Direktlänk till inlägg 10 juni 2009

Spring-Time!

Av Lisbeth - 10 juni 2009 06:28

Syrenerna blommar! Denna märkliga vår är inte som vanligt; syrenerna vräker ut sin ljuva doft och blommar som aldrig förr, i kaskader... De tunga klasarna hänger över staket och över allting. Husfadern kommenterade detta - vi har aldrig haft så mycket syrenblommor!



Som för att markera att våren nu övergått i försommar...



Ingrid och jag och tre hundar foro i västerled och hade långa och angenäma samtal om alla sommarens begivenheter; nya stjärnor ska tändas, gamla klenoder putsas upp... Vi är i stort sett ense om resmål, nu när vi kommit på strategin!



Problemet har varit att skottar och västgötaspetsar sällan är på samma dag, så det hela är nu i demokratisk och rättvisemärkt ordning ordnat till allas belåtenhet..



Men ett fenomen lär vi inte slippa undan, detta att med hundhandlandet som numera utvecklats till rena ofoget. Varför SPRINGER folk med sina hundar? Vad ska det vara bra för? Ser inte ut som exteriörbedömning av hund, mer som om man sprang efter bussen...



Yours Truly tror att det hänger ihop med ett annat nytidstecken; dagens generations outrotliga önskan att visa upp sig själv, att ses och bli sedd. Let´s Dance!



Så drog jag mig till minnes att någon annan sagt detta förr, fast bättre.



Grubbel.



Forskning!



Så kom jag på det! I en intervju i tidningen HUNDEN 1981 - O Those Were The Says..



(Inom parentes sagt: jag skulle intervjua Kari Järvinen, just hemkommen från internationell domarturné. Det var samma årstid och väder som nu, syrenerna blommade - SAMMA syrener! Järvinen och Paul Stanton satt i syrenbersån med Ingrid, som då var liten tulta. SAMMA lilla I - som nu satt i bilen med mor! - gungade på det Järvinenska knät - ja, han är ju tvillingpappa och van... Då såg jag Kenneth Edhs bil svänga in på gården. "Slår vad om att Kenneth säger: Hej, är ni här?"



Kenneth klev ur bilen, tog en överblick över sällskapet och sa mycket riktigt:



- Heeej, är niii här...



Tre internationella allrounders på vår gård, alla herrar hade vita skjortor och det var en härlig dag! O those were the days ... vi visste inte hur bra vi hade det... Slut på parentesen).



Tillbaka till ordningen! Så här blev en del av intervjun i HUNDEN för snart 30 år sedan, det visar bara hur framsynt Kari Järvinen var (och är):



"Hela världen har upptäckt våra ypperliga nordiska domare. När gör vi det själva?



En annan järvinensk kommentar vill jag inte undanhålla läsarna. Som gammal ishockeyspelare - o dessa idrottsfinnar! - målvakt i allfinskan om jag fattat saken rätt - är han ju van vid att ta vissa smällar och säga ifrån:



Som när han dömde i Sverige nyligen, en av de stora sällskapshundsraserna, var han tvungen att stoppa bedömningen. Det var helt omöjligt att se om hundarna hade korrekta rastypiska rörelser eftersom alla handlers rusade runt ringen i expressfart. Kari verkar omhulda min favorittes, att hunden måste vara inte bara bara anatomiskt sund och välbyggd, ha prima temperament, etc. - utan måste framför allt vara typisk för sin RAS - ha alla dessa egenskaper som tillsammans gör honom lik sin ras och olik alla andra raser. Annars är hunden ifråga bara en välkonstruerad hund vilken-som-helst. Så därför är det bättre att jag låter K. J. säga det:



- Gå med hundarna, inte rusa! Det är på Stadion det är sprinterlopp i Finnkampen, inte här!



Ingenting är nämligen mer avslöjande än långsam skritt.



- Vem är det egentligen som har dresserat svenskarna att hundar, oavsett ras, ska rusa som vettvillingar i ringen?



Detta om Järvinen och Finnkampen."***PS Colliebloggen uppdaerad!Skottebloggen uppdaterad!Så nu j---ar...

 
 
love

love

10 juni 2009 08:00

Vilket lag hejar du på ?
Jag hejar på AIK.
PS:Vad fin blogg du har

http://aik-.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Lisbeth

10 juni 2009 08:18

Hej Love

Det gläder en gammal Solna-bo att få kommentarer från en troende supporter av Gnaget. O dessa guldkantade...

En annan som är född ett skickligt inkast från Råsundastadion!

 
Ingen bild

tant Karin

10 juni 2009 10:45

Härligt med dessa erfarna utställningsdomare. I love them! Jag ställde en gång ut för Birthe Larsen-Rosvall ( har ställt för henne många gånger men denna gång.. ).Jag höll på att bli nersprungen av en ambitiös medtävlare som ville visa sin hunda makalösa svävande trav, otypiskt för min ras. Fru Larsen.Rosvall stoppade bedömningen med följande ord: Tror ni detta är vadelöb ( kapplöpnming på danska), jag syns en del borde ta till Charlottenlund hvis ni önsker löbe vadelöb.( Charlottenlund = Köpenhamns Jägersro). Oplysningsvis är dette en hundeudstilling. Därefter fortsattes bedömningen, och den hund som visades i full karriär fortsatte att springa värre än något,upphängd i sitte koppel, även i den enskilda bedömningen, den fick en bra kritik, men hon skrev Kan icke bedömme bevegelser i det att denne hunde framföres för hurtigt. (hurtig = snabb). Den fick en 2 pga att det var "umögljigt att bedömme bevegelser... " Så kan det gå!

 
Ingen bild

Gudrun

10 juni 2009 11:25

hej där.
Även här blommar syrenerna. Vi har ett riktigt blomår med fält av majsmörblommor, som nu ersatts av vita drivor av hundkäx. Päronblomningen var fantastisk, men äppelträden strejkade i år.
Märta börjar anta en slimmare form och jag börjar så smått fundera utställning igen.
Vi väntar föl någon av de närmaste dagarna - spännande och lite oroligt.
Ha det bra i den kalla försommaren. Den nya valpen ser högst förtjusande ut på bilderna.
Puss från Märta.

 
Ingen bild

Duritzan

10 juni 2009 11:53

"Ingenting är nämligen mer avslöjande än långsam skritt." Kanske är det (hädiska tanke) just därför som man springer?

PS Och jag som tillhör AIKHV... DS

 
Ingen bild

Lisbeth

10 juni 2009 13:50

Gudrun,
vi tänker satsa stort - kom med, vet ja! Je fler dess gladare!

Karin
tack för härlig kommentar! Också jag minns B L-R - en dame som man inte rubbade i första taget, dessutom med mycket hundkunskap.
Käpphästen då var knipta näsborrar - nu ska alla domare läras sig se upp med knipta näsor...

 
Ingen bild

tant Karin

10 juni 2009 15:42

Knipta näsor? Hur ser en knipt näsa ut? denna terminologt förstår jag inte.Att näsborrar kan vara knipta, OK, men en näsa? På en hund? heter det inte nos, eller menas det hela nostryffeln? Fattar nada... Birthe finns fortfarande även om hon inte dömmer så ofta.Hon är fortfarande full av synpunkter. Vilken härlig dame, Lisbeth vi blir väl sådana när vi närmar oss / passerar 80...

 
Ingen bild

lisbeth

10 juni 2009 16:00

Den knipta näsan är mitt uttryck - tyckte det såg roligt ut och ville inte upprepad det andra...

Det ska korrekt vara knipta näsborrar.

 
Anja

Anja

10 juni 2009 21:46


Undrar om inte även många domare, som inte
riktigt förstår hur man bäst ser det rätta rörelsemönstret, har missuppfattat det hela. Att springa fort, fortast i ringen är inte likhetstecken med vägvinnande bra rörelser.
Helst ska man själv kolla i vilken takt hunden ser ut att få de bästa rörelserna.

Att springa som en blådåre med en collie är sällan bra.Då är det omöjligt se colliens
sviktande, mjuka rörelser utan ansträngning.
Tyvärr numera är det faktiskt väldigt få collies som har dessa rätta rörelser. En del springer fort med "symaskinsrörelser "
som jag kallar det. För den oinvigde kan det se ut att hunden har "fantastiska" rörelser.

Själv har jag varit med om flera gånger att domaren hojtat att spring, spring tills jag hållit på tappa andan och få hjärtstillestånd. Man är ju inte purung längre.
Förr skulle man inte springa som på racerbana och inte nu heller för en del riktigt kunniga domare.
Ett långsamt skritt avslöjar absolut, som Duritzan så rätt påpekar.




http://www.steadwyn.se

 
Ingen bild

Duritzan

10 juni 2009 22:26

Tyvärr var det inte jag som var så klok. Det var Kari Järvinen som påpekade det - jag bara citerade.
Och undrade om det kanske var utställarens avsikt att domaren inte skulle få chansen att göra en riktig bedömning av rörelserna.

 
Ingen bild

Tomas

10 juni 2009 22:54

Dessa legender, och det är fler av dem, levande och tyvärr också på den andra sidan.
De är och har varit mina mentorer i det här med hunderi.....
Förstår inte att de nya stortyckarna inte kan se vilken erfarenhet och tyngd de har och lyssnar och lär från dem.
Många gånger när man är ute och dömer så är man tvungen att be folk om att "gå" inte springa kapplöp......

 
Ingen bild

tant Karin

11 juni 2009 08:54

Tomas, du har myntat ytterligare ett ord för akwardianerna,bodillarna och bobbadillorna; stortyckare.Detta var ju ytterligare ett jättevälfunnet namn på dessa "världsmästare i colliementalitetskunskap". *sss*

 
Sussi

Sussi

11 juni 2009 09:26

Syrenen är nog en av som vackraste!!
Det är så fint när mörkrosa är blandat med vit syren.

Vilken gullig vovve du har..

Ha det så bra

http://allt-om-inget.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards