Direktlänk till inlägg 27 juni 2009

För vacker för korning

Av Lisbeth - 27 juni 2009 08:18

Colliehanen Steadwyn Enterprice var för vacker för att koras. Det hjälpte inte att han godkändes i mentaldelen på korning. Han kunde inte godkännas exteriört, trots att "vacker och välpresenterad" noterades i protokollet. Hunen hade 4:or i genomsnitt (vilket är korrekt). Ändå blev han inte godkänd. I och med att Steadwyn Enterprice godkändes i mentaldelen kunde han tituleras Utställningschampion. Hunden hade tre cert plus andra höga utställningsmeriter.
Han satt uppbunden utanför klubbstugan före exteriörbeskrivningen, när hans ägare meddelades att hunden inte skulle godkännas exteriört. Hans ägare sa i intervjun (tidningen Brukshunden) att hon kände sig som om hon var med i Dolda Kameran. "Snart kommer det fram en gubbe med blommor och berättar att allt är på skoj..."

Den här texten var publicerad i Brukshunden4/2000 och är ett helt autentiskt exempel på de märkligheter, rent ut trakasserier, som med pinsam regelbundenhet drabbar bl.a colliehundar och/eller deras ägare, beroende på - vad? Ja, mänskligt att döma är det oftast fråga om "fel" på hunden/uppfödaren/stammen/ägaren - ivf fall om man utgår från det förhållningssätt som är för dagen rådande i ras/specialklubb. Som SBK:s talesperson sa, när frågan om den för vackra collien hamnade som ett ärende hos SBK:s kansli: "Det är fråga om olika regelsystem, det handlar också om skilllnader i synsätt."

Den kynologiska verkställigheten i Sverige har en betydande överbyggnad. I den ideala föreställningen finns kunskap och kompetens om respektive ras i rasens ras/specialklubb. Klubbarna har stort behov och formell möjlighet att autonomt hantera rasens angelägenheter. Kennelklubbens centralstyrelse har mestadels bara att besluta i enlighet med klubbens önskemål. Oftast fungerar det hela smidigt och resultatet blir alldeles utmärkt. Alla är nöjda!

Men i klubbar som domineras av sektlika grupperingar och/eller folk "med fyra år i rasen" uppstår med beklaglig regelbundenhet grava prolapser...

Det här inlägget hamnar i ulvusbloggen, då företeelsen kan vara av allmänt intresse och även dyka upp inom andra raser. Den som vill läsa mer om den för vackra collien, kan göra det i Brukshunden 4/2000 - eller låta bli. Verkligheten är nog så spännande som den är...
Vi startar nu en liten miniserie på detta tema. Den kommer att publiceras på colliebloggen, då det mestadels rör just den rasen, så se upp!

 
 
Ingen bild

Anja

27 juni 2009 20:42

Hej.
Detta trodde jag också var ett stort skämt, när ägaren ringde mig.Innan hade hon bett mig stanna bilen, så jag inte blev en trafikfara. Var på väg till Norge på en utställning. Har protokollet på hans exterörbeskrivning,där det på sidan står "Icke godkänt pga att hunden är för vacker ".
Denna exteriörbeskrivare är numera även colliedomare. Jag ser vilken typ av collien hon föredrar. Oftast hundar som absolut inte är i min smak i alla fall. Men det är ju strunt detsamma.
Däremot är det märkligt att vissa exteriörbeskrivare, som även de själva är s.k framstående uppfödare,godkänner exteriört vad som helst, bara de klarat mentaldelen.T o m hundar med totala ståndöron, usel konstruktion,grova fel i huvudet etc.Anskrämliga exteriört helt enkelt.Som också på flera utställningar enbart fått 3:or i kvalite. (= otypisk)
Så ska det inte få vara heller, anser jag.
Blev mäkta förvånad Lisbeth att se detta på bloggen. Att du grävt fram gamla
saker, som egentligen är lika aktuella fortfarande.Bevisar hur motståndet varit oavsett hur man gör. Själv har jag försökt begrava en efter annan av liknande händelser och
fortsatt enligt min egen övertygelse.





Vill dock tala om att denna "för vackra collien" Percy har utökat i sin avkommestatistik bla Eurotop's Evita som dels blivit godkänd till utbildning av tjänstehund i Försvaret och i går klarat MT delen på korning.
Hoppas att hon blev godkänd även exteriört
trots sina 7-8 cert, flera BIR från junior-unghundsklassen!!!!
Hon är vad jag förstått nybliven 2-åring.
Nej, nog borde exteriörbeskrivnarna även tänka på vad de godkänner, när det blir åt andra hållet också oavsett hur höga poäng hunden/hundarna fått på mentaldelen.

 
Ingen bild

Lisbeth

27 juni 2009 23:02

Hej Anja

Jag skulle kunna skriva mycket om oi´lika s.k beskrivare - men det gör jag ej - inte här och nu...

Däremot vill jag gärna påpeka att "för vackra" collien Ch Steadwyn Enterprice naturligtvis blev korad och godkänd även på exteriördelen vid nästa korningstillfälle.

 
Ingen bild

Duritzan

27 juni 2009 23:41

Det verkar som om "någon" ställt upp i värdsmästerskapet i dumhet. Vederbörande måste åtminstone hamnat på prispallen!

 
Ingen bild

Nilla

28 juni 2009 08:10

"med fyra år i rasen" Det är väl inte alltid det är dessa som är av ondo!! Jag kan tycka att "20 år med rasen folket" kan vara nog så fördande för en ras!

//Nilla

 
Ingen bild

Lisbeth

28 juni 2009 09:06

"Fyra år i rasen" ska inte uppfattas bokstavligt - knäppgökar finns ovsett "tid i rasen".

 
Ingen bild

Ulf

28 juni 2009 21:31

Det är inte konstigt att man får en bitter smak i munnen så fort SBK eller SCK är inblandade i något. Se även colliebloggen !

 
Ingen bild

Erika

28 juni 2009 23:44

Man snöar ju lätt in på sin egen ras (raser) av naturliga orsaker och tror kanske därför att det bara förekommer just där.
När man då får upp ögonen för att mygel, mobbning, fusk- & falskspel är fast etablerade och tyst godkända arbetsrutiner för dessa s k "företrädare" i deras maffialiknande organisationer - ja, då fylls jag av vämjelse. VAR i all världen kommer alla dessa hybrisstinna och självgoda "hundvärlds"-förbättrare ifrån? Vad är det i "hunderiet" som gör att de söker sig dit? OCH vad är det som gör att de får sånt fotfäste?
Vad är det för kardinalsystemfel i organisationsstrukturen?

 
Ingen bild

ANITA W

1 juli 2009 20:01

Hejsan svejsan i lingonskogen (snart i alla fall)
Går inte , inte in på bloggar men denna har jag börjat kika på igen, ntn enstaka gång.
Alltid kull att slänga käfr med en värdig/värdiga motståndare
Inget att kommentera på denna artikel utom att även efter "bara" fyra år så är en del uppfödare , handlers, funktionärer, premiärministrar osv helt suveräna och har verkligen fattat gallopen. Varför? De orkar och skäms inte för att fråga och så ska det ju vara livet ut.
Där emot har vi ju dessa som det sägs om följande " ja men hon ska ju vet, hon har hållt på i 20 år" Sanningen är att antagligen kunnde hon/han inte ett skit hade inte kännslan för vad den gjorde, från allra början och stannade där. Antingen har du DET eller inte. Det är inte frågan om år. Det är frågan om hur mycket du är beredd att lära dig.
Ett mycket bra engelskr ordspråk som jag ofta hänvisar till är:
A BLIND LEADING A BLIND Där finns en stor fara. Vem lär ut vad?
ANITA
som kommer dö utan att veta en bråkdel av vad som finns här i livet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards