklaglig regelbundenhet grava prolapser...

Det här inlägget hamnar i ulvusbloggen, då företeelsen kan vara av allmänt intresse och även dyka upp inom andra raser. Den som vill läsa mer om den för vackra collien, kan göra det i Brukshunden 4/2000 - eller låta bli. Verkligheten är nog så spännande som den är...
Vi startar nu en liten miniserie på detta tema. Den kommer att publiceras på colliebloggen, då det mestadels rör just den rasen, så se upp!

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards