Alla inlägg den 2 juni 2009

Av Lisbeth - 2 juni 2009 21:48

Ur intervju Brukshunden 2009:









"Göran Bodegård påminner om alla viktiga hälsoprogram som arbetats fram av SKK.









- Dessa har vunnit förtroende och betydelse, men är utan mening om inte kvalitén av utvärderingar av hundaveln i Sverige ligger på en hög nivå. Det är alltså viktigt att domares kunskap kring balansen mellan utmärkt och övertypat verkligen fungerar!






- SKK har också infört nya regler för invitationer av icke nordiska domar. Det krävs numera att dessa kan dokumentera att de dömt den aktuella rasen minst tre gånger under loppet av tre år för att få acceptera uppdrag i Sverige. SKK:s krav har väckt stor uppståndelse i FCI! Skärpningen är nödvändig om hundutställningars syfte skall upprätthållas i tider då den brokiga tävlingsfloran växer inom hundsporten.






- Kraven har funnits som rekommendationer under många år - liksom ett utarbetat frågeformulär som aldrig kommit i bruk på grund av länsklubbarnas behov att självständigt hantera sina domarinbjudningar. Nu har alltså dessa blivit regler! Det förtjänar att påpekas att det inte finns någon grundenhetlighet rörande domarutbildningar i FCI-länderna. Detta innebär att högst olika personlig meritering ligger bakom olika nivåer på domare i FCI."









***









Den här bakgrunden är nödvändig för att göra "En Tråkighet" på KF begriplig. Detta var det enda tillfället på årets Kennelfullmäktige då det framkom ett problem eller en ton som många upplevde som obehaglig, även om de flesta inte visste vad det hela i grunden handlade om. Aktuell fråga fanns ej på ärendelistan och det var många dunkla antydningar och hummanden. Men att det var något Djefligt intrikat, det stod vips avspeglat i alla besvärade uppsyner!








***





OBS Läs även Jacks tal för ett år sedan - länken till höger! Hör ihop med ovanförmälda!

Av Lisbeth - 2 juni 2009 06:47

Kulturarbetaren har varit ute och kulturarbetat - alltså bott på fint hotell, haft prydliga kläder plus alla diamanter, ätit gott och pratat med trevliga människor. En vanlig dag på jobbet...

Det är med andra ord inte ett dugg synd om Yours Truly. Samtidigt är det skönt att vara back to the usual mess... Home sweet home!

Vid lördagens bankett serverades en mycket god middag med norrländska specialitéer, bordskavaljer var Terrierklubbens kassör Per Tamm och ordförande i Sörmlands KK Jahn Stääv och ingen ska säga att samvaron var tråkig!



Med en viss bävan ställde jag mig på vågen efter hemkomsten; befanns att två kilo tappats! Va! Det måste vara allt rännande i trapporna, man ilade som en iller mellan de olika begivenheterna på KF som försigicks på skilda våningsplan...































Fattades då några visa beslut?










Javisst - en hel hög. Kunde meddela husfadern att han framledes får döma bruks och lydnad allt vad han orkar utan att snegla på någon 70-gräns. Alla onödiga och dumma åldersgränser är borttagna med omedelbar verkan. Bra!










Hundungdomarna fick med en skrivning i verksamhetsplanen att ungdomar ska få aktivt stöd att ägna sig inte bara åt agility och free style, vilket trångsynta vuxna tror är passande ungdomsaktiviteter, utan även bruks och lydnad. Bravo! De är ju de som ska ta vid när vi kroknar! Kanske skulle man tillagt avel och uppfödning, men det var det ingen som tänkte på...










SBK ville få och fick gehör för att CS aktivt ska stödja att bruksreglerna för Nordiska mästerskapen blir godkända av FCI.










För övrigt gick dock den manstarka delegationen från SBK på pumpen i flera hjärtefrågor, men kamraterna verkade inte särskilt modfällda för det. En kvalificerad gissning är att SBK-folket är så nöjda med den höjning av medlemsavgift som man fick igenom på sin kongress och därmed förhoppningsvis får lite andrum i ekonomiskt trängt läge, att vad som ovan är inte har så stor betydelse längre.










STOKK fick igenom motionen från förra KF om att flytta KF tillbaka till hösten. Flytten krävde två KF-beslut, denna gång med enkel majoritet 102 röster mot 70 och ingen från jägarsidan slog an några brösttoner. Det är lätt att se att det vackra försommarvädret gjorde sitt till... Att vika årets vackraste helg till att sitta instängd och traggla med motioner när man borde vara ute med sina hundar är naturligtvis helt sanslöst.










Ett av orden för dagen var Mentalitet - inte bara att SKK anslår 5 miljoner till utveckling samt har utsett mentalitet till prioriterat område. Lördagens förhandlingar avslutades med ett föredrag om MH, vilket dock inte rätade ut så många frågetecken; hur Bas-MH ska se ut och hur allt är tänkt att genomföras, samt nyttan med det hela.










Ingen vill väl föda upp rädda eller sjuka hundar, frågan är hur man bäst ska gå tillväga. De tråkiga och fantasilösa delegaterna hade av lätt insedda skäl problem med att hänga med i alla turer, men lugnades med slutklämmen: MH kan naturligtvis inte ersätta den erfarna uppfödarens kunskap om de egna hundarna - eller ord av motsvarande betydelse.










Andra riktordet är Miljö - SKK ska utarbeta en miljöpolicy som ska genomsyra hela organisationen. Splendid! Inget är heligt längre, även de nerskräpande plastbanden på utställningar kan numera ifrågasättas. Koldioxidutsläppen ska ransoneras! Därmed kanske det går att genomföra den kvalitetssäkring av utomnordiska domare som orsakat så mycket spektakel.










Ordförande Åhmansson: Det har förekommit att (domare från en annan kynologisk kulturkrets) man köpt sig till en auktorisation....










SKK har på olika sätt försökt förmå arrangörer till bot och bättring, men förgäves. Klubbarnas behov att autonomt sköta sin domarrekrytering har stått i vägen och det fullkomligt kryllar av okända storheter från Långt-bort-istan. Kanske ska miljöpolicyn klara av att genomföra vad som inte lyckats med pekpinnar och bastanta moralkakor?





***





PS F ö rekommenderas förra årets inlägg Bokslut - se till höger. Tänk vilken skillnad det kan vara och så lite man vet om framtiden...




Detta som tröst och uppbyggelse när tillvaron ter sig motig, rent av nattsvart - ge inte upp! Det kommer nya tider.

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards